Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει 2 - ταινιες || cinemagazine.gr

Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει 2

Die Hard II: Die Harder

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1990
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρένι Χάρλιν
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Νταγκ Ρίτσαρντσον, Στίβεν Ντε Σόουζα
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μπρους Γουίλις, Μπόνι Μπεντέλια, Φράνκο Νέρο
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Όλιβερ Γουντ
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Μάικλ Κέιμεν
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 124'
    Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει 2

Για όσο διάστημα οι αίθουσες παραμείνουν κλειστές, το cinemagazine βρίσκει την ευκαιρία να επιστρέψει στο πολύτιμο αρχείο του Περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ. Ξεκινάμε με τις πρώτες κριτικές που δημοσιεύτηκαν ποτέ (τεύχος 9, Δεκέμβριος 1990). Τα συγκεκριμένα κείμενα υπογράφονταν συνολικά από τους Γιώργο Τζιώτζιο, Χρήστο Μήτση, Ρόμπυ Εκσιέλ και Γιώργο Κρασσακόπουλο, ενώ δεν υπήρχε ακόμη η βαθμολογία αστεράκια!

Από το αρχείο του Περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ

Χριστούγεννα στο αεροδρόμιο της Ουάσιγνκτον. Μια ομάδα τρομοκρατών βραχυκυκλώνει τα συστήματα του πύργου ελέγχου, κάνοντας αδύνατη την προσγείωση οποιουδήποτε αεροπλάνου. Το αίτημά τους; Να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ ο δικτάτορας μιας χώρας της Κεντρικής Αμερικής, που έρχεται να δικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών.  Τα όπλα τους; Για επίδειξη δυνάμεως δίνουν λάθος οδηγίες σε ένα Τζάμπο, το οποίο ανατινάζεται προσκρούοντας στο διάδρομο προσγειώσεως. Το πρόβλημα τους; Σ’ ένα από τα αεροπλάνα που δεν μπορούν να προσγειωθούν, βρίσκεται η γυναίκα του αστυνόμου Τζων Μακ Λέην.

Εδώ η  δράση και τα εφφέ φτάνουν και περισσεύουν

Τα Χριστούγεννα δεν είναι σίγουρα η αγαπημένη γιορτή του Μακ Λέην. Δυο ακριβώς χρόνια νωρίτερα, είχε πάει να συναντήσει τη γυναίκα του στον ουρανοξύστη Νακατόμι. Οι σχέσεις τους δεν ήταν ιδιαίτερα θερμές, αλλά μερικοί τρομοκράτες αποφάσισαν να ζεστάνουν τα πράγματα. Ο Μακ Λέην, όμως, αποδείχτηκε «Πολύ σκληρός για να πεθάνει», ο δε Μακ Τίραν σκηνοθέτησε μια από τις πιο πετυχημένες ταινίες δράσης των τελευταίων χρόνων. Ο Μπρους Γουίλλις ενσάρκωσε με επιτυχία τον ήρωα, ένα μοντέρνο τύπο tough-guy, που ανάμεσα στους πυροβολισμούς προλάβαινε να ανάψει το τσιγάρο του και να πετάξει μερικές έξυπνες ατάκες. Η  Fox δεν μπορούσε να αφήσει την επιτυχία της ταινίας ανεκμετάλλευτη, γι’ αυτό και επένδυσε 50 εκατ. δολάρια στο σίκουελ. Έλα όμως που το σενάριο απαιτούσε χιόνι, πολύ χιόνι, και πέρσι το χειμώνα στο Λος Άντζελες μόνο που δεν έσκαγε ο τζίτζικας. Το συνεργείο αναγκάστηκε να μετακομίσει στο Κολοράντο, τα γυρίσματα πήγαν πίσω και το κόστος έφτασε τα 70 εκατ., ποσό-ρεκόρ για τον προϋπολογισμό μιας ταινίας. Οι άνθρωποι της Fox έτρεμαν, και όχι μόνο, για το κόστος.

Τη θέση του Τζων Μακ Τίρναν πίσω από την κάμερα πήρε ο «άπειρος» Φινλανδός Ρέννυ Χάρλιν, με μόνο διαπιστευτήριο τον Εφιάλτη σο Δρόμο με τις Λεύκες 4. Οι σκοτούρες, όμως, σταματούν εδώ. Ο Χάρλιν τα πήγε πολύ καλά με την κάμερα και η ταινία με το box-office. Τα άλλα είναι όπως ακριβώς τα φαντάζεστε. Ο Μακ Λέην παίρνει ανάποδες με τη συμπεριφορά των τρομοκρατών, η τοπική αστυνομία δεν τον βοηθά και έτσι αποφασίζει να δράσει μόνος του. Κυνηγητό μέσα στο χιόνι, μέσα στο αεροδρόμιο, μέσα στους αεραγωγούς, εκρήξεις, πυροβολισμοί και ο Μπρους Γουίλλις απολαυστικός, να τρέχει, να σέρνεται, να τραυματίζεται, να μονολογεί συνεχώς: «Πώς έμπλεξα πάλι έτσι, ρε γαμώτο;» 

Η ταινία καταφέρνει να σταθεί στο ύψος της πρώτης, τόσο λόγω της γεμάτης χιούμορ ερμηνείας του Γουίλλις όσο και λόγω της γεμάτης ένταση σκηνοθεσίας του Ρέννυ Χάρλιν. Αν και η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα του κτιρίου Νακατόμι έδινε μια άλλη διάσταση στην πρώτη ταινία, εδώ η  δράση και τα εφφέ φτάνουν και περισσεύουν. Όσο για το Νούμερο 3 που συζητιέται αν θα ακολουθήσει, μην έχετε καμιά αμφιβολία. Χριστούγεννα έρχονται και ο Μακ Λέην όλο και θα πάει να παραλάβει το γιο του από το λιμάνι ή τη θεία του από το σιδηροδρομικό σταθμό. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει 2
  • Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει 2