Κεκάτος, Γούσης και Δογάνης οι μεγάλοι νικητές των ελληνικών βραβείων στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας! - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
20:25
27/9

Κεκάτος, Γούσης και Δογάνης οι μεγάλοι νικητές των ελληνικών βραβείων στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας!

Σε μια βραδιά αφιερωμένη στο μέλλον του ελληνικού σινεμά, το 25o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας απένειμε τα βραβεία του Διαγωνιστικού τμήματος Ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους και Πρωτοεμφανιζόμενων Καλλιτεχνών. 

Από το cinemagazine.gr

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας τίμησε το ελληνικό σινεμά με την Απονομή των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών, Ηθοποιών και των Βραβείων του Διαγωνιστικού τμήματος Ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους.

Στην Τελετή Απονομής, που πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο Δαναό, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας, και ο Υπεύθυνος τμήματος Ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους, Πάνος Γκένας, καλωσόρισαν τις επιτροπές και τους συμμετέχοντες, δίνοντας άμεσα χρόνο στους πραγματικούς πρωταγωνιστές της βραδιάς: τους νικητές!

Πριν το ξεκίνημα της τελετής υπήρξε μια έκπληξη για τους θεατές, καθώς ο Άγγελος Φραντζής, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η Κάτια Γκουλιώνη ανέβηκαν στη σκηνή για να παρουσιάσουν, αποκλειστικά στο κοινό, υλικό από την ταινία «Ευτυχία», τη συναρπαστική ιστορία της πρωτοπόρου Ελληνίδας στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, με τις μεγαλύτερες και διαχρονικότερες επιτυχίες στο λαϊκό τραγούδι. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις 19 Δεκεμβρίου από την Tanweer. 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Ο Βασίλης Δογάνης για το «Μελτέμι» και οι ηθοποιοί Ανθή Ευστρατιάδου («Μαγικό Δέρμα») και Κωνσταντίνος Γώγουλος («Η Δουλειά της»), αποτέλεσαν τις επιλογές της Κριτικής Επιτροπής των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών και Ηθοποιών, που αποτελούνταν από τις/τους:

- Παναγιώτης Φαφούτης - σκηνοθέτης, Πρόεδρος της Επιτροπής
Αλίκη Δανέζη Knutsen, σκηνοθέτις
- Ηλίας Μαγκλίνης, συγγραφέας, δημοσιογράφος
Μαρίζα Ρίζου, τραγουδοποιός
Δημήτρης Λάλος, σκηνοθέτης, ηθοποιός

Αναλυτικά τα βραβεία

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού στον Κωνσταντίνο Γώγουλο για την ταινία «Η Δουλειά της» του Νίκου Labôt.

Το σκεπτικό της επιτροπής:

«Απονέμουμε το βραβείο σε έναν ηθοποιό που φέρει εις πέρας έναν ρόλο ο οποίος χωρίς να είναι πρωταγωνιστικός είναι κομβικός τόσο για την εξέλιξη της κεντρικής ηρωίδας όσο και για τη δραματική κορύφωση της αφήγησης. Ο ηθοποιός που βραβεύουμε ερμηνεύει το ρόλο του άκαμπτου επιστάτη καθαριστριών σε ένα μοντέρνο mall της Αθήνας  με αξιοπρόσεκτη επάρκεια και πειστικότητα.»

Ο Κωνσταντίνος Γώγουλος δήλωσε: 

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ την κριτική επιτροπή και όλους τους συνεργάτες της ταινίας αυτής, αισθάνομαι και πολύ μεγάλη χαρά και πολύ μεγάλη τύχη που η πρώτη μου ταινία ήταν με αυτούς τους ανθρώπους, κάτω από αυτές τις συνθήκες. Πραγματικά θέλω να τους ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη, για τη συνεργασία και για την αγάπη και το νοιάξιμο που ρίξανε γι’ αυτή την ταινία.»

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού στην Ανθή Ευστρατιάδου για το «Μαγικό Δέρμα» του Κωνσταντίνου Σαμαρά

Το σκεπτικό της επιτροπής:

«Κάπου μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, πατώντας πάνω σε επικίνδυνες ισορροπίες η ηθοποιός ξεχώρισε για την προσέγγισή της στον χαρακτήρα που υποδύεται, προσδίδοντας στην ταινία ένα ειδικό βάρος.»

Η Ανθή Ευστρατιάδου δήλωσε: 

«Σας ευχαριστώ πολύ. Ο χώρος του κινηματογράφου είναι για μένα ένας άγνωστος χώρος ακόμη, οπότε θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον Κωνσταντίνο Σαμαρά και τη Φαίδρα Βόκαλη που με εμπιστεύτηκαν και όλη την ομάδα, σε μια ταινία βαθιά προσωπική και ρισκαδόρικη.»

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στον Βασίλη Δογάνη για την ταινία «Μελτέμι»

Το σκεπτικό της επιτροπής:

«Για την ευαίσθητη βαθιά ανθρώπινη ματιά του, σε μια ιστορία που πραγματεύεται με επιτυχία το προσφυγικό, την ταυτότητα, την ατομική και συλλογική μνήμη αλλά και την απώλεια.»

Ο Βασίλης Δογάνης δήλωσε:

«Είναι πάρα πολύ συγκινητικό για μένα, θέλω να ευχαριστήσω εννοείται όλο το συνεργείο της ταινίας που ήταν καταπληκτικό. Είναι μια γαλλοελληνική συμπαραγωγή αλλά όλο το συνεργείο ήταν Έλληνες και η ταινία γυρίστηκε στη Μυτιλήνη. Το μόνο που ήθελα να πω είναι πως ως δημιουργός συχνά αναρωτιέμαι τί νόημα έχει αυτό το έργο που κάνω και αν μπορώ όντως να αλλάξω κάτι. Συνήθως δε βρίσκεις απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, απλά πριν λίγες ημέρες συνέβη κάτι πολύ ωραίο που θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Το παιδί που υποδύεται τον πρόσφυγα στην ταινία είναι ένας Παλαιστίνιος της Συρίας και με πήρε πριν λίγες μέρες τηλέφωνο για να μου πει πως χάρη στην ταινία πήρε τη γαλλική υπηκοότητα. Ζήλεψα λίγο γιατί εμένα μου πήρε 30 χρόνια για να την πάρω,  αλλά χάρηκα πολύ γιατί τρεις γενιές της οικογένειάς του δε μπορούσαν ως τώρα να πάρουν υπηκοότητα και ο ίδιος το κατάφερε χάρη στην ταινία, οπότε πήρα μια απάντηση ανθρώπινη και ωραία σε αυτό το ερώτημα που με απασχολεί.»

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους εκπροσωπεί το πιο συναρπαστικό, καλλιτεχνικά ανήσυχο κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής και έχει παρουσιάσει συνολικά περισσότερες από 400 ταινίες.

Για την φετινή 25η διοργάνωση, οι συμμετοχές ξεπέρασαν τον αριθμό-ρεκόρ των 311, γεγονός που απέδειξε πως το ελληνικό σινεμά είναι δραστήριο και ότι οι νέοι Έλληνες και οι νέες Ελληνίδες δημιουργοί εμπιστεύονται την παρουσία του έργου τους στις Νύχτες Πρεμιέρας και το κοινό τους.

Η κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος αποτελούνταν από τις/τους:

- Αμάντα Λιβανού - παραγωγός και Πρόεδρος της Επιτροπής
Χρήστος Βούπουρας, σκηνοθέτης
Δημήτρης Βραχνός, ραδιοφωνικός παραγωγός
Λίνα Νικολακοπούλου, στιχουργός
Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, ηθοποιός

Αναλυτικά τα βραβεία

Ειδική Μνεία της Επιτροπής: «Ελληνικόν» του Κωνσταντίνου Πρέπη

Το σκεπτικό της επιτροπής:

«Θεωρήσαμε όλοι πως το ύφος της συγκεκριμένης ταινίας αποτυπώθηκε και από πρόθεση και από κατόρθωμα.»

Ο Κωνσταντίνος Πρέπης δήλωσε: 

«Συγχαρητήρια σε όλους τους συναγωνιζόμενους σκηνοθέτες και συναδέλφους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω φυσικά τους ηθοποιούς και το συνεργείο μας. Ήταν μια δύσκολη ταινία, γυρίστηκε με πολλές τεχνικές δυσκολίες και ήταν ένα μικρό θαύμα που καταφέραμε αυτό που ήταν ο στόχος μας, δηλαδή ένα συγκεκριμένο συνάριο δηλαδή να βγει στο πανί όπως θέλαμε.»

 

Ειδική Μνεία της Επιτροπής: «Heatwave» του Φωκίωνα Ξένου

Το σκεπτικό της επιτροπής:

«Είναι για μια ταινία για το ελληνικό καλοκαίρι που αγαπήσαμε και αγαπάμε, αλλά μέσα από αυτή την τέχνη και την τεχνική της ταινίας (stop-motion animation) καταφέραμε να συνδεθούμε με έναν χιουμοριστικό πολύ ιδιαίτερο τρόπο μαζί του.»

Ο Φωκίων Ξένος δήλωσε: 

 

«Ευχαριστώ πάρα πολύ την επιτροπή και το φεστιβάλ. Είναι τιμή μου το ότι παίχτηκε η ταινία εδώ στην Αθήνα, την πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Η ταινία έχει ταξιδέψει αρκετά και στο εξωτερικό, αλλά με τιμά πολύ αυτή η μνεία και νομίζω πως τιμά και το animation ως είδος, που είναι κάτι που ο κόσμος δε ξέρει ότι υπάρχει.»

Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Άρτεμις Τζώρτζογλου & Άννα Παπαγεωργίου για το «Hyped» του Άλκη Παπασταθόπουλου

Το σκεπτικό της επιτροπής:

«Για την απλότητα και την αθωότητα που μοιράστηκαν μαζί μας μέσω της ανεπιτήδευτης ερμηνείας τους οι δύο πρωταγωνίστριες της ταινίας.»

Η Άρτεμις Τζώρτζογλου δήλωσε:

«Ευχαριστώ πολύ την επιτροπή, δυστυχώς η Άννα (Παπαγεωργίου) δεν είναι εδώ σήμερα. Τι να πω; Ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία.»

 

Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Νίκος Γεωργάκης για το «Όλες οι Φωτιές η Φωτιά» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη

Το σκεπτικό της επιτροπής:

«Η φετινή σοδειά των ταινιών μικρού μήκους είναι σημαντική, ελπιδοφόρος και ενέχει προοπτικές δημιουργίας ουσιαστικού κινηματογραφικού έργου. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για αυτή την εκτίμηση. Ο πρώτος είναι η επιστροφή, η εντρύφηση, η ανακάλυψη, η αναζήτηση και η καταγραφή ενός σύγχρονου ελληνικού νεορεαλισμού και μιας νέας διαγραφόμενης λαϊκότητας και μάλιστα με αρκετές επιτυχείς προσπάθειες αναγωγής τους σε καλλιτεχνικο γεγονός. Με άλλα λόγια τα παιδιά αυτά πρέπει να κάνουν σινεμά. Ο δεύτερος λόγος είναι το υψηλό επίπεδο των ηθοποιών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, που συμμετείχαν σε όλες τις ταινίες. Το βραβείο δίνεται σε έναν σπουδαίο ηθοποιό, ρολίστα, θα έλεγε κανείς στα χνάρια του Όρσον Γουέλς.»

Ο Νίκος Γεωργάκης δήλωσε:

«Ευχαριστώ στον Ευθύμη που μου έδωσε το ρόλο και μου έφερε όλους αυτούς τους φωτογράφους δίπλα.»

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου: Νικόλας Κολοβός για το «Index»

Το σκεπτικό της επιτροπής:

«Αν σε μια ταινία είναι πάρα πολύ δύσκολο να πεις αυτά που θέλεις να πεις μέσα σε 1,5 ώρα περίπου, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να τα πεις σε 20 λεπτά ή σε 9 λεπτά. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να φτιάξεις μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος σε τόσο λίγο χρόνο και όλα αυτά πιστεύουμε πως βασίζονται στο σενάριο αρχικά. Είναι η πιο δύσκολη εξίσωση. και φανταστείτε πόσο δυσκολότερο γίνεται αυτό όταν συμπυκνώνεται όλη η ιστορία σε μια σκηνή. »

Η παραγωγός της ταινίας, Μαρία Δρανδάκη, δήλωσε:

«Όπως ξέρουν πολλοί, δε μου αρέσουν τα μικρόφωνα και δεν το ήξερα καθόλου αυτό, όμως ευχαριστούμε πολύ την επιτροπή και είμαι σίγουρη πως ο Νικόλας είναι πολύ χαρούμενος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τους συντελεστές, καλή συνέχεια.»

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος για το «Καρτ Ποστάλ Από Το Τέλος Του Κόσμου»

Το σκεπτικό της επιτροπής:

«Μέσα στις υπέροχες ταινίες που είδαμε, υπήρχε μια που έφερε πολύ νωρίς ένα χαμόγελο στον καθένα μας και μια λυτρωτική συνθήκη να ταυτίζεσαι με την αλήθεια σου με έναν τρόπο ευφυή, κομψό, καλοφτιαγμένο.»

Ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος δήλωσε:

«Ευχαριστώ πάρα πολύ. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Ευχαριστώ την επιτροπή και το φεστιβάλ και πάνω απ' όλα τους συντελεστές γιατί είναι δική τους ταινία, γιατί χωρίς αυτούς δεν υπάρχει ταινία. Δηλαδή, δεν είμαι εγώ, είμαστε όλοι.»

Βραβείο Β' Καλύτερης Ταινίας: «Χειροπαλαιστής» του Γιώργου Γούση

Το σκεπτικό της επιτροπής:

«Είδαμε πολλές καλές ταινίες και ήταν δύσκολη δουλειά η επιλογή. Η ταινία που βραβεύουμε ως Β' Καλύτερη ήταν μια ταινία που μας εξέπληξε. Δεν είναι παρα πολύ εύκολο να καταγράφεις την ελληνική πραγματικότητα. Είναι πολύ εύκολο να πας στην επαρχία και να είσαι διδακτικός με την ταινία που θα φτιάξεις ή να καταγγέλεις τα πάντα ή να είσαι υπερβολικός. Δεν είναι εύκολο να καταγράφεις την αλήθεια με έναν ζεστό ρεαλισμό. Επίσης, δεν είναι εύκολο να παίζεις σε ένα ντοκιμαντέρ, κατά κάποιο τρόπο, για τη ζωή σου και να είσαι ένα πρόσωπο που δεν υποδύεται τον εαυτό του. Επίσης, δεν είναι εύκολο να καταγράφεις την ελληνική πραγματικότητα χωρίς κλισέ.»

Ο Γιώργος Γούσης δήλωσε:

«Ευχαριστώ πάρα πολύ, να πως η ταινία είναι και του Γιώργου Κουτσαλιάρη, τη βγάλαμε μαζί. Ευχαριστούμε.»

Βραβείο Α' Καλύτερης Ταινίας: «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Kεκάτου

Η πρόεδρος της επιτροπής, Αμάντα Λιβανού, παρουσίασε το βραβείο λέγοντας:

«Είναι για μια ταινία που δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι την ανακαλύψαμε εμείς, την έχουν ανακαλύψει άλλοι πριν από μας, αρκετοί και σπουδαίοι.»

Ο Βασίλης Κεκάτος δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω την επιτροπή και το φεστιβάλ. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα μου και πρώτα απ' όλα τους ηθοποιούς μου γιατί η κάθε ταινία κατά βάση είναι οι ερμηνείες. Θέλω να σας πω κάτι σχετικό με καλές και κακές αποφάσεις. Έψαχνα τι να φορέσω πριν έρθω και μια φίλη μου μου πρότεινε μια μπλούζα που τη θεωρούσε καταπληκτική. Σκεφτόμουν πως ήταν μια καλή απόφαση μέχρι τη στιγμή που είδα τον Αλέξανδρο Βούλγαρη και μου είπε πως μοιάζω με κάποιον που πάει στο tennis club, άρα εν τέλει δεν ήταν καλή απόφαση. Αντιθέτως, τα χρήματα που πήρα πέρυσι με το δεύτερο βραβείο για τη Σιγη των Ψαριών, ήταν τα πρώτα χρήματα που βάλαμε για να κάνουμε την Απόσταση. Οπότε ήταν μια καλή απόφαση.»

Το Βραβείο Α' Καλύτερης ταινίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ και το Βραβείο Β' Καλύτερης ταινίας από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ, με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. 

Τη βραδιά έκλεισε η πανελλήνια πρεμιέρα των ταινιών «Olla» της Αριάν Λαμπέντ και «Ηλεκτρικός Κύκνος» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, οι οποίες χαιρέτησαν το κοινό μαζί με την πρωταγωνίστρια της ταινίας «Olla» Ρομάνα Λόμπατς.