Το αυτοβιογραφικό «ROMA» του Αλφόνσο Κουαρόν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:32
20/7

Το αυτοβιογραφικό «ROMA» του Αλφόνσο Κουαρόν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης

Μετά το Όσκαρ σκηνοθεσίας για το «Gravity», ο Αλφόνσο Κουαρόν ολοκλήρωσε την πιο προσωπική ταινία της καριέρας του.

Από τον Πάνο Γκένα

Ο Αλφόνσο Κουαρόν επιστρέφει με το «ROMA», την ταινία που «πάντα ονειρευόταν».

Μετά τα «Παιδιά των Ανθρώπων» και το θρίαμβο του «Gravity», o Κουαρόν κινηματογραφεί την επαρχία της πατρίδας του με ένα δικό του σενάριο και θέμα μία μικροαστική οικογένεια στα μέσα της δεκαετίας του '70. Γυρίζοντας πίσω στα πάτρια εδάφη και τα λημέρια του «Θέλω και τη Μαμά σου» ο σκηνοθέτης θεωρεί πως το «ROMA» είναι η πιο σημαντική ιστορία του. «Το να επιστρέψω στη χώρα μου με το συγκεκριμένο έργο ήταν κάτι πολύ προσωπικό, γιατί γυρίσαμε μια ταινία που τοποθετείται στη δεκαετία του '70, με πολλά στοιχεία και εμπειρίες της παιδικής μου ηλικίας», δήλωσε ο Κουαρόν.

Η ταινία ονομάζεται «ROMA», λόγω του τρόπου με τον οποίο ο Κουαρόν βλέπει την εξέλιξη της Πόλης του Μεξικού και ειδικά την ανάπτυξη των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Οι μεταβολές τόσο στην τεχνική, όσο και στην καλλιτεχνική υποδομή έχουν διαμορφώσει πλέον μια πόλη «ρωμαϊκών» διαστάσεων στα μάτια του σκηνοθέτη. Ενδεχομένως και μία πόλη «επικών» τραγωδιών. Φήμες θέλουν η ταινία να περιλαμβάνει ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός για το Μεξικό, τη σφαγή του Corpus Christi, δηλαδή την εξέγερση των Μεξικανών φοιτητών παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 1968 η οποία κατέληξε στη σφαγή του Τλατέλολκο.

Η ταινία θα κάνει αμερικανική πρεμιέρα (φήμες θέλουν την παγκόσμια πρεμιέρα της στη Βενετία) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Με εκθαμβωτική ασπρόμαυρη φωτογραφία και έναν ηχητικο σχεδιασμό που αντιπροσωπεύει κάτι πρωτοποριακό, το «ROMA» υπόσχεται να είναι και συναρπαστικό καλλιτεχνικό όραμα.

Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης Κεντ Τζόουνς δήλωσε: «Εντυπωσιάστηκα απόλυτα από το "ROMA", από την αρχή μέχρι το τέλος, από την τεχνική και την καλλιτεχνία όλων των εμπλεκομένων, από τη φυσική δύναμη και τη βαρύτητα των εικόνων, από τη συνειδητοποίηση πως βλέπω κάτι μαγικό: την ιστορία της ζωής που εξελλίσσεται μέσα στο ατέρμονο μυστήριο της ύπαρξης σε αυτόν τον πλανήτη. Η ταινία του Αλφόνσο Κουαρόν είναι ένα θαύμα».

Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης σχολίασε πως είναι τιμή του να επιστρέφει στο Φεστιβάλ με «ένα απίστευτα προσωπικό, διαφωτιστικό έργο για 'μένα».

Δείτε παρακάτω το βίντεο από τα γυρίσματα. Η ταινία θα διανεμηθεί μέσω κινηματογραφικής διανομής και Netflix.