25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Τα «Χρονικά της Μάριον Στόουκς» ρίχνουν φως σε ένα συναρπαστικό ανθρώπινο μυστήριο - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
13:59
21/9

25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Τα «Χρονικά της Μάριον Στόουκς» ρίχνουν φως σε ένα συναρπαστικό ανθρώπινο μυστήριο

Μια απίστευτη μα πέρα για πέρα αληθινή ιστορία έδωσε έναυσμα για ένα από τα σπουδαία ντοκιμαντέρ του 2019, το οποίο διαγωνίζεται σήμερα το απόγευμα στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Την προβολή θα προλογίσει ο δημοσιογράφος Νικόλας Λεοντόπουλος.

Για 30 συνεχή χρόνια, και σε 24ωρη βάση, η Μάριον Στόουκς μαγνητοσκοπούσε μανιωδώς τηλεοπτικές εκπομπές από την αμερικανική μικρή οθόνη. Εκπομπές πολιτικής επικαιρότητας, ειδήσεις, σίριαλ, τα πάντα. Ξεκίνησε ένα απόγευμα του 1979 και σταμάτησε τη στιγμή ακριβώς που πέθανε, τον ∆εκέμβρη του 2012. Οτιδήποτε κατέγραφε έβρισκε θέση σε μια σειρά από μικρά διαμερίσματα, τα οποία νοίκιαζε για να φιλοξενούν το ογκώδες υλικό που μαγνητοσκοπούσε!

Πίσω της η Στόουκς άφησε ένα απίστευτο πολιτισμικό αρχείο 70 χιλιάδων βιντεοκασετών, όπως και ένα μεγάλο ερώτημα: τί ακριβώς της γέννησε αυτή την αλλόκοτη συνήθεια; Ήταν ένα είδος παράνοιας; Μια ασχολία που σύντομα μετατράπηκε σε ψύχωση; Ή κάτι περισσότερο; Οι απαντήσεις για ένα από τα πιο παράξενα ανθρώπινα μυστήρια που υπήρξαν ποτέ βρίσκονται σε αυτό το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ. 

Τα «Χρονικά της Μάριον Στόουκς» ξεκινούν από μια παράδοξη ιστορία και στην πορεία γίνονται ένας φοβερά επίκαιρος και πνευματώδης στοχασμός πάνω στη θέση του ανθρώπου απέναντι στην Ιστορία και την πραγματικότητα γύρω του, όταν η πραγματικότητα αυτή γίνεται ρευστή ύλη στην εποχή της εικόνας και εξαιρετικά εύθραυστη στα χέρια της όποιας δημοσιογραφικής αξιοπιστίας. 

Πίσω από αυτό, ωστόσο, παραμένει η φιγούρα μιας γυναίκας που στάθηκε πολύ μπροστά από τον καιρό της στο να αντιληφθεί ζητήματα μαζικής χειραγώγησης και διαστρέβλωσης κάθε αλήθειας, που σήμερα μας είναι δυστυχώς δεδομένα. Έστω κι αν η μοναχική σταυροφορία της έμεινε ερμητικά κλεισμένη στις αμέτρητες κούτες από βιντεοταινίες που έμειναν πίσω, μετά τον θάνατό της, ως μαρτυρίες μιας προσωπικής εμμονής και κληρονομιά μιας ολόκληρης εποχής.

Κλείστε εισιτήρια για την ταινία εδώ.