25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Ο Βαρώνος Μινχάουζεν παραμύθιαζε υπέροχα - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:36
21/9

25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Ο Βαρώνος Μινχάουζεν παραμύθιαζε υπέροχα

Ένα sui generis κομψοτέχνημα των καιρών του αλλά και όλων των εποχών του σινεμά, έρχεται σήμερα το απόγευμα στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στον Δαναό 1, να εκστασιάσει τα παιδιά - και τους γονείς τους.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ήταν κάποτε ένας άνθρωπος σαν τον Κάρελ Ζέμαν, έναν περίεργο Αυστροούγγρο που εργαζόταν στην διαφήμιση την περίοδο του Μεσοπολέμου, που έβαλε την τεχνική του stop motion πάνω στις ράγες του μέλλοντος. Ο Τέρι Γκίλιαμ πρώτα-πρώτα, δηλαδή οι Μόντι Πάιθον ολάκεροι, αλλά και πολλοί άλλοι (ακόμα και ο Τιμ Μπέρτον) πάτησαν σ' αυτές τις ράγες.

Όμως, μεταξύ μας εδώ που είμαστε, αυτή η φαντασμαγορική απελευθέρωση, αυτή η χρωματική φαντασία, συνοδευμένες από μια σχεδόν ιδεοληπτική πίστη στην ελευθερία του μυαλού και της ψυχής μας, δεν επαναλαμβάνεται.

Γι' αυτό και οι γονείς που έχουν έγνοια τους την καλλιέργεια της φαντασίας αυτής, οι γονείς που θέλουν κι οι ίδιοι να χαμογελάσουν με νόημα στην δικιά τους παιδικότητα, έχουν ραντεβού σήμερα το απόγευμα. Μαζί τους κι όλοι εμείς, ξανά και ξανά, για ένα έργο σουρεαλιστικό, πρωτόλειο και τέλειο μαζί, ένα έργο που εντοπίζει τις πιο ξέγνοιαστες και τις πιο ελεύθερες γωνιές του μυαλού και της μνήμης και τις ανασύρει πρωταγωνίστριες μιας αλλιώτικης ζωής.

Η ταινία-εργόχειρο «Ο Υπέροχος Βαρώνος Μινχάουζεν» προβάλλεται σήμερα το απόγευμα Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στις 18:00, στον κινηματογράφο Δαναός 1. Κλείστε εισιτήρια εδώ.