Υπάρχει Θεός, Το Όνομά της είναι Πετρούνια - ταινιες || cinemagazine.gr

Υπάρχει Θεός, Το Όνομά της είναι Πετρούνια

Gospod postoi, imeto i' e Petrunija

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2019
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ:B.Μακεδονία/Βέλγιο/Γαλλία/Κροατία/Σλοβενία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:εόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα
    ΣΕΝΑΡΙΟ:εόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα, Έλμα Τατάραγκιτς
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ:Ζόρικα Νούσεβα, Λαμπίνα Μιτέφσκα, Σιμεόν Μόνι Νταμέφσκι
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Βιρζινί Σεν Μαρτέν
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: AMA Films
    Υπάρχει Θεός, Το Όνομά της είναι Πετρούνια

Η γυναικεία ενδυνάμωση δεν είναι θέμα μόνο των δυτικών κοινωνιών, σε μια ταινία που δεν ξεφεύγει πολύ από την καταγγελία αν και η διδακτική της ιστορία πείθει τον θεατή για την αληθοφάνειά της.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Ο αγιασμός των υδάτων και το πέταγμα του σταυρού σε ποτάμι ενός μικρού χωριού στη Β. Μακεδονία τελειώνει επεισοδιακά. Μια γυναίκα βουτά αυθόρμητα και τον κερδίζει, οι άντρες πέφτουν πάνω της για να τον πάρουν καθώς δεν είναι δυνατό να συμβαίνει κάτι τέτοιο, η ίδια με πείσμα και την υποστήριξη του ιερέα τον ξαναπαίρνει πίσω και φεύγει τρέχοντας. Έχει διαπράξει πλέον έγκλημα απέναντι σε άγραφο νόμο, τον οποίο προσπαθεί να μετατρέψει σε...γραμμένο η αστυνομία, που την κυνηγά πια. 

Η υπόθεση και η εξέλιξή της περιπέτειας που ζει η Πετρούνια βάζει εύκολα την ταινία σε μια θεματολογία που κυριαρχεί πλέον και σε φιλμ που γυρίζονται μακριά από τα φώτα των μεγαλουπόλεων του δυτικού πολιτισμού, εκεί που οι διακηρύξεις για τη γυναικεία ενδυνάμωση και την ισότητα των φύλων ακούγονται ακόμη ως ανέκδοτα. Και ακριβώς επειδή το υποείδος αυτό αρχίζει να μεγαλώνει, έχει ξεκινήσει η τυποποίησή του καθώς οι περισσότερες ταινίες του δεν ξεφεύγουν από τη λογική της καταγγελίας. Κατά μία έννοια και εδώ, η Πετρούνια χρησιμοποιεί τον σταυρό για να καταγγείλει, όχι μόνο την τελετή που κατά παράδοση δεν επιτρέπει στις γυναίκες να βουτούν, αλλά την αδυναμία της να καταλάβει το ρόλο για τον οποίο τη θέλουν οι κοντινοί της άνθρωποι, αυτόν της «κανονικής» για την περιοχή γυναίκας, που προσέχει την εξωτερική της εμφάνιση, είναι συνήθως αμόρφωτη και υπηρετεί έναν σύντροφο. 

Η επιτυχία πάντως της «Πετρούνια» είναι να παίξει αυτό το μόνη-εναντίον-όλων παιχνίδι, που δεν είναι συνήθως ο καλύτερος οδηγός για την εξέλιξη ενός φιλμ, με τέτοιο τρόπο που πείθει για την αληθοφάνειά του, χάρη στην πειθαρχία της πρωταγωνίστριας και την επιλογή της δημοσιογραφικής αφήγησης που προκύπτει από τη στιγμή που η ιστορία γίνεται γνωστή. Ακόμη και αν ξεμένει από ιδέες στη μετατόπιση της δράσης μέσα στο αστυνομικό τμήμα, η ταινία της Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα («Είμαι από το Τίτοφ Βέλεζ») είναι εύστοχη στην προσπάθειά της να υπογραμμίσει μια απεχθή εικόνα των Βαλκανίων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Υπάρχει Θεός, Το Όνομά της είναι Πετρούνια
  • Υπάρχει Θεός, Το Όνομά της είναι Πετρούνια