15:15
14/2

Κάτι συμβαίνει στον Παπάγου! Δείτε πρώτοι τον «Απόστρατο» του Ζαχαρία Μαυροειδή

Το cinemagazine.gr και η Danaos Films, σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε προσκλήσεις για την πρεμιέρα της ταινίας «Απόστρατος» την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στον κινηματογράφο Δαναό.

Με την εταιρία εισαγωγών μηχανών εσπρέσο που διευθύνει σε αδιέξοδο, ο Γλυφαδιώτης εργένης Άρης Νικολόπουλος «αποστρατεύεται» στο σπίτι του ένδοξου παππού Αριστείδη στον υποτονικό Παπάγου. Το στοκ των μηχανών εσπρέσο στοιβάζεται στο αραχνιασμένο γραφείο του απόστρατου αξιωματικού καθώς ο εγγονός ξανασμίγει με παιδικούς φίλους κολλημένους εσαεί στο προάστιο των αξιωματικών αλλά και μ’ έναν πρώην συναγωνιστή του παππού του, παραδόξως κομμουνιστή. Αντιμέτωπος με ηρωικά φαντάσματα του παρελθόντος ο απολιτίκ εγγονός θα νιώσει την ανάγκη να φανεί αντάξιος του ονόματός του. Όμως, όσο πλησιάζει τον θρύλο του παππού Αριστείδη, τόσο αυτός αλλάζει όψη. 

Ο «Απόστρατος», μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ελληνικές ταινίες που είδαμε στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελεί ευπρόσδεκτο κι απαραίτητο δείγμα ελληνικού σινεμά. Σύμφωνα με την κριτική του Ηλία Δημόπουλου:

«...Το ακόμα πιο ενδιαφέρον εδώ, που κουβαλά περήφανα ο συμβολισμός τους θαυμάσιου twist, είναι πως ο Μαυροειδής εντοπίζει την απόσταση ανάμεσα στην κακοήθη γενικευμένη φημολογία (που διχάζει) από την προσωπική πραγματικότητα που είναι βέβαια και η βουβή, παραμερισμένη (και συνταρακτική) αλήθεια. Που δεν χρειάζεται να φωνασκεί για να επιβληθεί. Της αρκεί ένα τάβλι, ένα καφές ελληνικός (πάει ο εσπρέσο) κι ένα βλέμμα γεμάτο υπόκωφη συγκίνηση (έξοχος ο Θανάσης Παπαγεωργίου) που αντικρίζει ξάφνου ένα απρόσμενο φάντασμα.» (διαβάστε περισσότερα εδώ)

Μετά την πρεμιέρα του στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε το Βραβείο Κοινού Fischer και το Βραβείο Νεότητας, ο «Απόστρατος» κυκλοφορεί στις αίθουσες 20 Φεβρουαρίου από τη Danaos Films.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Ο ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ γεννήθηκε μέσα από ένα φαινόμενο αρκετά διαδεδομένο στα πρώτα χρόνια της κρίσης: πολλοί τριαντάρηδες, λόγω οικονομικής δυσχέρειας, μετακόμιζαν στα σπίτια των παππούδων και των γιαγιάδων τους. Σπίτια τα οποία είχανε μείνει κλειστά για χρόνια, όπως τα είχαν αφήσει οι εκλιπόντες. Αυτή η παράταιρη «συγκατοίκηση» των ατυχήσαντων εγγονών με τους απόντες παππούδες αποτελεί την καρδιά της ιστορίας.

Η γενιά του Β’ΠΠ ήρθε στην επικαιρότητα στα χρόνια της κρίσης μέσα από ρητορικές που αναλύανε το τι μας συνέβαινε με αναγωγές στην γενιά του Πολέμου, στην Κατοχή και τον Εμφύλιο. Τα θύματα της κρίσης, οι γενιές που «ανδρώθηκαν» στην ευμάρεια της Μεταπολίτευσης, βρέθηκαν να αναμετρούνται με την τεράστια παρακαταθήκη ηρωισμού που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους. Ένας ηρωισμός εξίσου πραγματικός όσο και μυθοπλαστικός.

Ο ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ καταγράφει με αυτοσαρκασμό μια τέτοια αναμέτρηση ακολουθώντας έναν σύγχρονο τριαντάρη στην άρρητη επαναδιαπραγμάτευση αυτής της παρακαταθήκης.

Το cinemagazine.gr και η Danaos Films δίνουν την ευκαιρία σε 20 τυχερούς να κερδίσουν προσκλήσεις για την πρεμιέρα της ταινίας «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στον κινηματογράφο Δαναό (Λ. Κηφισίας 109, ΜΕΤΡΟ Πανόρμου) στις 20:00 (ώρα προσέλευσης 19:30). Κάντε comment, like ή share στην αφίσα της ταινίας στην επίσημη σελίδα του cinemagazine.gr στο facebook για να διεκδικήσετε διπλές προσκλήσεις. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν με προσωπικό μήνυμα.

Η ταινία «Απόστρατος» κυκλοφορεί 20 Φεβρουαρίου στις αίθουσες από τη Danaos Films.