Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν - ταινιες || cinemagazine.gr

Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν

Spider-Man: Into the Spider-Verse

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2018
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:Μπομπ Περσιτσέτι, Πίτερ Ράμσεϊ, Ρόντνι Ρόθμαν
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Φιλ Λορντ
    ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ: Κώστας Κουνέλας, Διονύσης Μακρής, Λίλα Μπακλέση, Νέστωρ Κοψιδάς, Φοίβος Ριμένας
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Ντάνιελ Πέμπερτον
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:117'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Feelgood
    Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν

Ρετρό και ανανεωτική παράλληλα ματιά στο σύμπαν του Spider-Man, που ποντάρει στη σημασία που έπαιξαν τα κόμικς ως συντροφιά πολλών μοναχικών παιδιών και την αντιστοίχιση του υπερηρωισμού με την εσωτερική δύναμη που κρύβουμε μέσα μας. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Από το ξεκίνημα του νέου αιώνα, ο Spider-Man μετρά μια ολοκληρωμένη τριλογία, ένα πρόωρο reboot που ξεκίνησε για νέα τριλογία αλλά σταμάτησε στις 2 ταινίες και ένα δεύτερο reboot που έριξε ηλικιακά ακόμη περισσότερο το focus group και φαίνεται πως ικανοποίησε, το καλοκαίρι βγάζει δεύτερο φιλμ, είναι και μέρος των Avengers. Όλα αυτά δεν είναι απλά πολλά, είναι υπεραρκετά να τα σηκώσει και ο δυνατότερος ήρωας του σύμπαντος, οπότε η είδηση ενός άλλου Spider-Man, σε μορφή κινουμένων σχεδίων που παραπέμπουν στο κόμικ, πέρασε στην αρχή ως μια είδηση χωρίς λογική.

Η ύπαρξη του «Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν» φαίνεται να έχει δυο αιτίες, μια περισσότερο προφανή και μια πολύ πιο συναισθηματική που αποκαλύπτεται στην πορεία. Η προφανής είναι το φυλετικό άνοιγμα που προκύπτει από την επιλογή του νεαρού Μάιλς Μοράλες, με ρίζες από την Αφρική και το Πόρτο Ρίκο, ενός παιδιού που μεγαλώνει στο Μπρούκλιν αποξενωμένο από τους δικούς του που κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για την ανατροφή του. Ο Μοράλες χτίζεται στη λογική του παιδιού που θεωρεί πως η καταγωγή και οι γειτονιά του είναι αιτίες ικανές θα προδιαγράψουν το μέλλον του και αυτομάτως αυτή η αποστροφή από ότι συμβαίνει γύρω του τον οδηγεί στις σελίδες και την τέχνη ενός σύμπαντος που τα πάντα είναι διαφορετικά. Μέχρι που γίνεται αυτόπτης μάρτυρας μιας τραγικής στιγμής που σχετίζεται με τον σύγχρονο ήρωα της Νέας Υόρκης, τον Spider-Man.

Εκεί ουσιαστικά ξεκινά η ταινία και αποκαλύπτει την προσπάθειά της να μην αποτελέσει ένα ακόμη φιλμ στην στοίβα των όσων έγιναν πριν. Ο Μοράλες βρίσκεται μαζί με μια ετερόκλητη ομάδα χαρακτήρων, βγαλμένων από εναλλακτικά σύμπαντα παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, πλάι σε ανθρώπους και καρτούν, νιώθοντας για πρώτη φορά μέλος ομάδας. Το ίδιο όμως νιώθουν και οι υπόλοιποι και εκεί εστιάζει περισσότερο το σενάριο του Φίλιπ Λορντ («The Lego Movie»), τη σύνδεση δηλαδή αυτής της ομάδας με την ίδια την ύπαρξη των κόμικς, ως η ιδανική παρέα των underdogs όλου του κόσμου που για χρόνια παρέμεναν νοητά συνδεδεμένοι έστω και αν βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. 

Ο μικρός Μοράλες και η παρέα του μοιάζουν σαν τους ανθρώπους που πρωταγόρασαν περιπέτειες υπερηρώων οι οποίες τους συντρόφευσαν για χρόνια και τους έδωσαν την απαραίτητη δύναμη για να συνεχίσουν στο μέλλον της αληθινής ζωής. Αυτή η αντιστοιχία θα μπορούσε να γίνει πολύ διδακτική και να καεί ως εύρημα νωρίς, όμως προχωρά με έναν αξιοζήλευτο ρυθμό που χτίζεται από το meta-χιούμορ, κάτι σαν αυτό που κάνει ο Deadpool σε πολύ πιο PG-13 μορφή. Οι ήρωες παίρνουν άνετα το ρόλο του τρολ, κάνουν πλάκα με την ίδια τη φύση των κόμικ και η αντίθεση παρωδίας και αναγκαιότητας λειτουργεί ιδανικά ως αφηγηματικό εργαλείο. 

Επιπρόσθετα, η επιλογή του γυρίσματος σε handmade κινούμενα σχέδια, σαν ένας φόρος τιμής στα κόμικς, προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο σε αυτή τη λογική του tribute που κινείται το Αραχνοσύμπαν. Στην πορεία προκύπτει η extravagant ένταση και ο θόρυβος των μαχών, που ειδικά προς το τέλος μοιάζει κουραστικός, όπως και ένα ελαφρύ  μελόδραμα, όμως ήδη αυτό το νέο origin story έχει φροντίσει να απλώσει τις αρετές του και να αποδείξει πως τελικά η ύπαρξή του ήταν αναγκαία. Και για το καλό του franchise αλλά και των κόμικ μεταφορών γενικότερα. 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν
  • Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν