Κίρα Νάιτλι και Ρέιφ Φάινς έχουν «Κρατικά Μυστικά»: Κερδίστε προσκλήσεις για την πρεμιέρα της ταινίας - νεα , διαγωνισμοι || cinemagazine.gr
16:00
16/10

Κίρα Νάιτλι και Ρέιφ Φάινς έχουν «Κρατικά Μυστικά»: Κερδίστε προσκλήσεις για την πρεμιέρα της ταινίας

Το cinemagazine.gr και η Tanweer, σας δίνουν την ευκαιρία να δείτε πρώτοι την ταινία «Κρατικά Μυστικά» την Τρίτη 22 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Αθήναιον.

2003. Η μεταφράστρια του Αρχηγείου Επικοινωνιών της βρετανικής Κυβέρνησης Κάθριν Γκαν διαρρέει ένα άκρως απόρρητο e-mail των αμερικανικών αρχών που ζητούσε από τις βρετανικές υπηρεσίες να κατασκοπεύσουν άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ με σκοπό να εκβιάσουν μία θετική ψήφο από τις χώρες αυτές για την εισβολή στο Ιράκ. Όταν ασκείται ποινική δίωξη σε βάρος της με βάση τον νόμο περί κρατικών μυστικών, η Γκαν και οι δικηγόροι της κάνουν ό,τι μπορούν για να υπερασπιστούν τις πράξεις της. Καθώς η ζωή, η ελευθερία και ο γάμος της απειλούνται, καλείται να υπερασπιστεί τα πιστεύω της…

Η δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ Κίρα Νάιτλι (Περηφάνια και Προκατάληψη) πρωταγωνιστεί σε ένα κλασικό κατασκοπικό θρίλερ βασισμένο στην αληθινή ιστορία της Κάθριν Γκαν, υπαλλήλου της βρετανικής κυβέρνησης που είχε το θάρρος να διαρρεύσει ένα υπόμνημα που αποκαλύπτει μια εξοργιστική διακυβερνητική απάτη. Η συναρπαστική υπόθεση της πρόσφατης ιστορίας -το σκάνδαλο ξέσπασε το 2003- μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη και συν-σεναριογράφο Γκάβιν Χουντ (Tsotsi, Αόρατος Εχθρός), ενώ το καστ συμπληρώνουν οι Ματ Σμιθ (The Crown) και Ραλφ Φάινς (Η Λίστα του Σίντλερ). Μία ταινία για την ατομική ευθύνη, το θάρρος και το τίμημα που πληρώνουν οι απλοί άνθρωποι, όταν αντιστέκονται στο καθεστώς.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

«Έρχεται κάποτε μία στιγμή που κάποιος πρέπει να πάρει μία θέση που δεν είναι ούτε ασφαλής, ούτε πολιτική, ούτε δημοφιλής, αλλά πρέπει να το κάνει γιατί η συνείδηση του τού λέει ότι είναι το σωστό» Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

11 Σεπτεμβρίου, Οσάμα, Μπους, Αφγανιστάν, Πάουελ, όπλα μαζικής καταστροφής, Ιράκ, Ομπάμα, drone, απεργίες, ISIS, Συρία, πρόσφυγες, Τραμπ, τείχη, ψευδείς ειδήσεις…

Πρόκειται για δύο εξοργιστικές δεκαετίες που προκαλούν σύγχυση και μας έχουν αφήσει απογοητευμένους, θυμωμένους και αβέβαιους. Μπορούμε να εμπιστευτούμε; Είναι όλα πολύ περίπλοκα για να τα κατανοήσουμε; Είναι οι βασικές ιδέες της προσωπικής ακεραιότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αυτές οι απλές ιδέες που διδάσκουμε στα παιδιά μας, περασμένες; Είναι ο κυνισμός το μόνο μας καταφύγιο;

Είχα παλέψει με αυτά τα άρρωστα συναισθήματα πολύ καιρό, όταν ο παραγωγός Γκεντ Ντόχερτι, με τον οποίο είχα κάνει τον Αόρατο Εχθρό, με ρώτησε αν είχα ακούσει για την περίπτωση της Κάθριν Γκαν.

Δεν είχα ακούσει.

«Ήταν μία βρετανίδα κατάσκοπος που διέρρευσε άκρως απόρρητες πληροφορίες για μια επιχείρηση κατασκοπείας σε βάρος μικρότερων και μη μόνιμων κρατών μελών του ΟΗΕ προκειμένου να αναγκαστούν να ψηφίσουν υπέρ της εισβολής στο Ιράκ το 2003».

«Ο ΟΗΕ δεν ψήφισε υπέρ της εισβολής» είπα. «Ο Μπους και ο Μπλερ βασίστηκαν σε ψευδείς πληροφορίες επικαλούμενοι ότι το Ιράκ είχε στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής για να δικαιολογήσουν την εισβολή».

«Ναι, φυσικά» είπε ο Γκεντ. «Όλοι το ξέρουν αυτό τώρα. Αλλά φαντάσου να είχαν εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του ΟΗΕ που θα τους εξουσιοδοτούσε να κηρύξουν πόλεμο, όπως ήταν η αρχική τους πρόθεση; Δεν θα χρειάζονταν να βασίζονται στα όπλα μαζικής καταστροφής. Αν ο ΟΗΕ στήριζε τον πόλεμο, ο Μπους και ο Μπλερ θα είχαν την τέλεια νομική κάλυψη για την εισβολή».

«Δεν τους ασκήθηκε καμία δίωξη για τα ψέματα που είπαν για τα όπλα μαζικής καταστροφής ούτως ή άλλως» είπα. «Οπότε ποιο είναι το νόημα αυτής της ιστορίας;».

«Η ελπίδα» είπε ο Γκεντ. «Είναι μια απλή ιστορία για την προσωπική ακεραιότητα που μου δίνει ελπίδα».

«Ελπίδα». Το άκουσμα της αξίζει, σκέφτηκα. Πέταξα στο Λονδίνο και συνάντησα την Κάθριν. Μέσα σε μία εβδομάδα άκουσα την όχι και τόσο απλή ιστορία της, έκανα ερωτήσεις, κράταγα σημειώσεις. Η ακεραιότητα της με ώθησε σε ένα κινηματογραφικό ταξίδι που αποκατέστησε την πίστη μου στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη δύναμη της ατομικής συνείδησης.

Συνείδηση, αυτή η μικρή φωνή, που δεν ακούμε πάντα, αλλά που όταν το κάνουμε, νικάμε τον κυνισμό και κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο και πιο ευγενικό μέρος.

Γκάβιν Χουντ, Απρίλιος 2019

Το cinemagazine.gr και η Tanweer δίνουν την ευκαιρία σε 40 τυχερούς να δουν πρώτοι την ταινία «Κρατικά Μυστικά» την Τρίτη 22 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Αθήναιον (ΜΕΤΡΟ Αμπελόκηποι) στις 20:00 (ώρα προσέλευσης 19:30). Κάντε comment, like ή share στην αφίσα της ταινίας στην επίσημη σελίδα του cinemagazine.gr στο facebook για να διεκδικήσετε διπλές προσκλήσεις. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν με προσωπικό μήνυμα.

Η ταινία «Κρατικά Μυστικά» θα κυκλοφορήσει 24 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους από την Tanweer.