25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Highlights της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:26
22/9

25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Highlights της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου

Δείτε αναλυτικά όλες τις προβολές της σημερινής μέρας και κλείστε τα εισιτήριά σας online μέσω viva.gr.

Ένα σπάνιο δείγμα εθνογραφικού κινηματογράφου, ένα δίπτυχο αφιέρωμα στο μεγαλείο της Άννα Μανιάνι, νέες ταινίες μικρού από το διαγωνιστικό τμήμα των Ελληνικών Μικρών Ιστοριών, η θρυλική συναυλία που έδωσε η Αρίθα Φράνκλιν σε εκκλησία του Λος Άντζελες το 1972, η Χρυσή Άρκτος του φετινού Φεστιβάλ του Βερολίνου,  Βέρνερ Χέρτζογκ στην Ιαπωνία, το αναπάντεχο ντεμπούτο ενός 19χρονου που στη φλόγα του κουβαλά περήφανα την κληρονομιά του Τέρενς Μάλικ, η ταινία-σταθμός του Έντουαρντ Γιανγκ «Μια Λαμπρότερη Καλοκαιρινή Μέρα» και ένα επαναστατικό πρόσταγμα από τη Βραζιλία. 

Πριν από αυτά όμως, σήμερα στις 16:30 στον ΔΑΝΑΟ 2 σας προσκαλούμε σε μία από τις δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα του φεστιβάλ, με την ονομάσία «Σινεμά Αλληλεγγύης» και προβολές ταινιών για τους πωλητές της ΣΧΕΔΙΑΣ αλλά και του εκπαιδευτικού προγράμματος για μικρούς μήκους φιλμ γυρισμένων από κρατούμενους του Κορυδαλλού. Ελεύθερη είσοδος.

Δείτε αναλυτικά τα highlights της τέταρτης μέρας των 25ων Νυχτών Πρεμιέρας!

Νεκρά Πουλιά / Dead Birds
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Robert Gardner
22/09/19, 17:00, ASTOR

Μια κινηματογραφική ερμηνεία της ζωής των Ντάνι στη Δυτική Νέα Γουινέα, μέσα από το παράδειγμα ενός αγρότη - πολεμιστή και ενός νεαρού χοιροβοσκού. Το πολύ σημαντικο αυτό φιλμ επιλέχθηκε το 1998 ως «πολιτισμικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική δημιουργία» για συντήρηση από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών. Προβολή σε συνεργασία με το Ethnofest - Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας. Προλογίζει ο ανθρωπολόγος Σίλας Μιχάλακας

Αφιέρωμα στην Άννα Μανιάνι
22/09/19, 17:15, DANAOS 1

Θα προβληθούν οι ταινίες:

Το Πάθος της Άννα Μανιάνι / The Passion of Anna Magnani
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Enrico Cerasuolo

Λατρευτικό πορτρέτο μιας απίθανης γυναίκας, η οποία κάτω από αντίξοες συνθήκες και θρυμματίζοντας τα ανδρικών καταβολών γυναικεία πρότυπα, απογείωσε ερμηνευτικά ταινίες σκηνοθετών όπως οι Ροσελίνι, Βισκόντι, Παζολίνι και Λουμέτ, θριαμβεύοντας μέχρι και στα Όσκαρ.

Η Αγάπη / Love
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Roberto Rossellini

Σπονδυλωτό φιλμ δύο ιστοριών με τον Ροσελίνι να αναδεικνύει υποδειγματικά το ερμηνευτικό εύρος της Μανιάνι, έχοντας ως επίκεντρο το θέμα της αγάπης. Μια γυναίκα μιλάει στο τηλέφωνο και εξομολογείται τα πιο μύχια συναισθήματά της καθώς θρηνεί για έναν έρωτα που τελειώνει. Μια άλλη γυναίκα ξεκινά έναν μονόλογο μπροστά στον αμίλητο Φελίνι για να καταλήξει σαν «τρελή του χωριού», πιστεύοντας πως η Θεία Χάρη την άφησε έγκυο σαν άλλη Παναγιά.

Ελληνικές Μικρές Ιστορίες - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ Δ’
22/09/19, 18:00, ODEON OPERA 1

Θα προβληθούν οι ταινίες: 

Ο Μηχανικός / Τhe Mechanic
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 13’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Dimitris Kotselis

O Nικόλας και ο Στέφανος ξανασυναντιούνται σε ένα συνεργείο που έχει μετατραπεί σε café.  Στον ίδιο χώρο στο παρελθόν, ο Νικόλας εργαζόταν σαν μαθητευόμενος μηχανικός. Ο Νικόλας αφηγείται την ιστορία του Μηχανικού που ζούσε και εργαζόταν στον χώρο, αλλά εξαφανίστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο "Μηχανικός" ξετυλίγει το νήμα μιας απόκοσμης ιστορίας όπου το παρελθόν και το παρόν περιπλέκονται με ιδιαίτερο τρόπο.

W
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 6’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Stelios Koupetoris

Ένας δάσκαλος ξεκινάει να κάνει το καθημερινό του μάθημα στο σχολείο που εργάζεται, κατά την διάρκεια μίας από τις πιο δύσκολες μέρες να διδάξει.

Γιαζίντι / Yazidi
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 20’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Hektor Sakaloglou

Ξημερώνει η τελευταία μέρα του στην Αθήνα. Ο Σαμάν είναι πρόσφυγας από την εξαφανισμένη φυλή Γιαζίντι. Σήμερα επιβιώνει παλεύοντας στις χαμηλές παράνομες κατηγορίες πυγμαχίας. Ο Αγώνας τελειώνει και είναι η ώρα του να φύγει προς την κεντρική Ευρώπη ωστόσο δεν θα κυλήσουν όλα όπως τα έχει σχεδιάσει.

Cloud
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 21’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Michael Demetrius

Ο Παύλος είναι βετεράνος ροκάς. Η κόρη του, Άννα εργάζεται κρυφά στα ροζ τηλέφωνα. Ναρκωτικά, αλκοόλ, σεξ, εφήμερες σχέσεις, ανούσιες ζωές, ροκ εν ρολ: μια αλληγορική αναπαράσταση της Αθήνας του σήμερα και μια ωμή αποτύπωση ενός οικογενειακού δράματος ανάμεσα σε έναν πατέρα και την κόρη του. Δύο απελπισμένοι άνθρωποι, δύο κοινές ζωές, αμέτρητα σύννεφα.

Ελληνικόν / Ellinikon
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 19’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Konstantinos Prepis

Ένας άστεγος μεσήλικας βρίσκει καταφύγιο στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Το εγκαταλελειμμένο και ερημωμένο τοπίο υπαγορεύει τις καθημερινές του συνήθειες μέχρι που όλα αλλάζουν. Ένα πρωί το αεροδρόμιο υποδέχεται μελλοντικούς επιβάτες, βυθίζοντας τον σε παραλογισμό.

Amazing Grace
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Sydney Pollack
22/09/19, 18:00, IDEAL

Το 1972 ο Σίντνεϊ Πόλακ κινηματογράφησε τη θρυλική συναυλία που έδωσε η Αρίθα Φράνκλιν σε εκκλησία του Λος Άντζελες, η οποία μετατράπηκε στο πιο πετυχημένο γκόσπελ άλμπουμ όλων των εποχών. Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά, το απρόβλητο μέχρι σήμερα ντοκουμέντο αυτής της οριακά μεταφυσικής εμφάνισης γίνεται μια instant classic μουσική ταινία, προορισμένη να κηρύττει για πάντα το ένδοξο ευαγγέλιο της σόουλ. Εισαγωγή από τους God's Glorious Chapel.

Συνώνυμα / Synonyms
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Nadav Lapid
22/09/19, 19:00, ASTOR

Η πανάξια Χρυσή Άρκτος του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου διηγείται την ιστορία ενός εξεγερμένου νεαρού Ισραηλινού ο οποίος ταξιδεύει στο Παρίσι με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Θα μπορέσει όμως να ενσωματωθεί στην εκεί πραγματικότητα ή θα καταλήξει ξένος σε έναν άγνωστο τόπο που αδυνατεί να τον δεχτεί; Με μια εκρηκτική ερμηνεία από τον πρωτοεμφανιζόμενο Τομ Μερσιέ, ο πιο πολυσυζητημένος νέος σκηνοθέτης του Ισραήλ παραδίδει ένα θαρραλέο και αντισυμβατικό φιλμ, από εκείνα που δικαιολογούν με το παραπάνω τα μεγάλα βραβεία που κερδίζουν.

Οικογενειακή Ευτυχία Α.Ε. / Family Romance, LLC
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Werner Herzog
22/09/19, 20:00, DANAOS 1

Στην «Οικογενειακή Ευτυχία Α.Ε.» μπορεί κανείς να νοικιάσει φίλους, followers, ακόμη και συγγενείς, όπως στην περίπτωση της 13χρονης Ίσι που βλέπει τον ιδιοκτήτη της εταιρείας να αντικαθιστά τον αγνοούμενο πατέρα της. Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, πρόκειται όμως για μια σύγχρονη αστική πραγματικότητα η οποία ενέπνευσε στον Χέρτζογκ την πιο παράδοξη ταινία μυθοπλασίας που παρέδωσε τα τελευταία χρόνια.

Φωτιά στη Λουιζιάνα / Burning Cane
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Phillip Youmans
22/09/19, 20:00, ODEON OPERA 1

Τρία βραβεία στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Καλύτερης Ταινίας, για το αναπάντεχο ντεμπούτο του 19χρονου παιδιού-θαύμα, Φίλιπ Γιούμανς. Μια φτωχή οικογένεια του αμερικανικού Νότου λεηλατημένη από τους δαίμονές της βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μυστηριακής ελεγείας που έχει χαραγμένη μέσα της το προσχέδιο ενός αριστουργήματος. Και κουβαλά περήφανα την κληρονομιά του Τέρενς Μάλικ.

Μια Λαμπρότερη Καλοκαιρινή Μέρα / A Brighter Summer Day
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Edward Yang
22/09/19, 20:00, IDEAL

Στις αρχές των 60s, ένα επαναστατημένο αγόρι μεγαλώνει εν μέσω μεγάλων κοινωνικών αναταραχών ερωτευμένο με ένα κορίτσι, μπλεγμένο με βίαιες συμμορίες, συνεπαρμένο από την αμερικανική κουλτούρα και ανήμπορο να αντιδράσει απέναντι στους μηχανισμούς ενός ακατανόητου κόσμου. Σταθμός του σύγχρονου σινεμά, ένα θαυμαστό magnum opus πάνω στο μοιραίο ραντεβού του ανθρώπου με την Ιστορία, το οποίο 5000 περίπου κριτικοί από όλο τον πλανήτη τοποθέτησαν ανάμεσα στις εκατό καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ. Προβολή σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια.

Μαριγκέλα ο Επαναστάτης / Marighella
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Wagner Moura
22/09/19, 22:00, DANAOS 1

O Εσκομπάρ του τηλεοπτικού «Narcos» σκηνοθετεί χωρίς αναστολές την εκρηκτική βιογραφία του Κάρλος Μαριγκέλα, του μαρξιστή συγγραφέα και πολιτικού που ηγήθηκε της ένοπλης αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, στη Βραζιλία των 60s. Σινεμά ασίγαστης ενέργειας, ιδεολογικής υπερφόρτισης και επαναστατικού προστάγματος, αποκηρύχτηκε δημόσια από τον ακροδεξιό Πρόεδρο Μπολσονάρου την ίδια ώρα που το φιλμ παραμένει ακόμη απρόβλητο στην πατρίδα του.

Τζέζεμπελ / Jezebel
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Numa Perrier
22/09/19, 22:00, ODEON OPERA 1

Αναζητώντας απεγνωσμένα μεροκάματο, μια 19χρονη Αφροαμερικανίδα πιάνει δουλειά ως cam girl στο Λας Βέγκας και γνωρίζει από νωρίς απήχηση. Όμως σύντομα θα έρθει απαγορευτικά κοντά με έναν από τους πελάτες της. Με σημαία της την DIY φιλοσοφία και αισθητική των ταινιών του Σον Μπέικερ («The Florida Project»), η σκηνοθέτις εμπιστεύεται προσωπικά της βιώματα στην πορεία αυτογνωσίας και χειραφέτησης ενός νεαρού κοριτσιού το οποίο ανακαλύπτει τη σεξουαλικότητα και τον εαυτό του με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο.