Μαίρη Σέλλεϋ - ταινιες || cinemagazine.gr

Μαίρη Σέλλεϋ

Mary Shelley

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2017
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ:ΗΠΑ,Η. Βασίλειο, Λουξεμβούργο
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:Χάιφα Αλ-Μανσούρ
    ΣΕΝΑΡΙΟ:Έμα Γιένσεν
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ:Ελ Φάνινγκ, Μέισι Γουίλιαμς, Ντάγκλας Μπουθ, Στίβεν Ντιλέιν
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:Ντέιβιντ Ουνγκάρο
    ΜΟΥΣΙΚΗ:Αμίλια Γουόρνερ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 120'
    ΔΙΑΝΟΜΗ:Odeon
    Μαίρη Σέλλεϋ

Η ιστορία της συγγραφέα ενός από τα σπουδαιότερα βιβλία που γράφτηκαν ποτέ,  συρρικνώνεται σε ένα ανερμάτιστο σύνολο διδακτισμών, λόγω της προσπάθειας των δημιουργών να συμβαδίσουν βεβιασμένα με το πνεύμα της εποχής μας. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Έχοντας γράψει ένα τόσο αναγνωρίσιμο βιβλίο, το «Φράνκενσταϊν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας» όπως ήταν ο αρχικός τίτλος του, η Μαίρη Σέλλεϋ είναι μια φιγούρα στον χώρο της λογοτεχνίας τόσο καλά μελετημένη που οι λεπτομέρειες της ζωής της μόνο κρυφές δεν έμειναν. Αντιμετωπίζοντας προσωπικές τραγωδίες  όπως το ότι έχασε τη μητέρα της όταν ήταν βρέφος ή τον πρόωρο θάνατο του πρώτου παιδιού της, αλλά και ορθώνοντας το ανάστημά της απέναντι σε έναν κύκλο που μιλά για νέες ελευθερίες και κατάργηση των παλιών εξουσιών όμως δεν εγκαταλείπει τον βράχο της πατριαρχίας, η Σέλλεϋ υπήρξε μια ηρωίδα τόσο τραγική ώστε να ποτιστεί με την ανάλογη δύναμη για να γράψει το αριστούργημά της. 

Ξεκινώντας με μια αξιόλογη δουλειά στην ανάπλαση της εποχής και του περιβάλλοντος που η ηρωίδα μεγαλώνει, η ταινία που μελετά τη ζωή της δεν φαίνεται να έχει διδαχθεί τίποτα από τις αφηγηματικές αρετές των προσώπων στα οποία αναφέρεται, αναπτύσσοντας ένα φιλμ που μοιάζει να βάζει τρικλοποδιές στον εαυτό του. Με μια γεμάτη στόμφο, λανθασμένων οδηγιών ερμηνεία από την Ελ Φάνινγκ που δίνει και το έναυσμα για αντίστοιχες από τους υπόλοιπους ηθοποιούς, η εκλεκτική αυτή παρέα μοιάζει με μια σειρά χάρτινων χαρακτήρων που άλλοτε μιλούν με όμορφους στίχους ή με την άνεση της μόρφωσής τους και άλλοτε μπλέκουν σε ηθικοπλαστικούς καυγάδες, ατάκτως ερριμμένους μέσα στην πλοκή. Ειδικότερα, στο σημαντικό κεφάλαιο όπου ο Πέρσι και η Μαίρη Σέλλεϋ βρίσκονται στο σπίτι του Λόρδου Μπάιρον, στην περιβόητη συνάντηση και πρόκληση που γέννησε την ιστορία του Φράνκενσταϊν, το φιλμ παίρνει αποστάσεις από την ατμόσφαιρα που προσπάθησε να αναπλάσει ο Κεν Ράσελ στο «Gothic» και αναλώνεται σε μια μεγάλη μάχη των φύλων, οι πληγές της οποίας μετατρέπονται σε έμπνευση. 

Το πιο δυσάρεστο είναι πως η επιλογή της εστίασης στη Σέλλεϋ όχι ως συγγραφέα αλλά πρωταρχικά ως μια πονεμένη γυναίκα, γίνεται ηθελημένα σε μια βεβιασμένη προσπάθεια να ενταχθεί η ταινία στο πνεύμα της σημερινής εποχής. Η Μαίρη Σέλλεϋ φυσικά και τα έβαλε με τέρατα, γήινα και υπερφυσικά, και με το έργο της να βγήκε νικήτρια, όμως η παρουσίαση μιας τέτοιας προσωπικότητας αποκλειστικά κάτω από τη φόρμα του μελοδράματος φθηναίνει την όποια προσπάθεια να δει κάποιος την ταινία πραγματικά σοβαρά. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Μαίρη Σέλλεϋ
  • Μαίρη Σέλλεϋ