26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Ζεράρ Ντεπαρντιέ & Φανί Αρντάν δίνουν κινηματογραφικό ραντεβού κορυφής στον «Συνταγματάρχη Σαμπέρ» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
7:48
29/9

26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Ζεράρ Ντεπαρντιέ & Φανί Αρντάν δίνουν κινηματογραφικό ραντεβού κορυφής στον «Συνταγματάρχη Σαμπέρ»

Για λογαριασμό του αφιερώματος «Carte blanche στο περιοδικό ΒΑΒΕΛ», ο Χρήστος Ξανθάκης επέλεξε και θα μας παρουσιάσει απόψε μια από τις λιγότερο γνωστές αλλά καλύτερες ταινίες της γαλλικής κινηματογραφίας των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Τιμημένος με τρία Σεζάρ για τις εξαιρετικές δουλειές του ως διευθυντής φωτογραφίας (τα δύο για τα «Όλα τα Πρωινά του Κόσμου» το 1991 και για το «Ζερμινάλ» το 1993), ο Ιβ Ανζελό αποφάσισε να καθίσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη, το 1994. Και το αποτέλεσμα έγινε από τα πιο αξιοσημείωτα ντεμπούτα της δεκαετίας του '90 και μια από τις σημαντικότερες στιγμές της τελευταίας, ως σήμερα, μεγάλης περιόδου του γαλλικού σινεμά.

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές της τελευταίας, ως σήμερα, μεγάλης περιόδου του γαλλικού σινεμά

Βασισμένος στο μυθιστόρημα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ, ο «Συνταγματάρχης Σαμπέρ» είναι η ιστορία ενός ήρωα των ναπολεόντειων πολέμων, που από λάθος θάβεται βαριά τραυματισμένος μαζί με τους πεσόντες μιας μάχης και θεωρείται επίσημα νεκρός, οδηγώντας τη χήρα του να τον κληρονομήσει και να ξαναπαντρευτεί μ' έναν κόμη, κοινωνικό αναρριχητή της αποκατεστημένης μοναρχίας του Λουδοβίκου του 18ου, αποκτώντας δύο παιδιά μαζί του. Ο συνταγματάρχης επιστρέφει, όμως, από τους νεκρούς στους ζωντανούς, και κατευθείαν στο Παρίσι, για να διεκδικήσει το όνομά του, την περιουσία του και τη σύζυγό του

Με μια εκλεκτή διανομή, ο Ανζελό κινηματογραφεί την κοινωνική παρακμή της γαλλικής Παλινόρθωσης, αλλά και την ηθική σήψη της ανθρώπινης φύσης μέσα από αμφισημίες, αινίγματα και μια ενδεικτική μεγάλου σινεμά υπογράμμιση πάνω στην απόσταση του φαινομένου από την πραγματικότητα. Και οι Ζεράρ Ντεπαρντιέ - Φανί Αρντάν συγκρούονται μέχρις εσχάτων για την τιμή, το χρήμα και μια αλήθεια που δεν είναι πάντα αυτονόητη, σε μια από τις καλύτερες λογοτεχνικές μεταφορές στη μεγάλη οθόνη. 

Η ταινία προβάλλεται την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 22.45, στον κινηματογράφο ΡΙΒΙΕΡΑ. Προλογίζει ο Χρήστος Ξανθάκης.