Ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε: Ο θρυλικός «Υγρός Ουρανός» προβάλλεται στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
7:53
29/9

Ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε: Ο θρυλικός «Υγρός Ουρανός» προβάλλεται στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας

Αν η πολυφορεμένη (αν όχι εξαντλημένη πλέον) λέξη «cult» γεννήθηκε εξαρχής για κάποιο λόγο, ήταν για να περιγράψει το φαινόμενο ταινιών όπως ο «Υγρός Ουρανός». Ξανά σε μεγάλη οθόνη, έπειτα από τρεις σχεδόν δεκαετίες, το θρυλικό φιλμ του Σλάβα Τσούκερμαν προβάλλεται στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, στο πλαίσιο του αφιερώματος «A DREAM WITHIN A DREAM: Το σινεμά ονειρεύεται».

Από τον Λουκά Κατσίκα

Ρώσος σκηνοθέτης, ο Σλάβα Τσούκερμαν μετανάστευσε με τη σύζυγό του στη Νέα Υόρκη του δευτέρου μισού της δεκαετίας του '70, συναντώντας εκεί μια φαντασμαγορική μητρόπολη μοιρασμένη ανάμεσα στο κοσμοπολίτικο ξεσάλωμα και την έκρηξη της underground κουλτούρας. 

Τα ερεθίσματα που έλαβε, και όσα έζησε από πρώτο χέρι, ο ανήσυχος αυτός εμιγκρές τα μετέτρεψε σε ένα παράδοξο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το σκηνοθέτησε για ελάχιστα χρήματα, με τη βοήθεια ερασιτεχνικού ως επί το πλείστον επιτελείου ηθοποιών, σε φυσικούς χώρους και χωρίς να έχει πάρει την παραμικρή άδεια γυρισμάτων. Και όταν το κυκλοφόρησε στις αίθουσες, το είδε να μεταμορφώνεται σε φαινόμενο. Αποτέλεσμα; Μια ανεξάρτητη παραγωγή των 500 χιλιάδων δολαρίων κατέληξε να γίνει μια από τις πιο πετυχημένες εισπρακτικά ανεξάρτητες δημιουργίες που έγιναν ποτέ. 

Πώς να περιγράψει όμως κάποιος αυτό το φανταχτερό εξωτικό πτηνό ταινίας; Ο «Υγρός Ουρανός» εκτυλίσσεται σε μια εξπρεσιονιστική Νέα Υόρκη των δυνατών neon φωτισμών και των αμέτρητων ηδονών, με ανδρόγυνους κατοίκους που καταναλώνουν ναρκωτικά, σεξ, clubbing και μόδα σαν να μην υπάρχει αύριο και ουρανοξύστες που μοιάζουν με τεράστιες σύριγγες. Εκεί καταφθάνει ένα εξωγήινο πλάσμα με σκοπό να βρει την τροφή του στην μποέμ κοινότητα της πόλης και πιο συγκεκριμένα στην ουσία που εκκρίνουν τα ηρωινομανή μέλη της, όταν έρθουν σε οργασμό.

Με επιρροές από τον Γερμανικό Εξπρεσιονισμό και τον Άντι Γουόρχολ, πρωτοποριακό synth σάουντρακ, πειραματική φωτογραφία που χρησιμοποιεί δυνατά φώτα και χρώματα για να μεταδώσει συναισθήματα και με μια παρέλαση εκκεντρικοτήτων στη θέση των ηρώων, ο «Υγρός Ουρανός» χωρά την παραισθησιογόνο φαντασία και τη Νew Wave αισθητική σε ένα εντυπωσιακό στιλιστικό ευαγγέλιο των eighties από το οποίο άντλησαν από μουσικά κινήματα (όπως το electroclash) και σαλόνια «ψαγμένων» περιοδικών μέχρι σχεδιαστές μόδας, φωτογράφοι και ταινίες. Κανείς δεν μπόρεσε να μιμηθεί, ωστόσο, την πανκ τρέλα και την ξέφρενη εικονογραφική αντίληψη του παράξενου δημιουργήματος που άφησε ο Σλάβα Τσούκερμαν.  

Ο «Υγρός Ουρανός» προβάλλεται την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο ΑΘΗΝΑΙΑ (ώρα 22.30) και το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο ΡΙΒΙΕΡΑ (ώρα 19.30).