«Αν Ήταν Έρωτας»: Ένα διονυσιακό ντοκιμαντέρ για τη φημισμένη performance «Crowd» στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
13:24
30/9

«Αν Ήταν Έρωτας»: Ένα διονυσιακό ντοκιμαντέρ για τη φημισμένη performance «Crowd» στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ - Stranger than Fiction, ο Πατρίκ Σιχά παρακολουθεί εκτεταμένες πρόβες και παραστάσεις μιας ομάδας μοντέρνου χορού για το «Crowd» της Ζιζέλ Βιαν, ένα έργο πάνω στην rave σκηνή της δεκαετίας του ’90.

Ο Πατρίκ Σίχα κινηματογραφεί τη φημισμένη χορευτική performance «Crowd» της Ζιζέλ Βιάν σαν αναγεννησιακή νωπογραφία, που πάλλεται σε μια neon οθόνη στους ρυθμούς της τέκνο μουσικής. Μέσα στο άχρονο σκηνικό, δεκαπέντε φιγούρες παραδομένες στην έκσταση, αλλάζουν συνεχώς υπόσταση, μέχρι τη στιγμή που η φαντασία και η πραγματικότητα έρχονται σε σύγκρουση. Η ένταση κι ο ερωτισμός τρυπάνε το κορμί και περνάνε στην ατμόσφαιρα. Κι όταν τα φώτα ξανανάψουν, όλοι μετρούν όσα άφησε ο χορός μέσα τους. Βραβείο Teddy στην τελευταία Berlinale για ένα διονυσιακό ντοκιμαντέρ για τη rave, τη μέθεξη και τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης.

Μια ομάδα μοντέρνου χορού προβάρει το «Crowd» της Ζιζέλ Βιαν, ένα έργο πάνω στην rave σκηνή της δεκαετίας του ’90. Το ντοκιμαντέρ του Πατρίκ Σίχα παρακολουθεί εκτεταμένες πρόβες, παραστάσεις αλλά και τις διεργασίες πίσω από τα φώτα.

Στον διάλογο του performance με την διεργασία χτυπά η καρδιά του «Αν Ήταν Έρωτας». Διότι κατά την διάρκεια των διαλόγων των χορευτών και της παράλληλα υλοποιούμενης παρουσίας/ρόλου του καθενός, τα όρια ανάμεσα στο πραγματικό και την μυθοπλασία ξεθωριάζουν, όπως ακριβώς η γραμμή ανάμεσα στην προσωπική ζωή και τον ρόλο στο μυαλό κάθε performer. Από το, έτσι κι αλλιώς, ειδικό κοινό της ιστορίας, εκείνοι που διατηρούν σαν σημείο αναφοράς την rave εποχή, θα διακτινιστούν ακαριαία στον μουσικοσυναισθηματικό σφυγμό μιας ολόκληρης περιόδου.

Η ταινία «Αν Ήταν Έρωτας» προβάλλεται απόψε στις 22:30 στον κινηματογραφο ΑΘΗΝΑΙΑ και το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, ώρα 22:30, στον κινηματογράφο ΛΑΪΣ.