25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Η Αρίθα Φράνκλιν πρωταγωνιστεί σήμερα το απόγευμα σε μια ταινία-θρησκευτική εμπειρία - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:20
22/9

25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Η Αρίθα Φράνκλιν πρωταγωνιστεί σήμερα το απόγευμα σε μια ταινία-θρησκευτική εμπειρία

Σαράντα εφτά χρόνια αφότου γυρίστηκε, το μυθικό ντοκιμαντέρ του βραβευμένου με Όσκαρ Σίντνεϊ Πόλακ προβάλλεται επιτέλους φέτος στις αίθουσες του εξωτερικού, αντιμετωπίζεται δικαιολογημένα ως ταινία-γεγονός και αγαπιέται με πάθος. Η ώρα να δούμε και στην Ελλάδα το «Amazing Grace» έφτασε: Σήμερα το απόγευμα, σε πανελλήνια πρεμιέρα στο ΙΝΤΕΑΛ και με αναστάσιμη live εισαγωγή στην αίθουσα από τις ερμηνεύτριες του God's Glorious Chapel. 

Το 1972 ο οσκαρούχος Σίντνεϊ Πόλακ («Τα Καλύτερά μας Χρόνια», «Τρεις Μέρες του Κόνδορα», «Πέρα από την Αφρική») κινηματογράφησε τη θρυλική συναυλία που έδωσε η Αρίθα Φράνκλιν σε εκκλησία του Λος Άντζελες, η οποία μετατράπηκε στο πιο πετυχημένο γκόσπελ άλμπουμ όλων των εποχών. Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά, το απρόβλητο μέχρι σήμερα ντοκουμέντο αυτής της υπερβατικής και απολύτως συγκινητικής εμφάνισης γίνεται μια instant classic μουσική ταινία, προορισμένη να κηρύττει για πάντα το ένδοξο ευαγγέλιο της σόουλ. 

Από το Μέμφις στο Ντιτρόιτ η Αρίθα Φράνκλιν γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στην Εκκλησία, τις χορωδίες, τα gospel. Ωστόσο, από την υπογραφή της στις δισκογραφικές κι έπειτα δεν είχε δείξει παρά μόνο έμμεσα (και στο «Songs of Faith» του 1965) την αδυναμία της στην μαύρη θρησκευτική μουσική. Έτσι, όταν τον Ιανουάριο του 1972, για δύο βράδια, θα τραγουδούσε στην Εκκλησία των Βαπτιστών στο Λος Άντζελες, εκεί όπου κήρυττε ο πάστορας πατέρας της και υπό το εκστασιασμένο βλέμμα επωνύμων όπως ο Μικ Τζάγκερ, το σεντούκι των θησαυρών θα άνοιγε...

Με βασικό εμπόδιο την αδυναμία του Πόλακ να συγχρονίσει τον ήχο με την εικόνα των όσων μαγνητοσκόπησε, και την απροθυμία της ίδιας της Αρίθα να επιτρέψει την κυκλοφορία του, το ντοκιμαντέρ κατέληξε στα συρτάρια της Warner και λίγο έλειψε να ξεχαστεί. Πλέον όμως, από τη στιγμή που η ψηφιακή τεχνολογία επενέβη για να λύσει θαυματουργά το θέμα του συγχρονισμού, και η οικογένεια της Φράνκλιν έδωσε τη συγκατάθεσή της, ήρθε η στιγμή να απολαύσουμε μια θεσπέσια χάρη, την εμβληματική ηχογραφημένη στιγμή πίστης και ανεπανάληπτου ταλέντου της ιέρειας της soul.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να βουλιάξει κανείς αναπαυτικά στο κάθισμά του, να τεντώσει τα αυτιά του και να αφεθεί σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη φωνητικού μεγαλείου στην οποία η μουσική γίνεται η μαγική σκάλα που οδηγεί το κοινό κατευθείαν στον ουρανό.

Κλείστε εισιτήρια για την ταινία εδώ.