Το ελληνικό σινεμά γιορτάζει απόψε: Τιμητική εκδήλωση για τον Γιώργο Πανουσόπουλο - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
8:34
25/9

Το ελληνικό σινεμά γιορτάζει απόψε: Τιμητική εκδήλωση για τον Γιώργο Πανουσόπουλο

Με την προβολή των θρυλικών «Απέναντι», παρουσία του σκηνοθέτη, ηθοποιών και συντελεστών από ολόκληρη την καριέρα του, το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα τιμήσει απόψε στις 19:00, στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ, τον Γιώργο Πανουσόπουλο. Είστε όλοι προσκεκλημένοι σε μια βραδιά πλημμυρισμένη από ελληνικό σινεμά.

Ένας μοναχικός φοιτητής αναπτύσσει ερωτική εμμονή με μια άγνωστη παντρεμένη γυναίκα η οποία ζει σε διαμέρισμα της απέναντι πολυκατοικίας. Καθώς η επαφή τους περνά προοδευτικά από το τηλεσκόπιο στην τηλεφωνική γραμμή πριν κολλήσει στο σχεδόν αγεφύρωτο χάσμα που τους χωρίζει, ο Γιώργος Πανουσόπουλος βρίσκει την ευκαιρία να τρυπώσει, εξίσου ηδονοβλεπτικά με τον ήρωά του, στην αθηναϊκή πραγματικότητα της δεκαετίας του ΄80.

Ταινία ορόσημο και φετίχ του εγχώριου κινηματογράφου, με μια θέση μονίμως κρατημένη στις λίστες με τις πέντε καλύτερες ελληνικές ταινίες που έγιναν ποτέ, οι «Απέναντι» στοχάζονται πάνω στους τρόπους με τους οποίους το αστικό τοπίο ορθώνει αδιέξοδα στο δρόμο της επιθυμίας, υποκαθιστώντας την με την απόλαυση της εικόνας. Άρης Ρέτσος και Μπέτυ Λιβανού είναι εξαιρετικοί σε ρόλους που συγκαταλέγονται στους καλύτερους της κινηματογραφικής τους διαδρομής, η καλοκαιρινή Αθήνα του '80 είναι μοναδικά φωτογραφημένη από τον Άρη Σταύρου, η σκηνοθεσία του Πανουσόπουλου συλλαμβάνει τον παλμό και τις γεωγραφίες μιας πόλης με τρόπο που δεν έχουμε συναντήσει ξανά κινηματογραφικά στη χώρα μας και το αξέχαστο επιτελείο ηθοποιών συμπληρώνουν οι Δημήτρης Πουλικάκος, Σοφία Αλιμπέρτη, Θέμης Μάνεσης, Γιώργος Σίσκος, Ντόρα Βολανάκη, Κωνσταντίνος Τζούμας, Σπύρος Μπιμπίλας.

Η ταινία θα προβληθεί με υπότιτλους για Κ/κωφούς/ές και βαρήκοους/ες. Επιμέλεια και πιστοποίηση προσβασιμότητας: Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών - DisArtMove