λπ - ταινιες || cinemagazine.gr

λπ

Lambda Pi

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2017
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ελλάδα
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:Χρήστος Πέτρου
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:Γιώργος Καρβέλας
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 68'
    ΔΙΑΝΟΜΗ:Heretic
    λπ

Μεστή καταγραφή μιας μοναδικής και μοναχικής παρουσίας στον χώρο της ελληνικής μουσικής, γυρισμένη από έναν σκηνοθέτη-θαυμαστή, με ό,τι καλό ή κακό αυτό συνεπάγεται.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Έχοντας έναν καθαρά χρηστικό σκοπό, το «λπ» έχει την απλούστερη της φόρμας που θα μπορούσε να έχει ένα ντοκιμαντέρ. Ακολουθεί γραμμικά την καριέρα της Λένας Πλάτωνος, σχολιασμένης κυρίως από φίλους και συνεργάτες με μικρές παρεμβάσεις από τα λόγια της ίδιας αλλά και μια συνετή διαχείριση αρχειακού υλικού όπως μια σειρά από πρωτότυπες εμφανίσεις στην ΕΡΤ. Αποτελεί ένα ιδανικό εισαγωγικό εγχειρίδιο στον μουσικό της κόσμο, για όποιον δεν είχε εισχωρήσει ως σήμερα σ’ αυτόν αλλά κυρίως χρησιμοποιείται ως ένα είδος δώρου, πρωτίστως από την ίδια, προς μια εκλεκτή παρέα ακροατών που συνόδευσαν την 30χρονη πορεία της στο χώρο της μουσικής. 

Με έμφαση στη διαχρονικότητα της δουλειάς της, που έμοιαζε ξένη με το χώρο μας στη δεκαετία του  80, το ντοκιμαντέρ ενός θαυμαστή της, του  Χρήστου Πέτρου, προσπαθεί να εμβαθύνει στη δυσκολία και το ρίσκο του να δουλεύεις με synthesizers στην Ελλάδα σε μια εποχή που κανείς δεν τα αποδέχονταν, αλλά και να αποδείξει πως η επανεξέταση της δουλειάς της Πλάτωνος από νέους καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού σήμερα, δεν είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα του ελιτίστικου χιπστερισμού που χαρακτηρίζει την εποχή μας, αλλά η λογική συνέχεια των όσων αυτή έκανε. Η αγάπη που έχει για το αντικείμενό του κρατά το ντοκιμαντέρ μέσα σε πολύ στενά αφιερωματικά όρια, όμως η πυκνή του αφήγηση και η οικονομία στο χρόνο συνηγορούν υπέρ αυτής της προσπάθειας. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • λπ
  • λπ