Δυναμώστε το volume! Music & Film στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:46
16/9

Δυναμώστε το volume! Music & Film στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας

Δυο μουσικοί θρύλοι, ο Μάιλς Ντέιβις και η Έλα Φιτζέραλντ, μία ανεπανάληπτη εμφάνιση της Αρίθα Φράνκλιν, η ιστορία του Bay Area thrash metal, τα «4 Eπίπεδα της Ύπαρξης» σε μία ροκ εν ρολ δικαίωση, ο ταραξίας Ντέιβιντ Κρόσμπι, οι Chills, ένα ταξίδι στην ελληνική Minimal Synth και synthpunk σκηνή και ο Μπρους - The Boss - Σπρίνγκστιν συνθέτουν εικόνες στις μοναδικές και απρόβλεπτες μουσικές ιστορίες του τμήματος Music & Film των φετινών Νυχτών Πρεμιέρας!

Ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλεί να ανοίξετε τα αυτιά και... τα μάτια σας! Απολαύστε τις ταινίες του τμήματος Music & Film.

The Chills: Ο Θρίαμβος και η Τραγωδία του Μάρτιν Φίλιπς / The Chills: The Triumph & Tragedy of Martin Phillipps
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
 Julia Parnell, Rob Curry
19/09/19, 21:00, ODEON OPERA 2
23/09/19, 19:00, DANAOS 2
27/09/19, 18:00, ODEON OPERA 2

Δεν έχει σημασία πόσοι θυμούνται την σπουδαία αλλά κατάφωρα υποτιμημένη post punk μπάντα από τη Νέα Ζηλανδία, ή πόσοι γνωρίζουν κάθε παράμετρο της καταραμένης ιστορίας της. Σημασία έχει ότι ένα μουσικό πορτρέτο, που ανατρέχει σε μερικά από τα ωραιότερα και πιο λυρικά τραγούδια της indie σκηνής, κατορθώνει και γίνεται μοναδικός ξεναγός στην αιώνια χώρα που η δημιουργία και η τέχνη μπορούν να σώσουν ζωές.

Μόνο Θρας / Murder in the First Row: The San Francisco Bay Area Thrash Metal 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Adam Dubin
19/09/19, 22:00, ODEON OPERA 1
21/09/19, 19:00, ODEON OPERA 2

Metallica, Slayer, Megadeth, Exodus, Testament, Possessed, Death Angel είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που παρελαύνουν σε ένα φιλμ το οποίο βουτάει στο παρελθόν και τη γέννηση μιας σκηνής που σημάδεψε όσο ελάχιστες τον σκληρό ήχο. Από τα φανζίν και την ανταλλαγή κασετών μέχρι τις επεισοδιακές συναυλίες, τον αναβρασμό των 80s και την παγκόσμια καταξίωση, αυτό είναι το απόλυτο ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Bay Area thrash metal. Παρουσία του σκηνοθέτη

Miles Davis: Birth of Cool
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
 Stanley Nelson
20/09/19, 20:00, IDEAL 

Εισχωρήστε στο μυαλό μιας διάνοιας, στο εσωτερικό μιας ταραχώδους ζωής, στις λεπτομέρειες μιας ένδοξης καριέρας, στα άδυτα ενός πολύτιμου προσωπικού αρχείου, στη συναρπαστική περιπέτεια της μουσικής δημιουργίας που δεν γνωρίζει όρια, στον εκρηκτικό κόσμο της τζαζ και ενός από τους πρωτοπόρους της. Εισχωρήστε στη γέννηση του cool.

Blinded by the Light
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
 Gurinder Chadha
21/09/19, 20:30, IDEAL

Στο απόλυτο έρεβος της θατσερικής Αγγλίας, καταπιεσμένος 16χρονος πακιστανικής καταγωγής βρίσκει το φως στον Θείο Λόγο του ύψιστου Μπρους Σπρίνγκστιν, ανακαλύπτει πως είναι κι αυτός «γεννημένος για να τρέχει», ορθώνει ανάστημα σε συντηρητικό πατέρα και λοιπούς τραμπούκους και ξεχύνεται στο κυνήγι των ονείρων του. Οι αειθαλείς μελωδίες του «Boss» δονούν ένα μικρό και απολύτως ευφορικό θρίαμβο του feelgood σινεμά.



Εδώ Δεν Έιναι Βερολίνο / This Is Not Berlin
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: 
Hari Sama
21/09/19, 22:30, ODEON OPERA 1
23/09/19, 21:00, ODEON OPERA 2 

Μεξικό, 1986. Στη σκιά ενός κατάφωτου Μουντιάλ και μιας κοινωνίας σε αποσύνθεση, ο 17χρονος Κάρλος επισκέπτεται ένα θρυλικό νυχτερινό κλαμπ όπου ανακαλύπτει την dark wave, τα ναρκωτικά και την σεξουαλική απελευθέρωση. Ένα βρώμικο πορτρέτο μιας ασθματικής εποχής και μιας γενιάς που με θαρραλέα άγνοια απαιτεί ένα ελευθεριακό παρόν, πλαισιωμένο απ’ τους ήχους των Joy Divison, Visage, Einstürzende Neubauten και Clan of Xymox μεταξύ άλλων.

Amazing Grace
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: 
Sydney Pollack
22/09/19, 18:00, IDEAL

Το 1972 ο Σίντνεϊ Πόλακ κινηματογράφησε τη θρυλική συναυλία που έδωσε η Αρίθα Φράνκλιν σε εκκλησία του Λος Άντζελες, η οποία μετατράπηκε στο πιο πετυχημένο γκόσπελ άλμπουμ όλων των εποχών. Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά, το απρόβλητο μέχρι σήμερα ντοκουμέντο αυτής της οριακά μεταφυσικής εμφάνισης γίνεται μια instant classic μουσική ταινία, προορισμένη να κηρύττει για πάντα το ένδοξο ευαγγέλιο της σόουλ. Εισαγωγή από τους God's Glorious Chapel

Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης / The 4 Levels of Existence
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Iliana Danezi
24/09/19, 22:00, DANAOS 1

Το αόρατο νήμα που συνδέει μια παρέα νεαρών από το Ίλιον και τον ροκ δίσκο τους με τον Jay Z, την Rihanna και τον Kanye West καταλήγει σε μια κινηματογραφική δικαίωση του ροκ εν ρολ. Σε αυτή, τα εναπομείναντα μέλη του γκρουπ Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης σμίγουν και ροκάρουν ξανά, θυμίζοντάς μας ότι μερικές φορές ο δρόμος για τα Γκράμι περνά μέσα από τα αυτοσχέδια προβάδικα της Δυτικής Αττικής. Παρουσία συντελεστών

Ντέιβιντ Κρόσμπι: Να Θυμάσαι το Όνομά μου / David Crosby: Remember my Name
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
 A. J. Eaton
26/09/19, 17:30, ODEON OPERA 1

Από τις ηγετικές φιγούρες της καλιφορνέζικης τραγουδοποιίας των seventies, άστατος σύντροφος της Τζόνι Μίτσελ και αντίπαλο δέος ιερών τεράτων όπως ο Μπομπ Ντίλαν, ένας από τους τέσσερις Crosby, Stiils, Nash and Young, περήφανος επιζήσας της sex, drugs and rock 'n' roll εποποιίας και από τους αμετανόητους ταραξίες της αμερικανικής μουσικής. Ολες οι παραπάνω περιγραφές ζωντανεύουν, με αποδείξεις και ονόματα, στο επώδυνα ειλικρινές πορτρέτο που επιμελήθηκε ο Κάμερον Κρόου και το οποίο αποτελεί για το περιοδικό Rolling Stone ένα από τα καλύτερα μουσικά docs που έγιναν ποτέ.

Music for Ordinary Life Machines
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
 Nikos Chantzis
26/09/19, 19:45, ODEON OPERA 1

Από τους Χωρίς Περιδέραιο και τους Αντί, μέχρι τους Human Puppets και τους Regressverbot. Από τους In Trance 95 και τους Alive She Died, μέχρι τους Selofan και τον Doric. Ένα ταξίδι από το ‘80 μέχρι το σήμερα της ελληνικής Minimal Synth και synthpunk σκηνής. Μια ταινία για τα παιδιά που αγάπησαν τα σινθεσάιζερς. Παρουσία συντελεστών

Ella Fitzgerald: Just One of Those Things
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
 Leslie Woodhead
28/09/19, 19:30, DANAOS 1

Μακριά από τη λογική μιας συμβατικής βιογραφίας, αυτό το ντοκιμαντέρ-ευλογία για τους φίλους της τζαζ ακολουθεί την ζωή της κορυφαίας ερμηνεύτριας, αποτυπώνοντας τους λόγους που η μουσική της ουσιαστικά αποτέλεσε το παγκόσμιο σάουντρακ ενός ταραχώδους αιώνα. Από ένα διαγωνισμό ταλέντων στο Χάρλεμ του 1934, ξεκινά ένα συναρπαστικό ταξίδι πέντε δεκαετιών κατά την διάρκεια του οποίου κόποι, θυσίες, διάσημες συνεργασίες και θρυλικές συναυλίες συνιστούν μόνο κάποια από τα περήφανα παράσημα στο πέτο μιας θριαμβευτικής καριέρας και ζωής. Προλογίζει η τραγουδίστρια-συνθέτρια Δήμητρα Γαλάνη

και επίσης μη χάσετε στο τμήμα ICONS!

Παβαρόττι / Pavarotti
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ron Howard
27/09/19, 20:30, ODEON OPERA 1

Συνδυάζοντας στιγμές από τη ζωή και την καριέρα του πληθωρικού τενόρου με εντυπωσιακό αρχειακό υλικό και μια πληθώρα «συμπρωταγωνιστών», από την Πριγκίπισσα Νταϊάνα, τον Μπόνο και τον Σπάικ Λι μέχρι (φυσικά) τους Πλάθιντο Ντομίνγκο και Χοσέ Καρέρας, ο βραβευμένος με Όσκαρ Ρον Χάουαρντ παραδίδει μια χορταστική μονογραφία, ποτισμένη με το ίδιο πάθος με το οποίο έντυσε κάθε κορόνα του ο απόλυτος σταρ της σύγχρονης όπερας. Προλογίζει ο τενόρος Μάριος Φραγκούλης




 

Κόνι Πλανκ: Ο Οραματιστής του Θορύβου / Conny Plank - The Potential of Noise
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: 
Reto Caduff, Stephan Plank
20/9/18, 19:00, Odeon Όπερα 2
23/9/18, 21:00, Odeon Όπερα 2

Στα '70s και στα '80s καλλιτέχνες όπως οι Kraftwerk, ο Ντέιβιντ Μπόουι, ο Μπράιαν Ίνο, οι Eurythmics, οι Depeche Mode, οι Neu, οι Ultravox, ακόμα και οι Scorpions, περίμεναν στη λίστα αναμονής για να ηχογραφήσουν μαζί του σε ένα αγρόκτημα της γερμανικής επαρχίας. Ένας συγκινητικός φόρος τιμής στην ιδιοφυία της κονσόλας που ονομαζόταν Κόνι Πλανκ, σε ένα μουσικό road movie με επιβάτες τον γιο του και μερικές από τις σημαντικότερες μορφές με τις οποίες συνεργάστηκε.

Βιομηχανικό Ατύχημα: Η Ιστορία της Wax Trax! / Industrial Accident: The Story of Wax Trax! Records
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: 
Julia Nash
20/9/18, 21:00, Odeon Όπερα 2
21/9/18, 21:00, Odeon Όπερα 2

Οι Bauhaus και οι Ramones έπαιξαν στο δισκάδικό τους, Ministry, Front 242 και πολλοί άλλοι τους χρωστούν τη δισκογραφική τους καριέρα. Ορδές μουσικόφιλων έγιναν η φυλή τους. Οι δυό μποέμ εγκέφαλοι της Wax Trax! δεν ζουν πια, αυτό το σεβαστικό ντοκιμαντέρ αναλαμβάνει ωστόσο να διηγηθεί τις κραιπάλες τους και ταυτόχρονα ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της σύγχρονης industrial μουσικής. Σιγοντάρουν οι αφηγήσεις των Αλ Γιούργκενσεν, Ντέιβ Γκρολ, Τρεντ Ρέζνορ, Τζέλο Μπιάφρα, Στιβ Αλμπίνι.

Το Μάντσεστερ Χορεύει Ακόμη / Manchester Keeps On Dancing
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
: Javi Senz
29/9/18, 20:15, Odeon Όπερα 1
30/9/18, 21:15, Δαναός 2

Από την ηλεκτρονική σκηνή του Σικάγο στις απαρχές των 80s, μέχρι τις acid μέρες του θρυλικού κλαμπ Hacienda και την αναγωγή της house σε ποπ φαινόμενο, αυτό είναι το χρονικό ενός ολόκληρου μουσικού κινήματος όπως ξεπήδησε από τις βιομηχανικές ανάσες μιας πόλης. Οι Μάρσαλ Τζέφερσον, Καρλ Κρεγκ, Λοράν Γκαρνιέ, Τοντ Τέρι, Άντριου Γουέδερολ και πολλοί άλλοι, υπογράφουν το εγχειρίδιο που οφείλει να ακολουθήσει κάθε dj που σέβεται τον εαυτό του.