Οι γλυκύτατοι «Χτύποι της Καρδιάς μου» του Κριστόφ Ονορέ στην Ημέρα Γαλλοφωνίας - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
8:53
24/9

Οι γλυκύτατοι «Χτύποι της Καρδιάς μου» του Κριστόφ Ονορέ στην Ημέρα Γαλλοφωνίας

Απόψε, στις 19:45 στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ, το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζει την Ημέρα Γαλλοφωνίας TV5 Monde με μια ταινία πλημμυρισμένη από συναίσθημα, ποπ αναφορές και χτυποκάρδι. Μια ταινία που σφύζει από ζωή. 

Από τον Λουκά Κατσίκα

Παρά το γεγονός ότι στη χώρα του απολαμβάνει ιδιαίτερης εκτίμησης, και από πολλούς συμπατριώτες του θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους απογόνους της Νουβέλ Βαγκ, στον υπόλοιπο κόσμο η απενοχοποιημένα «γαλλική» καριέρα του Κριστόφ Ονορέ σπάνια εισπράττει επαίνους. Κι αν αυτό συνέβη στο παρελθόν, τότε έγινε σποραδικά, για ταινίες όπως το χαριτωμένο μεταμοντέρνο μιούζικαλ «Τα Τραγούδια του Έρωτα» (2007) ή νωρίτερα το παιχνιδιάρικο ρομάντζο του «Επιστροφή στο Παρίσι» (2006), παρ' όλο που το μέχρι τώρα βιογραφικό του 48χρονου σκηνοθέτη μετρά δέκα μεγάλου μήκους ταινίες γυρισμένες για το σινεμά και δύο για την τηλεόραση.

Με την καινούργια του ταινία, όμως, ο Ονορέ μοιάζει να ξεσκονίζει τα συρτάρια της νιότης του, τακτοποιώντας τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες του σε μια σχεδόν συγκινητική κινηματογραφική κατάθεση η οποία να μην περιορίζεται στον αυτοβιογραφικό της χαρακτήρα, αλλά να μπορεί να αγκαλιαστεί από ένα ευρύ κοινό. 

Μια γενναιόδωρη συναισθηματικά ταινία, γεμάτη πανέμορφες μικρές στιγμές

Το «Οι Χτύποι της Καρδιάς μου» (ο πρωτότυπος γαλλικός τίτλος είναι «Plaire, Aimer et Courir Vite», ο διεθνής είναι «Sorry Angel») εκτυλίσσεται στο 1993, σε μια δεκαετία καθοριστική για τη γενιά του σκηνοθέτη, στις μέρες όπου η γκέι χειραφέτηση συνέπιπτε με την δραματική παραδοχή μιας αρρώστιας η οποία εξακολουθούσε να απαριθμεί αμέτρητα θύματα. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Ζακ, ένας 35χρονος οροθετικός συγγραφέας από το Παρίσι, γνωρίζει μια νύχτα στη Ρεν τον 22χρονο Αρτίρ. Η έλξη είναι αμοιβαία και αυτόματη, η χημεία μεταξύ των δυο αντρών δεν αφήνει περιθώρια για κάτι λιγότερο από το ξεκίνημα μιας ερωτικής ιστορίας και η απόσταση που τους χωρίζει δε μοιάζει με τεράστιο πρόβλημα. Το χάσμα που οι δυο εραστές καλούνται να γεφυρώσουν, ωστόσο, δεν έχει να κάνει ούτε με την απόσταση, ούτε με την ηλικία, αλλά με την παραδοχή μιας οδυνηρής πραγματικότητας και του χρόνου που μετρά αντίστροφα για τον έναν από τους ήρωες.


Προσπερνώνας πολύ σωστά την ευκαιρία ενός ακόμη παραδοσιακού love story, ο Ονορέ διηγείται την περίπτωση δυο ανθρώπων τους οποίους ενώνει ο έρωτας, χωρίζει όμως ο απροσδόκητος παράγοντας που ονομάζεται ζωή. Γύρω τους υπάρχει ένα ολόκληρο μικροσύμπαν από ανθρώπους που αγαπούν και ανθρώπους που υποφέρουν, από εκείνους που νοσούν και παλεύουν με το βάρος ενός πρόωρου τέλους και από όσους βιάζονται να ρουφήξουν τη ζωή και τις πιθανότητές της, χωρίς να χάσουν λεπτό. Μουσικές, βιβλία, ταινίες, παρέες,  ευκαιριακά φλερτ και ερωτικές συντροφιές της μιας βραδιάς συμπληρώνουν το παζλ μιας εποχής τόσο ζωηρής, μα και τόσο θλιμμένης ταυτόχρονα. Και στο μέσο όλων αυτών βρίσκεται ο Ζακ και ο Αρτίρ. Ένας άντρας που βιώνει μάλλον τον τελευταίο έρωτα της ζωής του και ένα ενθουσιώδες παιδί που γνωρίζει τον πρώτο έρωτα, και πιθανόν τον πιο καθοριστικό: εκείνο που θα τον βοηθήσει να διαμορφώσει την ταυτότητά του και το ποιος είναι πραγματικά.

Ο Ονορέ φιλμάρει τα πάντα με ευπρόσδεκτη ζωντάνια και ειλικρίνεια, χαρίζει ζωηρούς διαλόγους στους ηθοποιούς του και παρά τη σοβαρότητα του θέματος που θίγει, δεν αφήνει το φιλμ του να γίνει βαρύγδουπο. Γεμάτο πανέμορφες μικρές στιγμές, οι «Χτύποι της Καρδιάς μου» είναι μια γενναιόδωρη συναισθηματικά ταινία, και πιθανόν μια ιδανική ευκαιρία για τον Ονορέ να προσθέσει μερικούς ακόμη (διεθνείς) θαυμαστές στο ήδη υπάρχον γκρουπ οπαδών του.