Aquaman - ταινιες || cinemagazine.gr

Aquaman

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2018
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αυστραλία, ΗΠΑ
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζέιμς Γουάν
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Ντέιβιντ Λέσλι Τζόνσον-ΜακΓκόλντρικ, Γουίλ Μπίολ
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Τζέισον Μομόα, Νικόλ Κίντμαν, Άμπερ Χερντ, Γουίλεμ Νταφό, Πάτρικ Γουίλσον, Ντολφ Λούντγκρεν
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ντον Μπέρτζες
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Ρούπερτ Γκρέγκσον-Γουίλιαμς
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 143'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Tanweer
    Aquaman

Ο «Aquaman» βγαίνει στη στεριά και παραδίδει ένα θεαματικό μπλοκμπάστερ, μία κινηματογραφική «ψαριά» γνήσιου fun.

Από τον Πάνο Γκένα

Ο μυστικός κόσμος της θάλασσας ετοιμάζεται να επαναστατήσει ενάντια σ’ εκείνον της ξηράς και ο Άρθουρ Κέι, γιος της Βασίλισσας της Ατλαντίδας και ενός στεριανού φαροφύλακα, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το πεπρωμένο του. Τελικά ο «Aquaman» θα κάνει μία τρύπα στο νερό ή θα κολυμπήσει στα βαθιά; 

Μετά τις δυο καραβοτσακισμένες ταινίες της DC με βασικούς πρωταγωνιστές τους πιο δημοφιλείς υπερ-ήρωές της, τον Σούπερμαν και τον Μπάτμαν στα «Άνθρωπος από Ατσάλι» και «Η Λεγεώνα της Δικαιοσύνης» (και τα δυο σε σκηνοθεσία Ζακ Σνάιντερ), η «Wonder Woman» έκανε για πρώτη φορά τη διαφορά με μία ταινία που έπιασε ιδανικά το timing της εποχής. Φέτος ο «Aquaman», το μεγάλο στοίχημα της εταιρείας απέναντι στο όλο και πιο ενδυναμωμένο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, έρχεται να αποδείξει πόσα ψάρια πιάνει.

Εντελώς απενοχοποιημένα ο «Aquaman έχει μία απολαυστικά παραμυθένια διάσταση, πολύ κοντά στις ‘80s ταινίες φαντασίας.

Ταινία-origin του χαρακτήρα, που έχει ελαφριά σύνδεση με τα γεγονότα της «Λεγεώνας», ο «Aquaman» του Τζέιμς Γουάν ευτυχώς δεν προκαλεί ναυτία και βγαίνει στην επιφάνεια ως μία φιλόδοξη, επιτυχημένη προσθήκη στην κινηματογραφική σειρά. Πλημμυρισμένος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, από ενδιαφέρουσες οπτικές ιδέες, ο Γουάν των ανατριχιαστικών «Σε Βλέπω», «Παγιδευμένη Ψυχή» και «Το Κάλεσμα», αντιμετωπίζει με ειλικρίνεια την ποπ φύση του κόμικ χαρακτήρα, αίρει τη σοβαροφάνεια που πλήττει τις κατα-Σνάιντερ αναγνώσεις και με ευθεία αναφορά στη χάρτινη καταγωγή του, σκηνοθετεί ένα σύγχρονο μπλοκμπάστερ που «σκιτσάρει» στα καρέ του σαφείς κινηματογραφικές επιρροές, αισθητική video game και έμφαση στο μεγάλο θέαμα.

Σε αντίθεση με τους Σούπερμαν και Μπάτμαν, ο «Aquaman» δεν έχει συγκριτικό, κινηματογραφικό ανάλογο, οπότε η ταινία ήδη παίζει σε πιο ασφαλή, καθαρά νερά. Μπορεί ως origin να μην δρέπει δάφνες πρωτοτυπίας, αλλά οι συνωμοσίες του βυθού αφήνουν μία αίσθηση μυθολογικού παρελθόντος. Εντελώς απενοχοποιημένα ο «Aquaman έχει μία απολαυστικά παραμυθένια διάσταση, πολύ κοντά στις ‘80s ταινίες φαντασίας («Legend», «Τρελές Ιστορίες Έρωτα και Φαντασίας», «Krull») με κεντρικό χαρακτήρα έναν έκπτωτο βασιλιά ή ιππότη που πρέπει να ολοκληρώσει ένα περιπετειώδες quest, μία αναζήτηση, για να φανεί αντάξιος των προσδοκιών. Ο Γουάν κολυμπά δημιουργικά και με σύμμαχο την εντυπωσιακή καλλιτεχνική διεύθυνση παραδίδει με χιούμορ κι ένταση, μία κόμικ περιπέτεια γνήσιου fun. Μπορεί στο νεαρότερο κοινό να φανεί πως πλησιάζει αρκετά το ύφος του μαρβελικού «Θορ», αλλά στην ουσία πηγαίνει πολύ πιο πίσω, σαν ένα υποβρύχιο «Star Wars» που συνδέει το «Tron» με τον σπιλμπεργκικό «Ιντιάνα Τζόουνς» και το «Avatar» με τα platform games (ειδικά στη σκηνή καταδίωξης στις στέγες της Σικελίας). Και για να μην ξεχνιόμαστε, όταν ο «Aquaman» πλησιάζει στην άβυσσο, ο Γουάν ανατρέχει στο σκοτεινό παρελθόν του παρουσιάζοντας μία κατάβαση που θα μπορούσε να είναι αναφορά στο λογοτεχνικό κόσμο του Λάβκραφτ.

Ο Τζέισον Μομόα κατακτά τον «Aquaman» με μία χαρντ-ροκ προσέγγιση - μίγμα σωματικής ρώμης κι αυτοσαρκασμού, πείθοντας με άνεση στο ρόλο του Βασιλιά των Ωκεανών. Δίπλα του, και με άριστη χημεία, η Άμπερ Χερντ υποδύεται τη Μίρα, κόρη του Βασιλιά Νιρέα, ενώ η εξαιρετικά έμπειρη ομάδα των Νικόλ Κίντμαν (που επιστρέφει στη DC μετά το «Batman Forever» 23 χρόνια πριν ως Ακουαμάνα!), Γουίλεμ Νταφό, Πάτρικ Γουίλσον και Τζούλι Άντριους (σε μία φωνητική ερμηνεία έκπληξη), προσφέρει ένα δίχτυ προστασίας ερμηνευτικού κύρους.

Κινηματογραφικό κάλεσμα σε έναν πρωτόγνωρο κόσμο, το «Aquaman» βυθίζει το κοινό σε 2,5 θεαματικές ώρες. Αν και χειμώνας, φορέστε τα μαγιό σας και κολυμπήστε μαζί του άφοβα κάνοντας 3D μακροβούτια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Aquaman
  • Aquaman