O Τάικα Γουατίτι υπόσχεται να βρει κενό και να ζωντανέψει τον «Akira» στη μεγάλη οθόνη - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
8:58
23/10

O Τάικα Γουατίτι υπόσχεται να βρει κενό και να ζωντανέψει τον «Akira» στη μεγάλη οθόνη

Μετά από πολλές αναβολές, το δημοφιλές anime παίρνει επιτέλους το δρόμο της μεγάλης οθόνης, αλλά φρενάρει (προς το παρόν) λόγω φόρτου εργασίας του Γουατίτι.

Από τον Πάνο Γκένα

Ο Τάικα Γουατίτι, ο σκηνοθέτης-έκπληξη του σατιρικού «Thor: Ragnarok» (2017), των ανατρεπτικών «What We Do in the Shadows» (2014), «Hunt for the Wilderpeople» (2016), και της τολμηρής «κωμωδίας με ναζί», όπως έχει περιγράψει ο ίδιος το επικείμενο «Jojo Rabbit», που κέρδισε πρόσφατα το Βραβείο Κοινού στο Τορόντο (άρα θα το δούμε και στα Όσκαρ) είναι ο άνθρωπος που θα οδηγήσει τον «Akira» στις αίθουσες. Φτάνει να βρει χρόνο!

Αυτή την περίοδο ο Γουατίτι προμοτάρει το «Jojo Rabbit», ανακοίνωσε το «Next Goal Wins» με τον Μάικλ Φασμπέντερ, θα ξανασυνεργαστεί με Marvel για το σίκουελ «Thor: Love & Thunder» και λίγο πριν ολοκλήρωσε τη σκηνοθεσία επεισοδίων του «Mandalorian», της πρώτης τηλεοπτικής σειράς που βασίζεται στο σύμπαν του «Star Wars». Πότε θα βρει χρόνο στο πρόγραμμα για τον «Akira»;

«Δουλέψαμε αρκετά το σενάριο, κάτι που έσπρωξε αρκετά την ημερομηνία έναρξης των γυρισμάτων», δήλωσε ο  Γουατίτι σε πρόσφατη συνέντευξή του στο IGN. «Έτσι έπεσε πάνω στον προγραμματισμό του Thor για τον οποίο είχα ήδη δεσμευτεί στη Marvel. Τώρα θα χρειαστεί να αναλάβω τον Akira αφού τον μετακινήσω στο τέλος του Thor, άρα θα καθυστερήσει μερικά χρόνια». Να θυμίσουμε πως το στούντιο της Warner είχε ανακοινώσει αρχικά ημερομηνία εξόδου της ταινίας την 21η Μαΐου 2021.

Μέχρι νεωτέρας, ας μείνουμε στη δήλωση του σκηνοθέτη πως «αγαπώ πολύ τα βιβλία και την ταινία, αλλα δεν με ενδιαφέρει να κάνω το ριμέικ της. Θα ήθελα λοιπόν να ασχοληθώ με τη διασκευή των βιβλίων»., ο οποίος είχε επιβεβαιώσει πως δεν θα αναθέσει ρόλους σε άλλες φυλετικές ομάδες, δηλαδή σε λευκούς ηθοποιούς (whitewashing) ούτε θα αμερικανοποιήσει το καστ. «Ναι, έφηβοι ηθοποιοί από την Ασία θα ήταν ο τρόπος για να γίνει σωστά και πιθανότατα κάποια άγνωστα, ανεκμετάλλευτα ταλέντα».

Το «Akira», ενδεχομένως το διασημότερο anime παγκοσμίως και σίγουρα πολύπαθο κινηματογραφικό πρότζεκτ εδώ και δεκαετίες (τελευταία είχε ακουστεί και το όνομα του Νόλαν), ξεκίνησε να συζητιέται πάλι μετά τη σχετικά πρόσφατη (αλλά αποτυχημένη) μεταφορά του «Ghost in the Shell». Το πρωτότυπο αποτελείται από 6 τόμους και οι φήμες θέλουν να γυρίζονται δυο ταινίες 

Σχετικά με το βασικό άξονα του Akira, η πλοκή τοποθετείται στο κοντινό μέλλον. Ένα αστυνομικό κράτος, διαπλεκόμενοι πολιτικοί, σέκτες, επαναστάτες και ένα απόρρητο μιλιταριστικό πρόγραμμα, συνθέτουν όλα μαζί ένα εκρηκτικό μείγμα στο Νέο -Τόκιο. Στόχος όλων ο έλεγχος του Akira, ενός πιτσιρικά με υπερφυσικές ικανότητες που για περισσότερα από 30 χρόνια βρισκόταν «κοιμισμένος» σε περιβάλλον εργαστηρίου. Αστάθμητος παράγοντας ένας ασυγκράτητος μηχανόβιος, ο Tetsuo που απελευθερώνει τον Akira και φέρνει τα πάνω κάτω στο Νέο-Τόκιο.

«O Akira είναι το ιερό δισκοπότηρο των κόμικς και πρέπει το αποτέλεσμα να είναι αντάξιο του ονόματός του. Ήδη κοιτάζουμε τα πρώτα προσχέδια σεναρίου, ενώ για να μείνουμε πιστοί στο πνεύμα του εικονογραφημένου, προσλάβαμε ως παραγωγό τον ίδιο τον Katsuhiro Οtomo, τον άνθρωπο που συνέλαβε και δημιούργησε το Akira» δήλωνε το στούντιο πριν από χρόνια. Ο σεναριογράφος των «Daredevil» και «Sons of Anarchy» Μάρκο Ραμίρεζ έχει αναλάβει τη διασκευή. Μετά από χρόνιους κόπους, σχεδιάσματα σεναρίων και συζητήσεις με σκηνοθέτες, ο Akira είναι έτοιμος να γκαζώσει στ' αλήθεια, έστω με καθυστέρηση.