Οι Νύχτες Πρεμιέρας εγκαινιάζουν το Τιμητικό Βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
14:57
16/9

Οι Νύχτες Πρεμιέρας εγκαινιάζουν το Τιμητικό Βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος»

Το τιμητικό βραβείο συνολικής προσφοράς που θα απονέμει πλέον το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα έχει το όνομα του Γιώργου Τζιώτζιου, του ανθρώπου που έκανε το Φεστιβάλ πραγματικότητα.

Μία από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις της Συνέντευξης Τύπου του επετειακού 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, ήταν εκείνη που αφορούσε τον τίτλο του τιμητικού βραβείου του Φεστιβάλ. Από εδώ και στο εξής, το τιμητικό βραβείο θα φέρει το όνομα του Γιώργου Τζιώτζιου, πολυαγαπημένου μας πρώτου Διευθυντή του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και ανθρώπου ο οποίος έκανε το ρομαντικό όνειρο των Νυχτών Πρεμιέρας πραγματικότητα και θεσμό στην πρωτεύουσα και σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Τιμητικό Βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος» θα απονέμεται σε εκλεκτούς προσκεκλημένους της διοργάνωσης για το σύνολο της προσφοράς τους στον κινηματογράφο και τον πολιτισμό. Για την πρώτη αυτή χρονιά, με το βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος» θα τιμηθούν οι παγκοσμίως αναγνωρισμένοι και πολυβραβευμένοι σκηνοθέτες Κώστας Γαβράς και Γέρζι Σκολιμόφσκι. Η απονομή του βραβείου στον Κώστα Γαβρά θα προηγηθεί της πανελλήνιας πρεμιέρας της ταινίας του «Ενήλικοι στην Αίθουσα» στο πλαίσιο της Τελετής Λήξης του Φεστιβάλ (Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου) και στον Γέρζι Σκολιμόφσκι πριν την προβολή της ταινίας «Στο Φως του Φεγγαριού» («Moonlighting», 1982) την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Ιντεάλ (19:15).

Ενθουσιώδης κινηματογραφόφιλος, πολύτιμος κριτικός, διορατικός Διευθυντής του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ και των Νυχτών Πρεμιέρας, πρωτοπόρος διανομέας κινηματογραφικών ταινιών, που αγκάλιασε το σινεμά και στήριξε με αγάπη Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, ο Γιώργος Τζιώτζιος σημάδεψε ανεξίτηλα την κινηματογραφική πραγματικότητα της Ελλάδας τα τελευταία τριάντα χρόνια με την αγάπη του για τον κινηματογράφο, το πνεύμα, την τόλμη και το ήθος του. Η μετονομασία του τιμητικού βραβείου είναι μία ελάχιστη κίνηση τιμής και ευγνωμοσύνης σε έναν άνθρωπο στον οποίο χρωστάμε πολλά.