26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Κατόπιν αυξημένης ζήτησης, διπλή προβολή για το «Νίκος Καρούζος- Ο Δρόμος για το Έαρ» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
17:39
28/9

26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Κατόπιν αυξημένης ζήτησης, διπλή προβολή για το «Νίκος Καρούζος- Ο Δρόμος για το Έαρ»

Επέτειος από τον θάνατο του σπουδαίου Έλληνα ποιητή σήμερα (έφυγε από τη ζωή στις 28 Σεπτεμβρίου του 1990). Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει την τιμή να φιλοξενεί το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Γιάννη Καρπούζη στην πρώτη του προβολή σε αίθουσα. Μόνο που, λόγω ζήτησης του κοινού, το «Νίκος Καρούζος-Ο Δρόμος για το Έαρ» θα έχει προγραμματισμένες δύο προβολές την ίδια μέρα. Μάθετε τις λεπτομέρειες στο κείμενο που ακολουθεί.

Αριστερός και χριστιανός, ερημίτης και αλκοολικός, ο καταραμένος ποιητής Νίκος Καρούζος είναι η κεντρική φιγούρα ενός υβριδικού ντοκιμαντέρ το οποίο ακολουθεί μια διαδρομή απ’ το αθηναϊκό αστικό τοπίο μέχρι την εξορία στη Μακρόνησο και απ’ τη Στοκχόλμη μέχρι την Κρονστάνδη. Παράλληλα, ένας ερευνητής πραγματοποιεί ένα ταξίδι στον χρόνο, με στόχο την αποκατάσταση της συλλογικής ανάμνησης του πιο υποτιμημένου ποιητή της Ελλάδας.

Προκειμένου να εξετάσει την ταραχώδη ζωή και το ανεξερεύνητο έργο του Καρούζου, καταδύεται σε ένα πλήθος αρχείων, ταινιών γυρισμένων σε φιλμ super 8 και ιστορικών γεγονότων, μετατοπίζεται γεωγραφικά σε πολλές και διαφορετικές περιοχές για να καταλήξει στο «έαρ», στην «άνοιξη» της ιστορίας που δεν έχει έρθει ακόμη.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Καρπούζης, επηρεασμένος από την ευρωπαϊκή μοντερνιστική παράδοση, από τον Τζίγκα Βερτόφ και τους πειραματικούς κινηματογραφιστές της δεκαετίας του 1920, μέχρι τον Κρις Μαρκέρ και τους Γάλλους δοκιμιογράφους, έχει δημιουργήσει ένα φιλμ-δοκίμιο για να παρουσιάσει τη ζωή του ποιητή και παράλληλα τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Μια ιστορία για τη ζωή και τον θάνατο, την πιο ταραχώδη μεταπολεμική περίοδο της χώρας και τον ερχομό της άνοιξης.

Η ταινία «Νίκος Καρούζος-Ο Δρόμος για το Έαρ» θα προβληθεί την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, παρουσία του σκηνοθέτη, στα εξής θερινά σινεμά: ώρα 19.15 στην ΑΘΗΝΑΙΑ και ώρα 22.30 στη ΣΤΕΛΛΑ.