25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Highlights του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:03
21/9

25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Highlights του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου

Δείτε αναλυτικά όλες τις προβολές της σημερινής μέρας και κλείστε τα εισιτήριά σας online μέσω viva.gr.

Ένα απίστευτο πολιτισμικό αρχείο 70 χιλιάδων βιντεοκασετών, ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ με θέμα τη μελισσοκομία, ένας φόρος τιμής στον δάσκαλο του σουρεαλισμού Λουίς Μπουνιουέλ, ένα ταξίδι στην παγωμένη Ισλανδία, νέοι δημιουργοί του ελληνικού κινηματογράφου, ένα grindhouse ολοκαύτωμα, μια τρυφερή μπαλάντα πόλης, μια παρέα ανήλικων μαφιόζων και η μουσική του Μπρους Σπρίνγκστιν ως πηγή έμπνευσης. Και το βράδυ BLINDED BY THE LIGHT party στο Boiler (Βλαχάβα 9), με τους No Surrender Greek Community να αναλαμβάνουν λαϊκό προσκύνημα στον «Boss»! 

Δείτε αναλυτικά τα highlights της τρίτης μέρας των 25ων Νυχτών Πρεμιέρας!

Ελληνικές Μικρές Ιστορίες - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ Γ’
21/09/19, 18:15, ODEON OPERA 1

Θα προβληθούν οι ταινίες.

Ένα / One
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 14’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Stella Serefoglou
 
Μια μέρα στην ζωή μιας ηλικιωμένης γυναίκας, που ζει μόνη στο κέντρο της Αθήνας. Βασισμένο στο βιβλίο του Τάκη Σερέφα.

Hyped
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 13’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Alkis Papastathopoulos
 
Η Βέρα παλεύει να δείξει άνετη στο πρώτο της πάρτι με την Λόλα. Μα όσο η νύχτα εξελίσσεται, η επαφή μεταξύ τους χάνεται και το μόνο που μοιάζει να τις συνδέει είναι οι αναμνήσεις τους από την αρχή της βραδιάς.

A Patch of Blue
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 19’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Memi Koupa
 
Η Δάφνη περιπλανιέται στους δρόμους της Αθήνας. Της κάνουν έξωση απ’ το διαμέρισμα της. Η απώλεια και η σύγκρουση με την πραγματικότητα της ζωής στο αστικό κέντρο, θα την κάνουν να παλέψει για το δικαίωμα της σ’ ένα κομμάτι ουρανού.

Οξυτοκίνη / Oxytocin
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 17’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Konstantinos Kardakaris
 
Η οξυτοκίνη είναι η ορμόνη που προκαλεί όλα τα έντονα συναισθήματα όταν κάποιος είναι ερωτευμένος. Αλλά είναι η ίδια ακριβώς ορμόνη που εκκρίνεται και κατά τη διάρκεια του τοκετού και ευθύνεται για το δέσιμο μεταξύ 2 ανθρώπων.

Ο Χειροπαλαιστής / The Arm Wrestler
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 22’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Yorgos Goussis
 
Η καθημερινότητα ενός χειροπαλαιστή που ζει στην Ελληνική επαρχία.

Τα Χρονικά της Μάριον Στόουκς / Recorder: The Marion Stokes Project
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Matt Wolf
21/09/19, 18:30, IDEAL

Για 30 συνεχή χρόνια, και σε 24ωρη βάση, η Μάριον Στόουκς μαγνητοσκοπούσε μανιωδώς τηλεοπτικές εκπομπές. Ξεκίνησε ένα απόγευμα του 1979 και σταμάτησε τη στιγμή που πέθανε, τον ∆εκέμβρη του 2012. Πίσω της άφησε ένα απίστευτο πολιτισμικό αρχείο 70 χιλιάδων βιντεοκασετών, όπως και ένα μεγάλο ερώτημα: τί ακριβώς της γέννησε αυτή την αλλόκοτη συνήθεια; Ήταν ένα είδος παράνοιας; Μια ψύχωση; Ή κάτι περισσότερο; Οι απαντήσεις για ένα από τα πιο παράξενα ανθρώπινα μυστήρια που υπήρξαν ποτέ βρίσκονται σε αυτό το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ. Την προβολή προλογίζει ο δημοσιογράφος Νικόλας Λεοντόπουλος.

Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες / Buñuel in the Labyrinth of the Turtles
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Salvador Simó
21/09/19, 20:00, DANAOS 1

Παρίσι, 1930, και το σκάνδαλο που ακολουθεί την κυκλοφορία της «Χρυσής Εποχής» αφήνει τον Μπουνιουέλ απένταρο και δυσαρεστημένο με τον Νταλί. Η τύχη του αλλάζει όταν ένας φίλος κερδίζει το λαχείο και επενδύει τα χρήματα για να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ στην πιο εξαθλιωμένη κοινότητα της Ισπανίας. Κάπως έτσι ξεκινά ένα ονειρικά σχεδιασμένο animation που φέρει μαζί του τις ευωδιές μιας μυθικής εποχής, ένας φόρος τιμής στο μεγάλο δάσκαλο του σουρεαλιστικού κινηματογράφου και ταυτόχρονα μια σπουδή πάνω στις λαβυρινθώδεις πτυχές ενός αδάμαστου καλλιτεχνικού οράματος.

Η Γη του Μέλιτος / Honeyland
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska
21/09/19, 20:00, ASTOR

Σάρωσε τα βραβεία στο Σάντανς, κερδίζοντας τρία μεγάλα έπαθλα, και μια θέση στην πεντάδα των φετινών Όσκαρ είναι δεδομένη. Τα λόγια όμως αδυνατούν να περιγράψουν την εμπειρία ενός εντυπωσιακά φωτογραφημένου και βαθιά συγκινητικού ντοκιμαντέρ το οποίο, με ηρωίδα μια φτωχή γυναίκα που ζει από τη μελισσοκομία στα βουνά της Βόρειας Μακεδονίας, μιλά για έναν τρόπο ζωής που χάνεται, σκιαγραφεί μια συγκλονιστική ύπαρξη και γίνεται μοναδικό μνημείο της ανθρώπινης κατάστασης.

Άγουρος Έρωτας / Premature
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Rashaad Ernesto Green
21/09/19, 20:30, ODEON OPERA 1

Περνώντας ξένοιαστες καλοκαιρινές μέρες στο Χάρλεμ, πριν φύγει για το κολλέγιο, ένα 17χρονο κορίτσι γνωρίζει και ερωτεύεται έναν μεγαλύτερο άντρα. Εκείνος μοιάζει με το ιδανικό ταίρι, η χημεία μεταξύ τους είναι σπινθηροβόλα, όμως ο χρόνος και οι συγκυρίες ίσως δεν συνηγορήσουν υπέρ τους. Μια τρυφερή μπαλάντα της πόλης αλλά και ένα αφοπλιστικότατο boy meets girl ειδύλλιο το οποίο μας συστήνει, εκτός των άλλων, την αποκάλυψη που ακούει στο όνομα Ζόρα Χάουαρντ- πρωταγωνίστρια και σεναριογράφο αυτού του πανέμορφου φιλμ.

Blinded by the Light​
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Gurinder Chadha
21/09/19, 20:30, IDEAL

Στο απόλυτο έρεβος της θατσερικής Αγγλίας, καταπιεσμένος 16χρονος πακιστανικής καταγωγής βρίσκει το φως στον Θείο Λόγο του ύψιστου Μπρους Σπρίνγκστιν, ανακαλύπτει πως είναι κι αυτός «γεννημένος για να τρέχει», ορθώνει ανάστημα σε συντηρητικό πατέρα και λοιπούς τραμπούκους και ξεχύνεται στο κυνήγι των ονείρων του. Οι αειθαλείς μελωδίες του «Boss» δονούν ένα μικρό και απολύτως ευφορικό θρίαμβο του feelgood σινεμά.

Η Μεγάλη Νύχτα της Νάπολης / Piranhas​
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Claudio Giovannesi
21/09/19, 22:00, DANAOS 1

Μια χούφτα 15χρονων Ναπολιτάνων που ονειρεύονται να γίνουν μέλη της Καμόρα αρπάζουν την ευκαιρία και αναλαμβάνουν τα ηνία της γειτονιάς, όταν μια αστυνομική επιχείρηση δημιουργεί προσωρινά κενό εξουσίας στην περιοχή. Στα χνάρια του περιβόητου «Γόμορρα», και με την υπογραφή του επικηρυγμένου από τη Μαφία συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο, έρχεται ένα γκανγκστερικό δράμα που σφύζει από νεανική παρόρμηση και σκηνοθετική αυτοπεποίθηση. Αργυρή Άρκτος Σεναρίου στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Παρουσία του σκηνοθέτη. 

Μια Λευκή, Λευκή Μέρα / A White, White Day
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Hlynur Pálmason
21/09/19, 22:00, ASTOR

Κάπου στην παγωμένη Ισλανδία, ο τοπικός αστυνόμος γίνεται εμμονικός μαθαίνοντας την απιστία της γυναίκας του, δύο χρόνια μετά το θάνατό της σε τροχαίο. Ο σκηνοθέτης του σαρωτικού "Winter Brothers" επιστρέφει με μια ιστορία θλίψης, εκδίκησης μα πάνω απ' όλα αδιαπραγμάτευτης αγάπης. Βραβείο Ερμηνείας για τον Ίνγκβαρ Σίγκουρντσον στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών. Παρουσία του πρωταγωνιστή Ίνγκβαρ Σίγκουρντσον.​

Εδώ Δεν Έιναι Βερολίνο / This Is Not Berlin
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Hari Sama
21/09/19, 22:30, ODEON OPERA 1

Μεξικό, 1986. Στη σκιά ενός κατάφωτου Μουντιάλ και μιας κοινωνίας σε αποσύνθεση, ο 17χρονος Κάρλος επισκέπτεται ένα θρυλικό νυχτερινό κλαμπ όπου ανακαλύπτει την dark wave, τα ναρκωτικά και την σεξουαλική απελευθέρωση. Ένα βρώμικο πορτρέτο μιας ασθματικής εποχής και μιας γενιάς που με θαρραλέα άγνοια απαιτεί ένα ελευθεριακό παρόν, πλαισιωμένο απ’ τους ήχους των Joy Divison, Visage, Einstürzende Neubauten και Clan of Xymox μεταξύ άλλων.

Η Έκσταση του Αίματος / Bliss
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Joe Begos
21/09/19, 23:00, IDEAL

Νεαρή ζωγράφος σε δημιουργικό αδιέξοδο περιπλανιέται στο νυχτερινό Λος Άντζελες αναζητώντας έμπνευση σε άγρια ξενύχτια, κοκτέιλ ναρκωτικών και οργιαστικό σεξ. Η έμπνευση έρχεται, μαζί της όμως και μια ακόρεστη δίψα για ανθρώπινο αίμα. Χέβι μέταλ παροξυσμός, gore ντελίριο, σκηνοθεσία υπό την επήρεια παραισθησιογόνων: ένα grindhouse ολοκαύτωμα, ορισμός και μαζί αποθέωση του midnight cinema.