Νέοι Είστε και Φαίνεσθε - ταινιες || cinemagazine.gr

Νέοι Είστε και Φαίνεσθε

Les Vieux Fourneaux

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2018
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γαλλία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κριστόφ Ντιτιρόν
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Γουίλφριντ Λουπάνο
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Πιερ Ρισάρ, Έντι Μίτσελ, Λοράν Ζιρό, Αλίς Πολ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Εμανουέλ Μασουέλ
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Κριστόφ Ντιτιρόν, Γιανίκ Ουνιέ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 89'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Trianon Filmcenter
    Νέοι Είστε και Φαίνεσθε

Βετεράνοι της ζωής παρωδούν και αυτοπαρωδούνται σε μια κωμωδία που ευνοείται από την τρέλα της και από την απόφαση να χρησιμοποιήσει το παρελθόν επικριτικά και όχι νοσταλγικά. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Γερόλυκοι που διασκορπίστηκαν σε διάφορα σημεία του κόσμου επιστρέφουν στη γενέτειρά τους για την κηδεία της συζύγου του ενός και η συνάντήσή τους συμπίπτει με μια σειρά αποκαλύψεων για το παρελθόν τους. Τις αποκαλύψεις ανασύρει και διαχειρίζεται σταδιακά η εγγονή του ενός που προσπαθεί να αποσπάσει όσα μπορεί από την υπερβολικά επιλεκτική μνήμη του καθενός που διαμορφώνει την αλήθεια με τρόπο βολικό. 

Βασισμένο σε κόμικ που κυκλοφόρησε πριν λίγα χρόνια με ήρωες τους συγκεκριμένους υπερήλικες, το φιλμ χρησιμοποιεί την τρέλα τους σε σκοπό να ανασύρει και αυτό σταδιακά τα όσα συνέβησαν στη Γαλλία από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και έπειτα και να λειτουργήσει με έναν κριτικό τρόπό χωρίς να χάσει την κωμική του ταυτότητα. Η κριτική γίνεται μέσω των ίδιων των χαρακτήρων και τη διάθεσή τους να ανοιχτούν, έστω και αργοπορημένα, και να αφήσουν πίσω τη νοσταλγία των «ωραίων χρόνων» καθώς οι πράξεις τους αντανακλούν ουσιαστικά την ιστορία των τελευταίων 60 χρόνων στη Γαλλία, ξεκινώντας από τις αμαρτίες του Β’ Παγκοσμίου μέχρι την οριστική υπόκλιση στη νεοφιλελεύθερη οικονομία του σήμερα. 

Το αποτέλεσμα αφήνει πίσω του την εικόνας της γαλλικής κωμωδίας που στηρίζει συνήθως το ελληνικό καλοκαίρι, καθώς ο ρεβιζιονισμός, η αυτοπαροδική διάθεση, τα υπέροχα επαρχιακά τοπία και τα σε στιγμές αρκετά αστεία gags που δίνουν το ρυθμό στην αφήγηση, σερβίρουν μια γνήσια και σκεπτόμενη απόλαυση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Νέοι Είστε και Φαίνεσθε
  • Νέοι Είστε και Φαίνεσθε