10:55
8/7

Το 10ο Athens Open Air Film Festival σας κερνάει στο ΒΟΞ ένα δηλητηριώδες «Singapore Sling»

Η πιο πολυσυζητημένη και προκλητική δημιουργία του μέγιστου Νίκου Νικολαΐδη συμπληρώνει 30 χρόνια από την πρεμιέρα της και προβάλλεται αργά απόψε, στον κινηματογράφο ΒΟΞ, με ελεύθερη είσοδο και παρουσία των πρωταγωνιστών της, Μισέλ Βάλεϊ και Παναγιώτη Θανασούλη. Προσκεκλημένοι όλοι όσοι είστε άνω των 18 ετών και επιθυμείτε τις κινηματογραφικές εμπειρίες σας σφοδρές και αξέχαστες.

Από τον Λουκά Κατσίκα

Αναζητώντας εναγωνίως μια γυναίκα, που μπορεί και να μην βρίσκεται πια στη ζωή, ένας μυστηριώδης άντρας καταλήγει σε μια απομονωμένη βίλα, μια νύχτα με σφοδρή καταιγίδα. Είναι τραυματισμένος και τον περιθάλπουν οι δύο παράξενες γυναίκες που μόλις έθαψαν ένα πτώμα στην αυλή της γοτθικής τους έπαυλης. Του προσφέρουν καταφύγιο από τη βροχή, όμως η φαινομενική καλοσύνη των δυο αυτών ξένων μεταμορφώνεται πολύ γρήγορα σε μια οργιώδη τελετουργία σαδομαζοχισμού και υπέρβασης κάθε ορίου για λογαριασμό του ήρωα όσο και του κοινού.

Ταινία δίχως όμοιό της στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, το «Singapore Sling» παραμένει, τριάντα χρόνια μετά την θυελλώδη πρώτη προβολή του στις αίθουσες, αυτό που ήταν εξαρχής: μια από τις πιο σαγηνευτικά σκηνοθετημένες δημιουργίες που γέννησε ποτέ το εγχώριο σινεμά, μια αδιαπραγμάτευτα προσωπική δημιουργία με τη δύναμη να λειτουργεί ως τρομοκρατική πράξη ενάντια σε απροετοίμαστους και συντηρητικούς θεατές, αλλά και ένα επισκεπτήριο φαντασμάτων. 

Μια αδιαπραγμάτευτα προσωπική δημιουργία με τη δύναμη να λειτουργεί ως τρομοκρατική πράξη ενάντια σε απροετοίμαστους και συντηρητικούς θεατές 

Σε αυτό η «Λάουρα» του Ότο Πρέμινγκερ συνομιλεί, υπό το φως των κεριών, με τον Μαρκήσιο Ντε Σαντ, τα ασπρόμαυρα τέρατα της Universal αναδύονται από τα σκοτεινά νερά του πιο καταραμένου ρομαντισμού και ένα βαθύτατα απελπισμένο όραμα του κόσμου μας «απαλύνεται» με μακάβριο χιούμορ και κανιβαλική διάθεση.

Το «Singapore Sling» είναι το είδος της τολμηρής ταινίας που ελάχιστοι σκηνοθέτες θα δοκίμαζαν ποτέ να υπογράψουν, πόσω μάλλον σήμερα που σύσσωμο το σινεμά υποβάλλεται εκ νέου στα βασανιστήρια του νεοπουριτανισμού και της όποιας πολιτικής ορθότητας. Το αποπειράθηκε ο Νικολαΐδης, ο κορυφαίος σκηνοθέτης του νέου ελληνικού κινηματογράφου, αφήνοντας ως σαρδόνια κληρονομιά του ένα φιλμ-ηλεκτροσόκ. Συγκρουσιακό, παροξυσμικό, γοητευτικό μέσα στις βίαιες αντιφάσεις του και ολότελα αξέχαστο.

Με την εκπληκτική συνδρομή του Άρη Σταύρου στη διεύθυνση φωτογραφίας και της υπέρτατης Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου στα σκηνικά και τα κοστούμια, τις τρεις θαρραλέες ερμηνείες των Παναγιώτη Θανασούλη, Μισέλ Βάλεϊ και Μέρεντιθ Χέρολντ και τον σκηνοθέτη να αναλαμβάνει ρόλο οικοδεσπότη σε μια κατάβαση στην κόλαση, το «Singapore Sling» κατάφερε να προξενήσει αίσθηση σε πολλές χώρες του εξωτερικού και να αποκτήσει αυτομάτως τη φήμη ενός γνήσιου cult movie. Μια φήμη την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα και της οποίας, ως ελληνική ταινία, μάλλον θα έχει για πολύ καιρό ακόμη την αποκλειστικότητα.

SINGAPORE SLING (1990) του Νίκου Νικολαΐδη
Πρωταγωνιστούν:
Μέρεντιθ Χέρολντ, Μισέλ Βάλεϊ, Παναγιώτης Θανασούλης, Δημήτρης Νιάχας
Διάρκεια: 115'  

Πότε: Τετάρτη 8 Ιουλίου | 23:30
Πού: Βοξ (Θεμιστοκλέους 82, Αθήνα) | Είσοδος Ελεύθερη (Ακατάλληλο κάτω των 18 ετών)

- Η είσοδος στον χώρο προβολής θα πραγματοποιείται μόνο με ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ και με αυστηρή τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων θεατών. 

- Η διανομή των δελτίων για την προβολή θα ξεκινήσει 22:30 στον κινηματογράφο Βοξ, καθώς η έναρξη της ταινίας έχει προγραμματιστεί για τις 23.30.  

- Κάθε θεατής θα δικαιούται ΜΟΝΟ ΕΝΑ δελτίο εισόδου, οπότε παρακαλούμε θερμά να φροντίσετε να έρθετε εγκαίρως μαζί με τους/τις συνοδούς σας σε περίπτωση που επιθυμείτε να καθίσετε κοντά.