Οι πολυβραβευμένες ταινίες «Οι Άθλιοι» και «Λεωφόρος Πατησίων» απόψε στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:36
24/9

Οι πολυβραβευμένες ταινίες «Οι Άθλιοι» και «Λεωφόρος Πατησίων» απόψε στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας

Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Λατζ Λι «Οι Άθλιοι», που απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών και η πολυβραβευμένη «Λεωφόρος Πατησίων» του Θανάση Νεοφώτιστου, στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Ο Στεφάν παίρνει μετάθεση σε μια ειδική μονάδα καταπολέμησης του εγκλήματος στο Παρίσι όπου καλείται να συνεργαστεί με τον ξενοφοβικό Κρις και τον αφρικανικής καταγωγής Γκουαντά. Κατά την διάρκεια μιας σύλληψης, οι αστυνομικοί δέχονται επίθεση από μια ομάδα αγοριών και όσα ακολουθούν απειλούν να τινάξουν την εξαιρετικά εύθραυστη κοινωνική ισορροπία στον αέρα.

Γέννημα θρέμμα των γκέτο του Παρισιού, ο Λατζ Λι εμπνέεται απ’ την εξέγερση του 2005 και υπογράφει ένα ψυχωμένο ντεμπούτο, αντλώντας τις αναφορές του απ’ το εμπρηστικό ταμπεραμέντο του «Κάνε το Σωστό» και την εξεγερσιακή αύρα του «Μίσους». Με φόντο έναν μικρόκοσμο που αποτελείται αποκλειστικά από τους χαμένους ενός ξοφλημένου συστήματος, και σε συνεχή διάλογο με το ομώνυμο μυθιστόρημα του Βικτόρ Ουγκό, οι «Άθλιοι» σερβίρουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ κινηματογραφικής δράσης και ρεαλιστικής σκιαγράφησης των σύγχρονων μητροπολιτικών αντιθέσεων. Βραβείο της Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ Καννών. 

Η ταινία «Οι Άθλιοι» προβάλλεται την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Ιντεάλ στις 22:00. Θα προηγηθεί η προβολή της βραβευμένης μικρού μήκους ταινίας του Θανάση Νεοφώτιστου «Λεωφόρος Πατησίων». 

Λεωφόρος Πατησίων / Patision Avenue
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 13’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Thanasis Neofotistos
 
Η Κατερίνα τρέχει να προλάβει ίσως την πιο σημαντική οντισιόν της ζωής της, όταν δέχεται τηλεφώνημα από τον γιό της, Γιάννη, που την ενημερώνει ότι είναι μόνος στο σπίτι. Μέσα από μία σειρά τηλεφωνημάτων παλεύει να ισορροπήσει ανάμεσα στους πιο σημαντικούς ρόλους της ζωής της, ενώ διασχίζει μία από τις πιο αμφιλεγόμενες περιοχές της Αθήνας, την Λεωφόρο Πατησίων.

Η «Λεωφόρος Πατησίων» πραγματοποίησε παγκόσμια πρεμιέρα στην 75η Μόστρα της Βενετίας και στη συνέχεια συμμετείχε μεταξύ άλλων στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ μικρού μήκους Τάμπερε (49th Tampere IFF) και στο διεθνές φεστιβάλ της Δρέσδης (31st Dresden IFF). Στο 41ο Clermont-Ferrand, το μεγαλύτερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, η ταινία «Λεωφόρος Πατησίων» (Patision Avenue) του Θανάση Νεοφώτιστου κέρδισε τρεις διακρίσεις: το βραβείο καλύτερης ταινίας από το Canal+ (PrixCanal+), το βραβείο της κριτικής επιτροπής (Prix Special du jury International) και υποψηφιότητα για τα European Film Awards.