Ρουά Ματ - ταινιες || cinemagazine.gr

Ρουά Ματ

Fahim

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2019
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γαλλία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πιερ-Φρανσουά-Μαρτίν Λαβάλ
    ΣΕΝΑΡΙΟ:Πιερ-Φρανσουά-Μαρτίν Λαβάλ
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ζεράρ Ντεπαρτιέ, Ασάντ Αχμέντ, Ιζαμπέλ Ναντί
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ρεζί Μπλοντό
    ΜΟΥΣΙΚΗ:Πασκάλ Λενγκάν
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 107'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Tanweer
    Ρουά Ματ

Φιλμ βασισμένο σε αληθινή ιστορία, που μετατρέπεται σε σενάριο στη λογική του μαθήματος ζωής, επενδύοντας στη δυναμική ερμηνεία του νεαρου πρωταγωνιστή του.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Η ιστορία του νεαρού Φαχίμ έχει συμβεί ως τώρα σε αμέτρητες παραλλαγές στον κόσμο μας και η μετατροπή της σε σενάριο θα μπορούσε να έχει ως εύρημα αντί του σκάκι, οποιοδήποτε άθλημα η καλλιτεχνική δραστηριότητα. Η ουσία της είναι πως ακόμη και αν διακρίνεται σε ένα νεαρό παιδί μια συγκεκριμένη δεξιότητα, αν αυτό δεν έχει τη σωστή υπηκοότητα (και το σωστό χρώμα δέρματός) μπορεί να μην αναπτυχθεί ποτέ. Εδώ πάντως το σκάκι στο οποίο έχει ταλέντο το νεαρό παιδί από το Μπαγκλαντές χρησιμοποιείται ενίοτε συμβολικά ως ένα μάθημα στρατηγικής που πρέπει να ακολουθήσει και στην πραγματική του ζωή. 

Από το μεγάλο ταξίδι στη Γαλλία, τις κακουχίες, τη βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό ως τη γνωριμία με έναν αυταρχικό καθηγητή (ο Ντεπαρντιέ σε ρόλο γκραντ μάστερ) και την αδιαφορία που επιδεικνύει ο τελευταίος αρχικά ως τη συμμαχία τους, η ταινία στηρίζεται πάνω στην βάση του αταίριαστου που χρειάζεται προστασία και καθοδήγηση. Ο Μαρτιν-Λαβάλ, που έχει παρουσιάσει ως τώρα κυρίως κωμωδίες, προσπαθεί και κρατά έναν ελαφρύ ρυθμό γνωρίζοντας πως η ιστορία του είναι αρκετά σοβαρή για να σερβιριστεί με πομπώδες ύφος στηριζόμενος κυρίως στην ενέργεια του νεαρού πρωταγωνιστή του και τις αναπόφευκτα συγκινητικές στιγμές που προκύπτουν από τις μετρημένες εντάσεις.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Ρουά Ματ
  • Ρουά Ματ