Από την Ισλανδία με (ανιδιοτελή) αγάπη! Κερδίστε προσκλήσεις για την ταινία «Μια Λευκή, Λευκή Μέρα» - νεα , διαγωνισμοι || cinemagazine.gr
17:00
13/1

Από την Ισλανδία με (ανιδιοτελή) αγάπη! Κερδίστε προσκλήσεις για την ταινία «Μια Λευκή, Λευκή Μέρα»

Ο εικαστικός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης  Χλίνουρ Πάλμασον («Winter Brothers»), επιστρέφει με μια ιστορία απώλειας, εκδίκησης μα πάνω απ' όλα αδιαπραγμάτευτης και ανιδιοτελούς αγάπης, με τον εμβληματικό Ίνγκβαρ Σίγκουρντσον να αποσπά το Βραβείο Ερμηνείας στην Εβδομάδα Κριτικής του 72ου Φεστιβάλ των  Καννών.

Σε μια απομονωμένη πόλη της Ισλανδίας, ένας εν αποστρατεία αστυνομικός πενθεί για την απώλεια της γυναίκας του, την οποία είχε χάσει λίγο καιρό πριν σε ένα τραγικό δυστύχημα. Όταν υποψιάζεται πως ένας άντρας διατηρούσε ερωτική σχέση μαζί της, αποφασίζει να μάθει την αλήθεια με κάθε κόστος.  Οι υποψίες του όμως, εξελίσσονται σε ψύχωση που κορυφώνεται ραγδαία, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τον ίδιο, όσο και τους αγαπημένους του. 

Η ταινία απέσπασε Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας στην Εβδομάδα Κριτικής του 72ου Φεστιβάλ Καννών, προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας ενώ αποτέλεσε την την επίσημη πρόταση της Ισλανδίας για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας 2020.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Ο τίτλος της ταινίας είναι εμπνευσμένος  από ένα ισλανδικό γνωμικό, που λέει πως όταν ο λευκός ουρανός χάνεται στο λευκό των χιονισμένων τοπίων, το όριο ανάμεσα στους ουρανούς και τη γη εξαφανίζεται και οι νεκροί μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ζωντανούς. Με έλκουν ιδιαίτερα πράγματα που βρίσκω μυστηριώδη και φέρουν μια αμφισημία. Τα κρυμμένα πράγματα είναι γεμάτα από δυνατότητες και πυροδοτούν τη φαντασία. Ίσως το πιο σημαντικό μου κίνητρο είναι το πάθος και η επιθυμία να εξερευνώ το άγνωστο. 


Για εμένα αυτή η ταινία είναι αφιερωμένη σε δυο είδη αγάπης. Την αγάπη μας για τα παιδιά μας ή τα εγγόνια μας, που είναι απλή, αγνή και άνευ όρων, και έπειτα για μια άλλου είδους αγάπη, αυτή που νιώθει κανείς για τον σύντροφο του, τον εραστή του.. Η δεύτερη είναι πολύ διαφορετική, πιο σύνθετη, πιο σωματική, ίσως και ζωώδης. Όμως, το να αγαπάς δυνατά κάτι ή κάποιο κάνει δυνατή και την απώλεια του. Ο ήρωας μας σε αυτή την ταινία έχασε κάποιον που λάτρευε και μετά κάτι... κάποια σκοτεινή αμφιβολία τρύπωσε μέσα του και άρχισε να αμφιβάλλει για αυτό που είχαν μαζί. Όταν κάποιος βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση, σε μια στιγμή αδυναμίας, βρίσκεται συχνά στην πλέον  ανθρώπινη  κατάσταση του, και αυτό ήταν που με ενδιέφερε να εξερευνήσω.   

Το cinemagazine και η Weird Wave δίνουν την ευκαιρία σε 60 τυχερούς να κερδίσουν προσκλήσεις για την προβολή της ταινίας «Μια Λευκή, Λευκή Μέρα» την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου στις 20:00 στον κινηματογράφο Ανδόρα (Σεβαστουπόλεως 117).  Κάντε comment, like ή share στην αφίσα της ταινίας στην επίσημη σελίδα του cinemagazine.gr στο facebook για να διεκδικήσετε διπλές προσκλήσεις. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν με προσωπικό μήνυμα.

Η ταινία «Μια Λευκή, Λευκή Μέρα» κυκλοφορεί στις 16 Ιανουαρόου στους κινηματογράφους από την Weird Wave.