Το Εξπρές των Ζωντανών Νεκρών - ταινιες || cinemagazine.gr

Το Εξπρές των Ζωντανών Νεκρών

Busanhaeng

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2016
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Νότιος Κορέα
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:Γιον Σανγκ-χο
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Παρκ Τζου-Σουκ, Γιον Σανγκ-χο
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ:Γκονγκ Γιου, Γιουνγκ Γιου-μι, Κιμ Σου-αν
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:Λι Χιουνγκ-ντέοκ
    ΜΟΥΣΙΚΗ:Γιανγκ Γιουνγκ-γκίου
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:118'
    ΔΙΑΝΟΜΗ:Feelgood
    Το Εξπρές των Ζωντανών Νεκρών

Το «World War Z» συναντά το «Snowpiercer» σε μια μετα-αποκαλυπτική κόλαση γεμάτη ζόμπι έτοιμα να κατασπαράξουν και τους τελευταίους επιζώντες ενός τρένου. Κάθε στάση εγκυμονεί απέθαντους και η μάχη να κρατηθεί έστω και ένα βαγόνι ασφαλές θα είναι αιματηρή. Το μεταμεσονύχτιο κρεσέντο από την Κορέα που εντυπωσίασε προ διετίας το Φεστιβάλ Καννών προσφέρει μια επεισοδιακή, αλλά άκρως χορταστική και λειτουργική για τα μέτρα του είδους εξέλιξη.

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Μια μυστηριώδης πανδημία ξεσπά, μεταμορφώνοντας τους κατοίκους της Νότιας Κορέας σε απέθαντους που λαχταρούν ανθρώπινη σάρκα. Η χώρα τίθεται άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όμως ακόμα και η κήρυξη στρατιωτικού νόμου δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, αφήνοντας τη Σεούλ στο έλεος των ζωντανών-νεκρών. Από τη ρημαγμένη πρωτεύουσα διαφεύγει στο παρά πέντε μια ομάδα επιζώντων, επιβάτες της τελευταίας υπερταχείας με κατεύθυνση την πόλη του Μπουσάν. Κάθε στάση, ωστόσο, εγκυμονεί θάνατο και η μάχη για να κρατηθεί έστω και ένα βαγόνι ασφαλές θα είναι αιματηρή.

Το «Εξπρές των Ζωντανών Νεκρών» ανοίγει διασκεδαστικό διάλογο με τη γκροτέσκα μυθολογία των ζόμπι

Ο «Παγκόσμιος Πόλεμος Z» συναντά το «Snowpiercer», στο μεταμεσονύχτιο κρεσέντο που ξεκίνησε την επιτυχημένη φεστιβαλική του περιοδεία το 2016 στις Κάννες, καθηλώνοντας έκτοτε το κοινό με αλλεπάλληλες δόσεις αδρεναλίνης, ανελέητης δράσης, κλειστοφοβικής ατμόσφαιρας και μακάβριου χιούμορ. Στο επίκεντρο της πλοκής τοποθετείται ο αγώνας ενός πατέρα να σώσει την κόρη του από το μακελειό, την ώρα που γύρω της αναπτύσσεται μια χαρακτηριστική για το είδος ανθρωπογεωγραφία (ο αλτρουιστής ήρωας, ο πανικοβλημένος, ο κυνικός μεγαλοαστός κλπ), σταθμισμένη ωστόσο στην κορεατική πραγματικότητα.

Καθώς το υποείδος των ταινιών με ζόμπι κινείται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο προς μία mainstream λογική - με όχι πάντα ενθαρρυντικά αποτελέσματα - περιπτώσεις σαν το φιλμ του Γέον Σανγκ-Χο χαιρετίζονται με θέρμη. Ξεπηδώντας από μια χώρα που έχει να προσφέρει ενδιαφέρουσα οπτική γωνία στο σινεμά του φανταστικού (βλ. ενδεικτικά το «The Host» του 2006), το «Εξπρές των Ζωντανών Νεκρών» ανοίγει διασκεδαστικό διάλογο με τη γκροτέσκα μυθολογία των ζόμπι, κοιτάζοντας όπου μπορεί να ακολουθεί το trend της (π.χ. τα σβέλτα ζόμπι που πρωτοείδαμε στις «28 Μέρες Μετά»), την ώρα που φροντίζει ενίοτε να το αποδομεί χιουμοριστικά. Όσο για τα 453 χιλιόμετρα που χωρίζουν το Μπουσάν από τη Σεούλ, υπόσχονται ένα καταιγιστικό θέαμα, από αυτά που οι φίλοι του τρόμου και ιδίως των ζόμπι δεν μπορούν να αγνοήσουν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Το Εξπρές των Ζωντανών Νεκρών
  • Το Εξπρές των Ζωντανών Νεκρών