26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Τρίτης 29 Σεπτεμβρίου - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
8:00
29/9

26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Τρίτης 29 Σεπτεμβρίου

Η τρισδιάστατη προβολή της ταινίας «Το Μεγάλο Ταξίδι της Μέρας στη Νύχτα» του Μπι Γκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο τρυφερός «Αύγουστος», το γαργαλιστικό «Πόλι Μαγκού», ελληνικές μικρές ιστορίες, το cult ευαγγέλιο του «Υγρού Ουρανού», το ερωτικό «Ένστικτο» με πρωταγωνίστρια την Καρίς Βαν Χούτεν και η αινιγματική «Αθωότητα» με την Μαριόν Κοτιγιάρ, αποτελούν μερικά από τα highlights του προγράμματος της Τρίτης 29 Σεπτεμβρίου του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (23/9 - 4/10).

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται από 23 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου. Πλήρως προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, το φετινό Φεστιβάλ φιλοξενεί αποκλειστικά θερινές αίθουσες στο πρόγραμμά του, καθώς και ένα μέρος των ταινιών του σε ψηφιακή πλατφόρμα (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Κατεβάστε το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ.

Αγοράστε εισιτήρια online στο www.viva.gr/tickets/cinemas/nyxtes-premieras-2020.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΣΤΕ, ΠΟΛΙ ΜΑΓΚΟΥ; / WHO ARE YOU, POLLY MAGGOO?
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: William Klein

 

Εκμεταλλευόμενος τις προσωπικές του εμπειρίες ως φωτογράφος, ο Γουίλιαμ Κλάιν πέτυχε με την «Πόλι Μαγκού» το πλέον διαχρονικό και διεισδυτικό σχόλιο για τον κόσμο της μόδας. Συνδυάζοντας σινεμά βεριτέ, κωμωδία και βιτριολική σάτιρα με τους ρυθμούς των 60s, μεταμφίεσε τη βαθιά ειρωνική του ματιά σε γαργαλιστικές ποπ αναφορές και σκηνές από τη ζωή ενός σούπερ μόντελ που στέκεται απαθές σε όσα δήθεν συναρπαστικά συμβαίνουν γύρω του. Αναμφίβολα cult δημιουργία, το αρχετυπικό αυτό ψευδοντοκιμαντέρ ορθώνει απροκάλυπτα το μεσαίο του δάχτυλο στην αυτοανακυρηγμένη πνευματική ελίτ που οδηγεί το lifestyle κάθε εποχής.

29/9/2020, 19:15, ΑΘΗΝΑΙΑ

ΚΑΝΙΝΓΧΑΜ / CUNNINGHAM
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Alla Kovgan

Ένα πολυσχιδές και πρωτότυπο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον τρόπο σκέψης του κορυφαίου Νεοϋρκέζου χορογράφου. Σκέψη που ξεδιαλύνεται μέσα από σημειώματα σε φίλους, συνεργάτες και εραστές όπως ο Τζον Κέιτζ κι ο Άντι Γουόρχολ, και ζωντανεύει εντυπωσιακά σε 14 τρισδιάστατες χορογραφίες, κάθε μία από τις οποίες αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη σύγχρονη κουλτούρα, ένα κομψοτέχνημα που επιτίθεται στις αισθήσεις, αναπαράγοντας με ακρίβεια τη ζωώδη ενέργεια της μεθόδου του Μερς Κάνινγχαμ.

29/9/2020, 19:30 ΑΡΤΕΜΙΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΤ’
Διάρκεια: 92'

Ανθολόγιο μιας Πεταλούδας / Anthology of a Butterfly
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 10’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Kostis Charamountanis

Τα φυτά είναι βυθισμένα σε έναν κόσμο ατέρμονης σιωπής. Κάμπιες πέφτουν από τα σύννεφα σε αλάτι και τι προσελκύει τις πεταλούδες, αυτές που πετούν στο στομάχι;

54 / Η Τυφλή Χελώνα κι η Απέραντη Θάλασσα / 54 / The Blind Turtle and the Endless Sea
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 13’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Isabella Margara

Μια γυναίκα που δεν σταματάει να τρέχει. Ένας άγνωστος άνδρας που ξέρει τα πάντα για τη ζωή της. Μια καρφίτσα χελώνα. Μια απρόβλεπτη συνάντηση στο ασανσέρ που ανεβαίνει προς τον 54ο όροφο – αλλά μας βγάζει όλους αλλού.

Fiat Lux
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 10’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Yorgos Korakianitis

Όταν η νύχτα πέφτει, ανοίγουν οι πόλεις του φωτός. Τα αστέρια δεν είναι ορατά εκεί. Η ιδέα μιας σκοτεινής πόλης γεμίζει με φόβο κάθε κομμάτι της. Ο απέραντος έναστρος ουρανός μένει ατάραχος. Ίσως είναι εκεί για να θυμίζει στους ανθρώπους πόσο μικροί είναι.

Aνάπαυσις / Anapafsis
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 18’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Dimitris Papagiannopoulos

Μια ομάδα στρατιωτών του Α' Π.Π. βγαίνει από τα χαρακώματα. Μέχρι να έρθει πάλι η νύχτα και η μάχη, έχουν μια ανάπαυλα από τον καθηλωτικό τρόμο της οβίδας. Υπνωτισμένοι από τον φυσικό πλούτο του δάσους θα παλινδρομήσουν μεταξύ βίας και συναδέλφωσης.

Το Μάους Στόρυ / The Mouse Story
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 15’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Miltiades Christides

Η καθημερινή ζωή, τα πάθη και προβλήματα του Γιώργου Αρμάους, ενός ποντικού ανθρωπίνων διαστάσεων, καθώς προσπαθεί να επιβιώσει, να ταιριάξει, και να βρει λίγο τυρί.

Mare Nostrum
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 26’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Dimitris Anagnostou

1863. Σε μια παραλία, ένα τσούρμο περιηγητών βρίσκεται σε αναζήτηση της Αρκαδίας και των αρχαίων ερειπίων, σύμβολα μιας αναδυόμενης ελληνικής και ευρωπαϊκής «ταυτότητας». Έναν αιώνα και κάτι μετά, στην ίδια αχανή και έρημη ακτή, ένας νεκρός άνθρωπος κείτεται καταγής…

29/09/2020, 19:30, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΕΙΟΥ

ΠΕΡΣΙ ΣΤΟ ΜΑΡΙΕΝΜΠΑΝΤ / LAST YEAR AT MARIENBAD
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Alain Resnais

Σε ένα επιβλητικό ξενοδοχείο μια παντρεμένη γυναίκα δέχεται ανελέητη πολιορκία από έναν άντρα που προσπαθεί να την πείσει να φύγει μαζί του, καθώς ισχυρίζεται ότι τον προηγούμενο χρόνο έζησαν εκεί έναν παθιασμένο έρωτα. Σταθμός του παγκόσμιου σινεμά, το υπέροχο αίνιγμα του Ρενέ μπορεί να αποτελεί ένα γοτθικό όνειρο, ένα παιχνίδι του μυαλού ή μια ιστορία φαντασμάτων. Στη στοιχειωμένη γεωμετρία του και στις γρανιτώδους ομορφιάς εικόνες του χωράει την πιο αξέχαστη περιήγηση στους λαβυρινθώδεις διαδρόμους της μνήμης, του υποσυνείδητου και του ανθρώπινου νου. Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας, μια υποψηφιότητα στα Όσκαρ για Πρωτότυπο Σενάριο, τεράστια επίδραση στο σινεμά του Μπέργκμαν, του Φελίνι και του Ριβέτ.

29/9/2020, 19:45, ΤΡΙΑΝΟΝ

ΓΙΑΤΙ ΧΟΡΟΠΗΔΩ / THE REASON I JUMP
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jerry Rothwell

 

Το συγκλονιστικό μπεστ σέλερ που υπέγραψε ένας 14χρονος αυτιστικός από την Ιαπωνία, μετατρέπεται από τον Τζέρι Ρόθγουελ σε έναν πραγματικό ανεμοστρόβιλο από ήχους, οράματα, αναμνήσεις και μαγικές εικόνες, καλλιγραφώντας με σπάνια ευαισθησία τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο τα παιδιά με αυτισμό. Το αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ, θαυματουργό και θαυμάσιο, που έφυγε από το τελευταίο φεστιβάλ του Σάντανς με το Βραβείο Κοινού και υποψηφιότητα για το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής.

29/9/2020, 19:45, ΡΙΒΙΕΡΑ

ΣΤΟ ΧΑΝΤΑΚΙ / THE FOUNDATION PIT
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Andrey Gryazev 

Μια αλλόκοτη μόδα έχει προσφάτως συνεπάρει σημαντική μερίδα των Ρώσων, οι οποίοι ανοίγουν εκατοντάδες γιγαντιαίες τάφρους στο έδαφος όπου πρόκειται να θεμελιώσουν μελλοντικά κάποιο κτίσμα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι τεράστιοι λάκκοι μένουν για χρόνια κενοί, τροφοδοτώντας μοιραία τα δελτία ειδήσεων με πολυάριθμα κωμικοτραγικά περιστατικά. Φτιαγμένο από δεκάδες βίντεο του YouTube και on camera καταγγελίες πολιτών, οι οποίοι τα χώνουν για κάθε πιθανό λόγο στον Βλαντιμίρ Πούτιν, το ντοκιμαντέρ του Αντρέι Γκριάζεφ συνιστά το ψυχογράφημα μιας βασανισμένης κοινωνίας η οποία νιώθει ότι διασύρεται και ταυτόχρονα την ζωντανή απόδειξη ότι δεν είναι απαραίτητο ένα μεγάλο μπάτζετ για να διηγηθείς μια επιδραστική και πέρα για πέρα αληθινή ιστορία.

29/9/2020, 19:45, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΜΑΡΚΟΣ / MARKOS
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Nikos Skarentzos

Mια παρέα μουσικών ταξιδεύει στη Σύρο για να συμμετάσχει σε ένα αφιέρωμα προς τιμήν του Μάρκου Βαμβακάρη. Παράλληλα με αυτό το ταξίδι, συνθέτες, μουσικολόγοι και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο αναδεικνύουν τη σημαντική κληρονομιά του μουσικού στον 21ο αιώνα. Ένα ντοκιμαντέρ για την επιρροή του Μάρκου στο σύγχρονο ηχοτοπίο όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

29/9/2020, 21:00, ΣΤΕΛΛΑ

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ / LONG DAY'S JOURNEY INTO NIGHT
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Bi Gan

Ένας άντρας επιστρέφει στην πόλη και μαζί στις αναμνήσεις μιας γυναίκας την οποία γνώρισε είκοσι καλοκαίρια πριν. Μια προσωπική αναζήτηση στην οποία οι μνήμες και το σινεμά συναγωνίζονται για το ποιο βρίσκεται μακρύτερα από την πραγματικότητα. Και βέβαια ένα φιλμ-ορόσημο και επίτευγμα ταυτόχρονα, που παντρεύει το νεονουάρ με το μεγαλοπρεπές σινεμά του Γουόνγκ Καρ Γουάι και το οποίο, στη μέση του, θα σας ζητήσει να φορέσετε τα 3D γυαλιά σας για να το ακολουθήσετε σε ένα πραγματικά μυσταγωγικό ταξίδι-εμπειρία. Το κινηματογραφικό κόσμημα του Μπι Γκαν προβάλλεται για πρώτη φορά στη χώρα μας έχοντας, δύο χρόνια πριν, αποπλανήσει το κοινό του Φεστιβάλ Καννών και έκτοτε τρυπώσει στις περισσότερες λίστες με τα καλύτερα φιλμ της δεκαετίας.

29/9/2020, 22:15, ΑΡΤΕΜΙΣ

ΑΘΩΟΤΗΤΑ / INNOCENCE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Lucile Hadžihalilović

Στην καρδιά ενός πυκνού δάσους, περιτριγυρισμένο από έναν πανύψηλο τοίχο, βρίσκεται ένα απομονωμένο οικοτροφείο θηλέων. Άντρες δεν υπάρχουν πουθενά, μόλις δύο είναι οι καθηγήτριές του (τη μία υποδύεται η Μαριόν Κοτιγιάρ) και στις ανήλικες μαθήτριες απαγορεύεται αυστηρά να φύγουν προτού ολοκληρώσουν την παράξενη εκπαίδευσή τους, η οποία τις προορίζει για ένα μυστηριώδες μέλλον. Σκοτεινό παραμύθι για μεγάλα παιδιά, τοποθετημένο ανάμεσα στη «Σουσπίρια» και το «Μυστικό του Βράχου των Κρεμασμένων», αλαφροΐσκιωτη αλληγορία για τη διαδικασία της ενηλικίωσης, ονειρική καταβύθιση σε έναν κόσμο στοιχειωμένο από αινίγματα και κινδύνους, ένα από τα πιο μαγευτικά σκηνοθετικά ντεμπούτα των τελευταίων 20 ετών.

29/9/2020, 22:15, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΝΣΤΙΚΤΟ / INSTINCT
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Halina Reijn

Μια αμφίβολων μεθόδων ψυχοθεραπεύτρια προσλαμβάνεται σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα όπου σταδιακά αφήνεται στη σαγήνη που της ασκεί ένας κατά συρροή βιαστής. Ή μήπως στ’ αλήθεια συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο; Προορισμένο να διχάσει και με την Καρίς φαν Χάουτεν (η Μελισάνδρη του «Game of Thrones») να παραδίδει μια ηλεκτρισμένη ερμηνεία, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Χαλίνα Ρέιν ξετυλίγεται ως ένα ερωτικό θρίλερ το οποίο εξερευνά τις σκιώδεις πτυχές των σεξουαλικών φαντασιώσεων, τα όρια της πολιτικής ορθότητας και τα βασικά -και όχι μόνο- ανθρώπινα ένστικτα. Δύο βραβεία στο φεστιβάλ του Λοκάρνο και η ολλανδική πρόταση για Ξενόγλωσσο Όσκαρ.

29/9/2020, 22:30, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΕΙΟΥ

ΥΓΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / LIQUID SKY
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Slava Tsukerman

Σε μια εξπρεσιονιστική Νέα Υόρκη των δυνατών neon φωτισμών και των αμέτρητων ηδονών, με ανδρόγυνους κατοίκους που καταναλώνουν ναρκωτικά, σεξ, clubbing και μόδα σαν να μην υπάρχει αύριο και ουρανοξύστες που μοιάζουν με τεράστιες σύριγγες, ένα εξωγήινο πλάσμα βρίσκει την τροφή του στην μποέμ κοινότητα της πόλης και στην ουσία που εκκρίνουν τα ηρωινομανή μέλη της, όταν έρθουν σε οργασμό. Αν η παραισθησιογόνος φαντασία, η πανκ φιλοσοφία, η new wave αισθητική και η μαύρη κωμωδία συμπεριφορών μπορούσαν να χωρέσουν σε μια ταινία, τα κατάφεραν το 1983, αφήνοντας κληρονομιά μια από τις μεγαλύτερες indie επιτυχίες του σινεμά και μαζί ένα cult ευαγγέλιο των eighties.

29/9/2020, 22:30, ΑΘΗΝΑΙΑ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ / AUGUST
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Armando Capó

Το καλοκαίρι του 1994, σε μια Κούβα μεγάλων κοινωνικών αναταράξεων, ένας νεαρός βιώνει για πρώτη φορά την εμπειρία του έρωτα, το ξύπνημα της σεξουαλικότητας, το βάρος της απώλειας και τις αγωνίες που τηλεγραφεί καθημερινά ο κόσμος των μεγάλων. Βουτηγμένη στα χρώματα του θέρους, τοποθετημένη στο κρίσιμο σημείο όπου οι προσωπικές ιστορίες συγκρούονται με τη μεγάλη και αναπόφευκτη Ιστορία, η πανέμορφη πρώτη αυτή ταινία συλλαμβάνει το τέλος της αθωότητας και τις μικρές εκείνες στιγμές που αρκούν για να σημαδεύουν ανεξίτηλα τις ανθρώπινες ζωές.

29/9/2020, 22:30, ΤΡΙΑΝΟΝ

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΣΑΜΠΕΡ / COLONEL CHABERT
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Yves Angelo

Έχοντας αναρρώσει από έναν παρολίγον θανάσιμο τραυματισμό στο πεδίο των Ναπολεόντειων πολέμων, ένας συνταγματάρχης επιστρέφει στο Παρίσι για να βρει τη χήρα του παντρεμένη και την περιουσία του στο έλεος του νέου της συζύγου. Ζεράρ Ντεπαρντιέ και Φανί Αρντάν συγκρούονται μέχρις εσχάτων για την τιμή, το χρήμα και μια αλήθεια που δεν είναι πάντα αυτονόητη, σε ένα φιλμ-ορόσημο της τελευταίας λαμπρής περιόδου του γαλλικού σινεμά, το οποίο σηματοδοτεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του διακεκριμένου διευθυντή φωτογραφίας Ιβ Ανζελό («Μια Καρδιά το Χειμώνα») και μια από τις καλύτερες μεταφορές βιβλίων του Μπαλζάκ στη μεγάλη οθόνη. Την ταινία επέλεξε και προλογίζει ο Χρήστος Ξανθάκης.

29/9/2020, 22:45, ΡΙΒΙΕΡΑ