26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:26
27/9

26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου

Η οπτική πανδαισία του «Γιοσέπ» του Ορέλ, δυο προβολές για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Φελίνι, ο ατμοσφαιρικός «Φρονιμίτης» από την Κίνα, η άχαστη «Έκσταση» του Θουλουέτα σε πρώτη προβολή στην χώρα μας, queer ελληνικές μικρού μήκους, ένα ανατρεπτικό ντοκιμαντέρ «Στο Χαντάκι», οι Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ιζαμπέλ Ατζανί ως «Αδελφές Μπροντέ» και η επιβλητική, παραμυθένια «Αλίκη» του Σβανκμάγιερ, αποτελούν μερικά από τα highlights του προγράμματος της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (23/9 - 4/10).

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται από 23 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου. Πλήρως προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, το φετινό Φεστιβάλ φιλοξενεί αποκλειστικά θερινές αίθουσες στο πρόγραμμά του, καθώς και ένα μέρος των ταινιών του σε ψηφιακή πλατφόρμα (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Κατεβάστε το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ.

Αγοράστε εισιτήρια online στο www.viva.gr/tickets/cinemas/nyxtes-premieras-2020.

Ο ΦΕΛΙΝΙ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ / FELLINI OF THE SPIRITS
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Anselma Dell'Ollio

Με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη γέννησή του, ένα ντοκιμαντέρ επιχειρεί για πρώτη φορά να εξερευνήσει τον λεγόμενο «αθέατο κόσμο» του Φεντερίκο Φελίνι: εκείνον που ήταν πάντοτε φιλοπερίεργος ως προς τη μεταφυσική διάσταση των πραγμάτων, τη μυστηριακή πλευρά της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας, και που τελικά γέννησε ένα μαγικό σύμπαν παραδοξότητας και ονείρων το οποίο σημάδεψε ανεξίτηλα τη μεγάλη οθόνη. Ένα ολιστικό πορτρέτο του αξεπέραστου δημιουργού, γεμάτο σπάνιο αρχειακό υλικό και animation πινελιές, στο οποίο μιλούν οι Ντέμιαν Σαζέλ, Γουίλιαμ Φρίντκιν, Τέρι Γκίλιαμ, καθώς επίσης πολλοί συνεργάτες του. Επίσημη επιλογή του Φεστιβάλ Καννών.

27/9/2020, 19:30, ΑΝΕΣΙΣ

ΓΙΟΣΕΠ / JOSEP
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Aurel 

1939. Ο Ισπανικός εμφύλιος ολοκληρώνεται και 50.000 ηττημένοι των δημοκρατικών δυνάμεων στοιβάζονται και κακοποιούνται σε γαλλικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε αυτή την αντίξοη συγκυρία, μια φιλία ανθίζει αναπάντεχα μεταξύ ενός Γάλλου φρουρού και του Γιοσέπ, ενός Καταλανού αιχμαλώτου ο οποίος, μέσα από τα σκίτσα του, αποτυπώνει τα όσα φρικιαστικά συμβαίνουν εκεί. Ο κομίστας της Le Monde, μετά από μία δεκαετία σκληρής προετοιμασίας, μεταπηδά στο animation, σχεδιάζοντας ένα οπτικά συγκλονιστικό και συναισθηματικά γενναιόδωρο μάθημα αντίστασης και Ιστορίας, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα από την ζωή του σπουδαίου καλλιτέχνη, αντιφασίστα και εραστή της Φρίντα Κάλο, Γιοσέπ Μπαρτολί. Επίσημη επιλογή του φετινού Φεστιβάλ Καννών.

27/9/2020, 19:30, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΕΙΟΥ

ΓΙΑΤΙ ΧΟΡΟΠΗΔΩ / THE REASON I JUMP
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jerry Rothwell

Το συγκλονιστικό μπεστ σέλερ που υπέγραψε ένας 14χρονος αυτιστικός από την Ιαπωνία, μετατρέπεται από τον Τζέρι Ρόθγουελ σε έναν πραγματικό ανεμοστρόβιλο από ήχους, οράματα, αναμνήσεις και μαγικές εικόνες, καλλιγραφώντας με σπάνια ευαισθησία τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο τα παιδιά με αυτισμό. Το αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ, θαυματουργό και θαυμάσιο, που έφυγε από το τελευταίο φεστιβάλ του Σάντανς με το Βραβείο Κοινού και υποψηφιότητα για το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Παρουσία του σκηνοθέτη.

27/9/2020, 19:30, ΑΘΗΝΑΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ Δ’
Διάρκεια: 83'

This is Right; Zak Life and After
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 13’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Gevi Dimitrakopoulou

Οι φωνές του στενού και αλληλέγγυου κύκλου του Ζακ Κωστόπουλου για τον ίδιο, τη ζωή και το μετά.

Madonna F64.0
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 18’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Stavros Markoulakis

Μετά από μια σημαντική χειρουργική επέμβαση, η Μαρία επιστρέφει στο οικογενειακό της σπίτι, ζώντας με τη μητέρα της, την αδερφή της και ένα νεογέννητο μωρό. Ενώ το σώμα της αρχίζει να θεραπεύεται, μια βαθιά κρυμμένη επιθυμία βγαίνει στην επιφάνεια. 

Απόδραση από τον Εύθραυστο Πλανήτη / Escaping the Fragile Planet
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 18’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Thanasis Tsimpinis

Δυο άγνωστοι μεταξύ τους άντρες συναντιούνται τυχαία, λίγες ώρες πριν καταστραφεί ο κόσμος από ένα μυστηριώδες, ροζ νέφος που έχει απλωθεί μέσα στην πόλη. Δεν υπάρχει τίποτα πριν τη συνάντηση τους και δε θα υπάρχει τίποτα μετά. Οι ήρωες βρίσκονται στον ενδιάμεσο χώρο και αποφασίζουν απλώς να ζήσουν, παρά τη βία που τους ασκεί ο χρόνος.

S W E A T
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 34’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Vera Chotzoglou

Ένα κινηματογραφικό ταξίδι μεταμόρφωσης στην underground rave σκηνή της Αθήνας, που εξερευνά διαφορετικές οπτικές του σώματος, του φύλου και της σεξουαλικής ταυτότητας, μέσα από την μουσική και τον χορό.

 

27/09/2020, 19:30, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

AMERICAN RAPSTAR
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Justin Staple

Το απόλυτο ντοκιμαντέρ για το SoundCloud Rap είναι μια προκλητική ματιά στις ζωές ανήλικων εκατομμυριούχων. Παιδιά που καταφέρνουν να συνδυάσουν επιθετικό punk attitude με μια τυφλή υποταγή στο δολάριο, ψυχαναγκάζονται να μοιραστούν τη ζωή τους στα social media, ψωνίζουν τα ναρκωτικά τους απ' το φαρμακείο, λερώνουν το πρόσωπο τους με τατουάζ και βάφουν τα μαλλιά τους με όλα τα χρώματα της ίριδας. Στην άκρη του ουράνιου τόξου, όμως, υπάρχει το πορτραίτο μιας κυνικής γενιάς που, όπως ο XXXTentacion ή ο Lil Peep δεν την πειράζει να γίνει πυροτέχνημα, αρκεί στο λίγο χρόνο που της αναλογεί να λάμψει όσο πιο έντονα μπορεί.

27/9/2020, 19:30, ΣΤΕΛΛΑ

 

ΚΑΡΔΙΑ ΑΠΟ ΓΥΑΛΙ / HEART OF GLASS
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Werner Herzog

 

Στοιχειωμένη ατμόσφαιρα, πλάνα που θυμίζουν πίνακες Γερμανών εξπρεσιονιστών ζωγράφων, συνδυασμός στοιχείων παραμυθιού με το σινεμά του γοτθικού τρόμου κάνουν ακόμη πιο μυσταγωγικό το παράδοξο χρονικό μιας δυσοίωνης προφητείας για το τέλος του κόσμου κι ενός ολόκληρου χωριού που συνθλίβεται υπό το βάρος ενός μυστικού που δεν αποκαλύπτεται. Από τις πιο μαγευτικές δημιουργίες του Γερμανού σκηνοθέτη, για τις ανάγκες της οποίας ο Χέρτζογκ έβαλε 35 ηθοποιούς του να ερμηνεύσουν τους ρόλους τους υπό την επήρεια ύπνωσης (!), το φιλμ μεγεθύνει τη μεταφυσική ιστορία του σε μια κοσμικών διαστάσεων αλληγορία.

27/9/2020, 19:45, ΤΡΙΑΝΟΝ

ΜΕ ΕΝΑΝ ΨΙΘΥΡΟ / IN A WHISPER
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Patricia Pérez Fernández, Heidi Hassan

Δύο κολλητές φίλες γυρίζουν μαζί ταινίες στην Κούβα. Η μία αρπάζει την ευκαιρία και δραπετεύει μόνιμα στην Ευρώπη, αφήνοντας την άλλη πίσω. Η σχέση τους θα συνεχιστεί μέσω μιας συγκλονιστικής βίντεο αλληλογραφίας η οποία θα καταφέρει «με έναν ψίθυρο» να συλλάβει ιδιοφυώς το πένθος του εκπατρισμού, τις νευραλγικές πτυχές της γυναικείας ιδιοσυγκρασίας, τις ρίζες μιας βαθιάς φιλίας και το πάθος για την ελευθερία. Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο IDFA για μια συγκινητική υπόκλιση στην ικανότητα του σινεμά να θεραπεύει, να ενώνει και να λυτρώνει. Παρουσία των σκηνοθέτιδων.

27/9/2020, 19:45, ΡΙΒΙΕΡΑ

ΦΡΟΝΙΜΙΤΗΣ / WISDOM TOOTH
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Liang Ming 

Δύο ετεροθαλή αδέλφια που προσπαθούν να βρουν την τύχη τους σε μια παραθαλάσσια περιοχή της Βόρειας Κίνας, ένα διφορούμενο ερωτικό τρίγωνο, ένας πονόδοντος, ένα μαγνητοφωνάκι ξεχασμένο σε λάθος σημείο τη σωστή στιγμή και ένας φόνος εμπνέουνένα από τα πιο εντυπωσιακά ντεμπούτα που ξεπήδησαν από το κινεζικό σινεμά τα τελευταία χρόνια. Σενάριο πολλών και εκλεκτών μυστηρίων, εντυπωσιακή σκηνοθετική αντίληψη, ατμοσφαιρικό σάουντρακ και ονειρικές πινελιές μετατρέπουν μια μεταμφιεσμένη ιστορία ενηλικίωσης και σεξουαλικής αφύπνισης σε επάξιο θεματικό και στιλιστικό συγγενή του εκπληκτικού «Burning».

27/9/2020, 22:00, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΕΙΟΥ

 

ΣΤΟ ΧΑΝΤΑΚΙ / THE FOUNDATION PIT
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Andrey Gryazev 

Μια αλλόκοτη μόδα έχει προσφάτως συνεπάρει σημαντική μερίδα των Ρώσων, οι οποίοι ανοίγουν εκατοντάδες γιγαντιαίες τάφρους στο έδαφος όπου πρόκειται να θεμελιώσουν μελλοντικά κάποιο κτίσμα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι τεράστιοι λάκκοι μένουν για χρόνια κενοί, τροφοδοτώντας μοιραία τα δελτία ειδήσεων με πολυάριθμα κωμικοτραγικά περιστατικά. Φτιαγμένο από δεκάδες βίντεο του YouTube και on camera καταγγελίες πολιτών, οι οποίοι τα χώνουν για κάθε πιθανό λόγο στον Βλαντιμίρ Πούτιν, το ντοκιμαντέρ του Αντρέι Γκριάζεφ συνιστά το ψυχογράφημα μιας βασανισμένης κοινωνίας η οποία νιώθει ότι διασύρεται και ταυτόχρονα την ζωντανή απόδειξη ότι δεν είναι απαραίτητο ένα μεγάλο μπάτζετ για να διηγηθείς μια επιδραστική και πέρα για πέρα αληθινή ιστορία.

27/9/2020, 22:00, ΣΤΕΛΛΑ

ΣΑΤΥΡΙΚΟΝ / FELLINI SATYRICON
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Federico Fellini

 

Διασκευή-εξτραβαγκάντζα στο ομώνυμο έργο του Πετρώνιου (ή καλύτερα σε οτιδήποτε διασώθηκε από αυτό), ταξίδι-υπερπαραγωγή στα μακρινά βάθη του χρόνου, διονυσιακή περιπλάνηση σε μια αυτοκρατορική Ρώμη των ακόρεστων και απαγορευμένων ηδονών, ξέφρενη φαντασίωση ενός παρελθόντος που μοιάζει να ξεπήδησε όχι από κάποιο βιβλίο Ιστορίας, άλλα κατευθείαν από το υποσυνείδητο. Ένα οργιώδες science fiction, που χάρισε στον Φελίνι υποψηφιότητα για Όσκαρ Σκηνοθεσίας και στα 60s έναν σταθμό του ευρωπαϊκού σινεμά. Την ταινία επέλεξε και προλογίζει ο Άγγελος Φραντζής.

27/9/2020, 22:15, ΑΝΕΣΙΣ

ΑΛΙΚΗ / ALICE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jan Švankmajer

 

Η νουβέλα του Λιούις Κάρολ αποτελεί διαχρονική πηγή έμπνευσης για τους σουρεαλιστές, κάνεις τους όμως δεν έχει ανταγωνιστεί μέχρι σήμερα στο ελάχιστο τη σκοτεινή μεταφορά του Γιαν Σβανκμάγιερ. Σκηνοθετώντας την σαν όνειρο, παρά σαν παραμύθι, ο θρυλικός Τσέχος δημιουργός βρίσκει τη «Χώρα των Θαυμάτων» στις παρυφές μιας λανθάνουσας παιδικής φαντασίωσης. Η αφήγηση της Αλίκης μεταμορφώνεται σε έναν οπτικά επιβλητικό εφιάλτη, μια πανδαισία εικόνων και μια βουβή ιστορία, στο επιμύθιο της οποίας κρύβεται μια από τις σπουδαιότερες ταινίες animation που έγιναν ποτέ.

27/9/2020, 22:30, ΑΘΗΝΑΙΑ

ΕΚΣΤΑΣΗ / RAPTURE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Iván Zulueta

Αγαπημένη ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, η πιο μυθική δημιουργία του ισπανικού underground σινεμά στάθηκε καταραμένη και κύκνειο άσμα για τον εξωφρενικά ταλαντούχο (και αδικοχαμένο) εμπνευστή της, μέχρις ότου μετέπειτα γενιές θεατών την αποθέωσαν και την αναγόρευσαν σε modern classic. Καθώς ένας δευτεροκλασάτος σκηνοθέτης προσπαθεί να διαλευκάνει την αινιγματική εξαφάνιση ενός κινηματογραφιστή, παλιού του γνώριμου, ο οποίος πίστεψε ότι η κάμερά του είχε τη μυστηριώδη ικανότητα να του εξασφαλίσει το κυριολεκτικό πέρασμα σε μια άλλη πραγματικότητα, το «Arrebato» είναι ταινία τρόμου και μαζί εκπληκτικό σχόλιο για την ύψιστη ψευδαισθησιακή δύναμη, τη ναρκωτική ισχύ και τη βαμπιρική διάσταση του σινεμά. Προβάλλεται ψηφιακά αποκατεστημένο, για πρώτη φορά στη χώρα μας.

27/9/2020, 22:30, ΤΡΙΑΝΟΝ

ΣΟΥΡΟΥΠΟ / THE EVENING HOUR
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Braden King

Μια απομονωμένη κοινότητα στα Απαλάχια Όρη ζει την δική της ιδιόρρυθμη πραγματικότητα, μέσα από την οικονομία των ανθρακωρυχείων και των ναρκωτικών. Παγιδευμένος στο ασφυκτικό αυτό περιβάλλον, ο καλόκαρδος Κόουλ διατηρεί μια δική του, παράδοξη ηθική, πουλώντας παράνομα ουσίες για ευσεβείς σκοπούς. Μόνο που την εύθραυστη τάξη πραγμάτων θα ανατρέψει σύντομα στη ζωή του ο ερχομός ενός παραβατικού φίλου από το παρελθόν. Στιβαρή αφήγηση παλαιάς κοπής, ο Φίλιπ Έτινγκερ μαγνητικός πρωταγωνιστής και οι Λίλι Τέιλορ, Στέισι Μάρτιν και Τες Χάρπερ- τρεις ερμηνεύτριες διαφορετικών γενεών- να διαπερνούν με συναίσθημα και ταμπεραμέντο τον σκληρό αρσενικό κόσμο της ταινίας.

27/9/2020, 22:30, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΟΙ ΑΔΕΛΦΕΣ ΜΠΡΟΝΤΕ / THE BRONTË SISTERS

Ιζαμπέλ Ιπέρ, Μαρί-Φρανς Πιζιέ και Ιζαμπέλ Ατζανί υποδύονται τις θρυλικές αδελφές Μπροντέ οι οποίες, πριν τον πρόωρο θάνατό τους, πρόλαβαν να αφήσουν παρακαταθήκη στην ιστορία της αγγλοσαξωνικής λογοτεχνίας τα κλασσικά «Ανεμοδαρμένα Ύψη» και «Τζέιν Έιρ». Και ο καταλυτικός για τη μετά νουβέλ βαγκ εποχή του γαλλικού σινεμά, Αντρέ Τεσινέ («Άγρια Βλαστάρια»), καθοδηγεί τις κορυφαίες πρωταγωνίστριές του σε μια υποβλητική βιογραφία γυναικείας χειραφέτησης, ρομαντική και πένθιμη μαζί, για την έκσταση και συνάμα την οδύνη μέσα από την οποία ανθίζει η μεγάλη καλλιτεχνική δημιουργία. Την ταινία επέλεξε και προλογίζει ο Σταύρος Κούλας.

27/9/2020, 22:45, ΡΙΒΙΕΡΑ