Η Αθήνα σαν θερινό σινεμά! Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα του 8ου Athens Open Air Film Festival - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:43
30/5

Η Αθήνα σαν θερινό σινεμά! Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα του 8ου Athens Open Air Film Festival

ΙΟΥΛΙΟΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ / Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή
Τρία Χρώματα: Η Μπλε Ταινία (Trois Couleurs: Bleu, 1993) του Κριστόφ Κισλόφσκι

Προβολή σε συνεργασία με το Plein Air Festival του Γαλλικού Ινστιτούτου

Η Ζιλί χάνει σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον σύζυγό της Πατρίς, διάσημο μουσικοσυνθέτη, και τη μικρή τους κόρη, Άννα. Αντιμέτωπη με την τεράστια απώλεια, προσπαθεί να κάνει μία νέα αρχή και επιλέγει τη μοναξιά. Με όποιο κόστος. Ακόμα κι αν αυτό είναι η μεγάλη της αγάπη για τη μουσική. Όταν ένας μουσικοκριτικός θα υποπτευθεί πως εκείνη κρυβόταν πίσω από τις παρτιτούρες του άντρα της, η Ζιλί θα αρνηθεί κάθε κομμάτι του παρελθόντος που απειλεί την καινούργια της ελευθερία. Η επιστροφή της στη ζωή γίνεται στα χέρια του σπουδαίου Πολωνού σκηνοθέτη μία κινηματογραφική παραβολή, που μετουσιώνει σταδιακά τη θρηνωδία της μοναξιάς σε ένα θεϊκό ύμνο για την αγάπη.

Πρωταγωνιστούν: Ζιλιέτ Μπινός, Μπενουά Ρεζάν, Εμανουέλ Ριβά, Φλοράνς Περνέλ, Σαρλότ Βερί
Διάρκεια: 98’ | Ώρα έναρξης: 21.30

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ / Σινέ Ριβιέρα
Βαγόνι Δολοφόνων (Compartiment Tueurs, 1965) του Κώστα Γαβρά

Προβολή σε συνεργασία με τη Χαμένη Λεωφόρο του Ελληνικού Σινεμά

Σε ένα νυχτερινό τρένο που εκτελεί το δρομολόγιο Μασσαλία-Παρίσι, έξι επιβάτες μοιράζονται την ίδια καμπίνα, όμως στο τέλος της διαδρομής μία εξ αυτών θα βρεθεί νεκρή στην κουκέτα της. Την υπόθεση αναλαμβάνει να διαλευκάνει η αστυνομία του Παρισιού, όμως το μυστήριο μεγαλώνει καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι συνεπιβάτες του θύματος καταλήγουν επίσης νεκροί. Επηρεασμένο από το κατανυκτικό νουάρ σινεμά του Ζαν Πιέρ Μελβίλ, και με εκπληκτικό επιτελείο ηθοποιών, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κώστα Γαβρά ζωντανεύει επί της οθόνης το πρώτο μυθιστόρημα μυστηρίου που έγραψε ο Σεμπαστιέν Ζαπριζό, ένας συγγραφέας που σύντομα θα έκανε όνομα στο πεδίο της γαλλικής αστυνομικής λογοτεχνίας.

Πρωταγωνιστούν: Ιβ Μοντάν, Σιμόν Σινιορέ, Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Κατρίν Αλεγκρέ, Μισέλ Πικολί
Διάρκεια: 95’ | Ώρα έναρξης: 21.30

ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ / Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων
Οικογένεια
Τένενμπαουμ (The Royal Tenenbaums, 2001) του Γουές Άντερσον

Η «Οικογένεια Τένενμπαουμ» είναι η καλύτερη ταινία του Γουές Άντερσον. Κι αυτό γιατί, για σπάνια φορά, οι φαντασμαγορίες και τα φετιχιστικά στυλιζαρίσματα του σκηνοθέτη έρχονται να τοποθετηθούν στην υπηρεσία μιας «προσγειωμένης» ιστορίας και να ντύσουν με τρυφερές και συμπονετικές πινελιές μια ολόκληρη πινακοθήκη εκκεντρικών χαρακτήρων, οι οποίοι μέχρι το τέλος του φιλμ έχουν εξανθρωπιστεί και γίνει εξαιρετικά συμπαθείς.

Πρωταγωνιστούν: Τζιν Χάκμαν, Αντζέλικα Χιούστον, Γκουίνεθ Πάλτροου, Μπεν Στίλερ, Μπιλ Μάρεϊ, Λουκ Γουίλσον
Διάρκεια: 110’ | Ώρα έναρξης: 21.30

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ / Άλσος Πετραλώνων
Ο Στοιχειωμένος Πύργος (The Haunting, 1963) του Ρόμπερτ Γουάιζ

Aφιέρωμα «Κλασικά Εικονογραφημένα» σε συνεργασία με το British Council και το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Μια μοναχική και συναισθηματικά εύθραυστη γυναίκα δέχεται να γίνει το τέταρτο μέλος μιας ερευνητικής ομάδας που αναλαμβάνει να διαλευκάνει αν ένα γοτθικό οίκημα, το οποίο βαραίνουν απόκοσμες ιστορίες από το παρελθόν, κατοικείται όντως από φαντάσματα. Αυτό που ακολουθεί είναι μια από τις δέκα καλύτερες δημιουργίες τρόμου στην ιστορία του κινηματογράφου και η προβολή γιορτάζει τα 55 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία της στις αίθουσες.

Πρωταγωνιστούν: Τζούλι Χάρις, Κλερ Μπλουμ, Ρίτσαρντ Τζόνσον, Ρας Τάμπλιν, Φέι Κόμπτον
Διάρκεια: 112’ | Ώρα έναρξης: 23.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ / Τρένο στο Ρουφ
Γουίκεντ (Weekend, 1967) του Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Προβολή στο πλαίσιο της Εθνικής Γιορτής της Γαλλίας

Μέσα από το εφιαλτικό σαββατοκύριακο που περνά ένα ζευγάρι πλήρως αλλοτριωμένων αστών, κατά το ταξίδι του από το Παρίσι στους αιματοβαμμένους δρόμους της γαλλικής επαρχίας, ο Γκοντάρ απλώνει τη συντριβή και κατάρρευση του δυτικού πολιτισμού σε ένα πολιτικά φορτισμένο, δηλητηριωδώς αστείο και αποκαλυπτικό πανόραμα χάους και τρόμου, το οποίο παίζει αλλεπάλληλα με τις συμβάσεις του κινηματογραφικού μέσου, με τις ανοχές του κοινού και με τον ίδιο του τον εαυτό. Με τον αντίκτυπο καλλιτεχνικής χειροβομβίδας, το τοξικό αριστούργημα του Γκοντάρ παραβιάζει κανόνες και ταμπού με διάθεση οδοστρωτήρα, περιέχει στιγμιότυπα αξέχαστης βιρτουοζιτέ (όπως το εκτενές μονοπλάνο-επίτευγμα στο θέαμα ενός μποτιλιαρίσματος) και προκαλεί σοκ μέχρι σήμερα, σε πείσμα όσων νομίζουν ότι έχουν δει τα πάντα στο σινεμά.

Πρωταγωνιστούν: Μιρέιγ Νταρκ, Ζαν Γιάν, Ζαν Πιέρ Καλφόν, Ζαν Πιέρ Λεό, Αν Βιαζέμσκι
Διάρκεια: 105’ | Ώρα έναρξης: 21.30

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ / Πειραιώς 260
Ταινία - Έκπληξη

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Με νωπές ακόμη τις μνήμες από την περιπετειώδη πρεμιέρα της στις αίθουσες, η πιο πολυσυζητημένη δημιουργία των τελευταίων τριών δεκαετιών στη χώρα μας προβάλλεται για μια μόνο βραδιά, χωρίς καμία λογοκρισία. Μη χάσετε τη μοναδική ευκαιρία να τη δείτε (ή ξαναδείτε) σε μεγάλη οθόνη.

Διάρκεια: 164’ | Ώρα έναρξης: 21.30
Τα δικαιώματα προβολής παραχωρούνται από την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ / Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Τα Απομεινάρια μιας Μέρας (The Remains of the Day, 1993) του Τζέιμς Άιβορι

Aφιέρωμα «Κλασικά Εικονογραφημένα», σε συνεργασία με το British Council και το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Μεταφέροντας αριστουργηματικά στη μεγάλη οθόνη το βραβευμένο μυθιστόρημα του ιαπωνικής καταγωγής (και κατόχου του Νόμπελ Λογοτεχνίας) Καζούο Ισιγκούρο, ο σκηνοθέτης του «Επιστροφή στο Χάουαρντς Έντ» έφτασε να διεκδικεί 8 Όσκαρ. Κομψοτέχνημα σεναριακής διασκευής, κλασικότροπης σκηνοθεσίας, εκπληκτικών ερμηνειών και απαράμιλλης καλαισθησίας, η ταινία του Άιβορι μετατρέπει σε μοναδικό δράμα την ιστορία ενός πειθαρχημένου και υποδειγματικού μπάτλερ ο οποίος ανατρέχει στη ζωή του όταν συνειδητοποιεί, σε προχωρημένη πλέον ηλικία, ότι θυσίασε κάθε προσωπική του επιθυμία και ευτυχία στο όνομα του καθήκοντος.

Πρωταγωνιστούν: Άντονι Χόπκινς, Έμα Τόμσον, Τζέιμς Φοξ, Χιου Γκραντ, Κρίστοφερ Ριβ
Διάρκεια: 134’ | Ώρα Έναρξης: 21:30

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ / Προαύλιος χώρος Θεάτρου Λυκαβηττού
Fight Club (1999) του
Ντέιβιντ Φίντσερ

Η παράδοξη ιστορία ενός καταπιεσμένου άντρα ο οποίος ψάχνει διέξοδο στη ζωή του και τη βρίσκει μέσα από τις παράνομες (και προοδευτικά όλο και πιο ανήθικες) δράσεις μιας μυστικής πυγμαχικής λέσχης. Στην εκπνοή των 90s εμφανίστηκε από μεγάλο χολιγουντιανό στούντιο αυτή η προκλητική ταινία που έμελλε να γίνει αντικείμενο λατρείας, μίσους και ενδελεχούς μελέτης. Το «Fight Club», υπήρξε η ηλεκτρισμένη αυτοψυχανάλυση του κοινωνικά ευνουχισμένου Gen-X-er, που έβλεπε την επανάσταση που πάντα ονειρευόταν να κάνει στη ζωή του να συμβαίνει ως αποκύημα της φαντασίας του.

Πρωταγωνιστούν: Έντουαρντ Νόρτον, Μπραντ Πιτ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Τζάρεντ Λέτο
Διάρκεια: 139’ | Ώρα έναρξης: 21.30

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ / Παραλία Αγίου Κοσμά
Ξέφρενες Νύχτες (Boogie Nights, 1997) του Πολ Τόμας Άντερσον

Ένας νεαρός Καλιφορνέζος βρίσκει την οικογένεια που πάντα έψαχνε σε έναν οίκο παραγωγής ταινιών πορνό. Μέσα σ' αυτήν αναβαπτίζεται ως Ντερκ Ντίγκλερ και ξεκινάει την μετεωρική του πορεία σαν ένα από τα «μεγαλύτερα» αστέρια του χώρου. Όσο απότομη όμως η άνοδος, τόσο πιο επίπονη η πτώση και η προσγείωση στην βαθιά συντηρητική Αμερική των ‘80s. Εκμεταλλευόμενος μια αεικίνητη κάμερα και ένα ασυναγώνιστο επιτελείο ηθοποιών, ο Άντερσον ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στα παρασκήνια της πορνοβιομηχανίας. Πίσω τους ανακαλύπτει έναν παράλληλο κόσμο ιδεαλιστών που αγωνίζονται να κρατήσουν ακέραιες τις ηθικές του αξίες, απέναντι σε μια πραγματικότητα που κλείνει ασφυκτικά γύρω τους.

Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Τζούλιαν Μουρ, Μπαρτ Ρέινολντς, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Χίδερ Γκράχαμ, Τζον Σ. Ράιλι
Διάρκεια: 155’ | Ώρα έναρξης: 21.30