26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Τετάρτης 30 Σεπτεμβρίου - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:25
30/9

26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Τετάρτης 30 Σεπτεμβρίου

Η επιστροφή της Εύας Στεφανή με το «Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ.», ένας δυναμικός «Ήχος από Μέταλλο», το βραβείο Teddy της φετινής Μπερλινάλε, ελληνικές μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Καρούζο, το εκθαμβωτικό «Αυτό Δεν Είναι Ταφή, Είναι Ανάσταση» και το αριστούργημα της πολωνικής κινηματογραφίας «Το Χειρόγραφο της Σαραγόσα» αποτελούν μερικά από τα highlights του προγράμματος της Τετάρτης 30 Σεπτεμβρίου του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (23/9 - 4/10).

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται από 23 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου. Πλήρως προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, το φετινό Φεστιβάλ φιλοξενεί αποκλειστικά θερινές αίθουσες στο πρόγραμμά του, καθώς και ένα μέρος των ταινιών του σε ψηφιακή πλατφόρμα (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Κατεβάστε το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα εδώ.

Αγοράστε εισιτήρια online στο www.viva.gr/tickets/cinemas/nyxtes-premieras-2020.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ – Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΡ / NIKOS KAROUZOS – POEMS ON THE TAPE RECORDER
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Yannis Karpouzis

Αριστερός και χριστιανός, ερημίτης και αλκοολικός, ο καταραμένος ποιητής Νίκος Καρούζος είναι η κεντρική φιγούρα ενός υβριδικού ντοκιμαντέρ το οποίο ακολουθεί μια διαδρομή απ’ το αθηναϊκό αστικό τοπίο μέχρι την εξορία στη Μακρόνησο και απ’ τη Στοκχόλμη μέχρι την Κρονστάνδη, παράλληλα με έναν ερευνητή που πραγματοποιεί ένα ταξίδι στον χρόνο με στόχο την αποκατάσταση της συλλογικής ανάμνησης του πιο υποτιμημένου ποιητή της Ελλάδας. Μια ιστορία για τη ζωή και τον θάνατο, την πιο ταραχώδη μεταπολεμική περίοδο της χώρας και τον ερχομό της άνοιξης.

30/9/2020, 19:15, ΑΘΗΝΑΙΑ
30/9/2020, 22:30, ΣΤΕΛΛΑ

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ Κ. / DAYS AND NIGHTS OF DIMITRA K.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Eva Stefani

Η Δήμητρα είναι εργάτρια του σεξ και επί χρόνια πρόεδρος του σωματείου της. Αγαπάει τη δουλειά της και υπήρξε ιδιοκτήτρια ενός από τα παλιότερα σπίτια της Αθήνας, γνωστό ως «Το μπορντέλο της Έλλης». Η ταινία αποτελεί το πορτρέτο της Δήμητρας καθώς η κάμερα την ακολουθεί στην καθημερινότητά της, πριν και μετά το κλείσιμο του πορνείου, το 2014. Μέσα από τη συνάντηση μαζί της ερχόμαστε αντιμέτωποι με ερωτήματα που αφορούν την επιθυμία, την εκμετάλλευση, το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, την πολιτική ορθότητα. H ταινία θα προβληθεί ως work in progress. Παρουσία συντελεστών.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τίτλο «Εργαζόμεν@ στο σεξ: η ελληνική πραγματικότητα». Συμμετέχουν η Διευθύντρια του Red Umbrella Athens, Άννα Κουρουπού, και ο Διδάκτωρ Νομικής - Δικηγόρος, Βαγγέλης Μάλλιος. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Κατερίνα Οικονομάκου

30/9/2020, 19:15, ΤΡΙΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ Ζ’
Διάρκεια: 93'

Βουτιά / Dive
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 4’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Thimios Bakatakis

Η περιπλάνηση ενός αγοριού στη σύγχρονη φύση της Άνδρου το οδηγεί σε ένα διαφορετικό κόσμο που του δημιουργεί ερωτήματα.

Pashka
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 22’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Oltjon Lipe

Πατέρας και γιος οδηγούν προς τα σύνορα. Ο δρόμος είναι στρωμένος με αναμνήσεις της ζωής τους. Μακριά από το σπίτι, ζουν για τον εαυτό τους. Αλλά η επιθυμία του αγοριού να επιστρέψει θα τους οδηγήσει σε ένα απροσδόκητο ταξίδι.

Άγρια Δύση / Old West
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 18’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Despina Kourti

Ο Αργύρης είναι ένας ηλικιωμένος άνδρας στο πρώτο στάδιο της άνοιας. Όταν τα συμπτώματά του επιδεινώνονται, αποφασίζει με την κόρη του να μπει σε γηροκομείο. Τις τελευταίες μέρες της ελευθερίας του, ο Αργύρης περιπλανιέται στην πόλη, συναντά παλιούς φίλους και έχει ένα μυστικό σχέδιο. Θέλει να πάρει ένα περίστροφο.

Στα Βήματά της / In Her Steps
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 24’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Anastasia Kratidi

Η Λένα βρίσκεται σε πρόγραμμα κοινωνικής επανένταξης και πιάνει δουλειά ως συλλέκτης γάλακτος σε μια αγροτική φυλακή ανηλίκων στην οποία εκτίει την ποινή του ο γιος της. Την τελευταία φορά που τον είδε ήταν πέντε χρονών.

Bella
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 25’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Thelyia Petraki

Ελλάδα 1986-1987 λίγο πριν την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, λίγο πριν το τέλος του ψυχρού πολέμου. Στα μάτια της Άνθης η χώρα αλλάζει, ο κόσμος αλλάζει και μαζί τους ο Χρήστος μοιάζει να αλλάζει κι αυτός.

30/09/2020, 19:30, ΑΝΕΣΙΣ

ΑΝΤΙΟ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ / FAREWELL AMOR
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ekwa Msangi

Μια από τις πιο ελπιδοφόρες γυναικείες φωνές που εμφανίστηκαν τελευταία στο ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά μας συστήνεται με ένα εγκάρδιο ντεμπούτο, που εκτυλίσσεται σε μια πολυφυλετική Νέα Υόρκη του σήμερα. Εκεί ένας μέτοικος από την Αγκόλα ξανασμίγει με τη σύζυγο και την έφηβη κόρη του, έπειτα από 17 έτη που είχε να τις δει. Πόσο αγεφύρωτο είναι, όμως, το χάσμα που άφησε το πέρασμα του χρόνου ανάμεσά τους, ιδίως από τη στιγμή που κάθε μέλος της οικογένειας κουβαλά τα δικά του μυστικά; Τρυφερή σκηνοθετική ματιά, σενάριο-αγκαλιά για όλους ανεξαιρέτως τους χαρακτήρες και λεπτών αποχρώσεων ερμηνείες σε μια από τις πιο γενναιόδωρες ανακαλύψεις του κινηματογραφικού 2020.

30/9/2020, 19:30, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΕΙΟΥ

16 ΦΟΡΕΣ ΑΝΟΙΞΗ / SPRING BLOSSOM
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Suzanne Lindon 

Η 16χρονη Σουζάν που καθόλου δε μοιάζει με τους συνομηλίκους της και τους βαριέται αφόρητα, γνωρίζει έναν 35άρη ηθοποιό (ο Αρνό Βαλουά του «120 BPM») και τον ερωτεύεται. Όμως ακόμα και ο έρωτας αδυνατεί να είναι η απάντηση στα πάντα. Η 20χρονη κόρη του σπουδαίου ηθοποιού Βενσάν Λιντόν μας συστήνεται ως ένα πολύπλευρο ταλέντο που θα συζητηθεί, υπογράφοντας και πρωταγωνιστώντας σε μια μεταμοντέρνα ανατροπή των συμβάσεων με τις οποίες συνηθίσαμε να συνοδεύονται τα κινηματογραφικά ρομάντζα και οι ιστορίες ενηλικίωσης. Επίσημη επιλογή από τα φετινά φεστιβάλ Καννών και Σαν Σεμπαστιάν για ένα ολόφρεσκο ντεμπούτο πάνω στο αίνιγμα της εφηβείας, η έκρηξη της οποίας ξεκινά πάντα εκ των έσω.

30/9/2020, 19:30, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΙΡΛΕΪ / SHIRLEY
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Josephine Decker

Μια διάσημη και εύθραυστη ψυχολογικά συγγραφέας τρόμου βρίσκει την πολυπόθητη έμπνευση για το επόμενο βιβλίο της όταν με τον σύζυγό της προσκαλούν ένα νεαρό ζευγάρι για να μείνει στο καλαίσθητο σπίτι τους. Η Τζόζεφιν Ντέκερ, σε σκηνοθετικό ντελίριο, υπογράφει ένα ψευδαισθητικό και εξόχως αντισυμβατικό biopic, η σπουδαία Ελίζαμπεθ Μος εντυπωσιάζει με το εύρος της ερμηνευτικής της παλέτας στον ρόλο της Σίρλεϊ Τζάκσον και οι Οντέσα Γιανγκ, Λόγκαν Λέρμαν και Μάικλ Στούλμπαργκ σιγοντάρουν σε ένα ψυχολογικό θρίλερ που βαδίζει θαρραλέα σε ανεξερεύνητους διαδρόμους του ανθρώπινου μυαλού. Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς για μια πρωτοποριακή δημιουργό η οποία εδραιώνεται πλέον ως μια από τις σημαντικότερες auteurs του αμερικανικού σινεμά.

30/9/2020, 20:00, ΣΤΕΛΛΑ

ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΣΑΡΑΓΟΣΑ / THE SARAGOSSA MANUSCRIPT
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Wojciech Has

Την περίοδο των Ναπολεόντειων Πολέμων, κατά τη διάρκεια μιας μάχης σε ισπανικό έδαφος, δυο αντίπαλοι στρατιώτες ανακαλύπτουν ένα μυστηριώδες βιβλίο, μέσα από τις σελίδες του οποίου ξετυλίγεται ένας λαβύρινθος ιστοριών τοποθετημένων μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Αγαπημένη ταινία των Ντέιβιντ Λιντς, Μάρτιν Σκορσέζε, Φράνσις Φορντ Κόπολα και Λουίς Μπουνιουέλ, η εκπληκτική μεταφορά στο θρυλικό μυθιστόρημα του Γιάν Ποτότσκι απλώνει εντυπωσιακά στη μεγάλη οθόνη ένα ανεπανάληπτο απόγειο της σκηνοθεσίας και της περίτεχνης αφήγησης. Από τα αριστουργήματα της πολωνικής κινηματογραφίας και σύσσωμου του φανταστικού σινεμά.

30/9/2020, 20:30, ΡΙΒΙΕΡΑ

ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ / ASSASSINS
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ryan White

Όταν ο ετεροθαλής αδερφός του διαβόητου δικτάτορα της Βόρειας Κορέας δολοφονείται στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, τον Φλεβάρη του 2017, δυο νεαρές γυναίκες συλλαμβάνονται ευθύς για τον φόνο και αναμένεται να καταδικαστούν σε θάνατο. Όπως αποδεικνύεται όμως, με τον πλέον αποστομωτικό τρόπο, οι δυο κατηγορούμενες πρωταγωνίστησαν άθελά τους στην εκτέλεση ενός διαβολικού σχεδίου εξόντωσης. Με πλοκή που μοιάζει να ξεπήδησε από την πιο διεστραμμένη σεναριακή φαντασία, στηρίζεται παρόλα αυτά σε πραγματικά συμβάντα, το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ παρακολουθείται με κομμένη την ανάσα, προσφέροντας αφήγηση αντάξια του πιο αγωνιώδους θρίλερ συνωμοσίας και ταυτόχρονα μια ανατριχιαστική απόδειξη των ασύλληπτων σκοτεινών μηχανισμών που απειλούν ανά πάσα στιγμή να καταστρέψουν ζωές.

30/9/2020, 22:00, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΦΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ / THIS IS NOT A BURIAL, IT'S A RESURRECTION
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Lemohang Jeremiah Mosese 

Σε έναν ορεινό οικισμό του αφρικανικού Nότου, μια ηλικιωμένη χήρα, η οποία ζει ολομόναχη πλέον στον κόσμο, δίνει μέχρις εσχάτων μάχη προκειμένου να προστατέψει τη γενέτειρά της κόντρα στα σχέδια κατασκευής ενός φράγματος που θα οδηγήσει τον τόπο σε αφανισμό και τους κατοίκους σε ξεριζωμό. Η σύγκρουση του παλιού με το καινούργιο, η έννοια της ταυτότητας και της κοινότητας ως απαραίτητες πυξίδες σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο σύμπαν και η ανθρώπινη θέληση ως δύναμη της φύσης χρωματίζουν ένα εκθαμβωτικά σκηνοθετημένο και θεσπέσια ποιητικό φιλμ, που ανάγει μια απλή παραβολή σε πραγματικό κομψοτέχνημα.

30/9/2020, 22:15, ΤΡΙΑΝΟΝ

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΡΟΔΙΟΥ / THE COLOR OF POMEGRANATES
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Sergei Parajanov

Ο Σκορσέζε ανέλαβε ευλαβικά την αποκατάστασή του ενώ ο Αντονιόνι είδε σ' αυτό την απόλυτη ομορφιά. Το αριστούργημα του Παρατζάνοφ παραμένει ένα εξωτικό κινηματογραφικό πλάσμα που μιλάει τη δική του γλώσσα. Μια διάλεκτος που μεταφράζει την ποίηση και την παράδοση σε ταμπλό βιβάν, για να αφηγηθεί την πλέον πρωτότυπη βιογραφία που είδαμε ποτέ στο σινεμά. Έργο μνημειώδες όσο και ρηξικέλευθο για την πορεία της σύγχρονης τέχνης, από τα εικαστικά και τον κινηματογράφο μέχρι το βίντεο κλιπ, ανώτερο, βασανισμένο και μοναδικό, ακριβώς όπως και ο δημιουργός του.

30/9/2020, 22:30, ΑΝΕΣΙΣ

ΗΧΟΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΟ / SOUND OF METAL
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Darius Marder 

‘Ενας πρώην τοξικομανής ντράμερ περιοδεύει ανά τις πολιτείες της Αμερικής με το sludge metal ντουέτο που διατηρεί με την σύντροφό του. H νομαδική τους ζωή, όμως, διακόπτεται όταν συνειδητοποιεί ξαφνικά πως έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της ακοής του. Ο σεναριογράφος του «Place Beyond the Pines» παίζει με την ένταση, την παραμόρφωση και την σίγαση της ηχητικής μπάντας για να ορίσει τη συγκινητική μετάβαση ενός μουσικού από τον κόσμο του ήχου σε αυτόν της απώλειάς του, υπογράφοντας μια σπλαχνική σπουδή πάνω στην λεπτή γραμμή που χωρίζει την αυτοκαταστροφή και την αυτοαποδοχή. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Ριζ Άχμεντ («Rogue One: A Star Wars Story», «The Night Of») παραδίδει την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του.

30/9/2020, 22:30, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΕΙΟΥ

ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΡΩΤΑΣ / IF IT WERE LOVE
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Patric Chiha

Ο Πατρίκ Σίχα κινηματογραφεί τη φημισμένη χορευτική performance «Crowd» της Ζιζέλ Βιάν σαν αναγεννησιακή νωπογραφία, που πάλλεται σε μια neon οθόνη στους ρυθμούς της τέκνο μουσικής. Μέσα στο άχρονο σκηνικό, δεκαπέντε φιγούρες παραδομένες στην έκσταση, αλλάζουν συνεχώς υπόσταση, μέχρι τη στιγμή που η φαντασία και η πραγματικότητα έρχονται σε σύγκρουση. Η ένταση κι ο ερωτισμός τρυπάνε το κορμί και περνάνε στην ατμόσφαιρα. Κι όταν τα φώτα ξανανάψουν, όλοι μετρούν όσα άφησε ο χορός μέσα τους. Βραβείο Teddy στην τελευταία Berlinale για ένα διονυσιακό ντοκιμαντέρ για τη rave, τη μέθεξη και τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης.

30/9/2020, 22:30, ΑΘΗΝΑΙΑ