Πέθανε ο σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:20
27/3

Πέθανε ο σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, η «ψυχή» του Φεστιβάλ μικρού μήκους Δράμας, πέθανε σε ηλικία 64 ετών μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Εν καιρώ πανδημίας και μέτρων αυτοπεριορισμού, άλλο ένα δυσάρεστο νέο προστέθηκε. Μετά από μάχη με τον καρκίνο, ο Αντώνης Παπαδόπουλος, σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ μικρού μήκους Δράμας από το 1999, πέθανε σε ηλικία 64 χρονών.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα και σπούδασε σκηνοθεσία στην Ακαδημία του Κιέβου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του σκηνοθέτησε έξι ταινίες μικρού μήκους και θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες συμμετείχε και ως ηθοποιός. Στην Ελλάδα δίδαξε στην σχολή κινηματογράφου Χατζίκου και συνεργάστηκε με τη δημόσια τηλεόραση για την οποία γύρισε αρκετά ντοκιμαντέρ. Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει πολλές και βραβευμένες ταινίες τεκμηρίωσης, όπως τη «Γενοκτονία της μνήμης» (2010), και τη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του «Βαρέα ανθυγιεινά» (2003).

Από το 1985 συμμετείχε ενεργά στην πρωτοβουλία υποστήριξης του Φεστιβάλ Δράμας ως κύριου φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα, το οποίο κατάφερε να καθιερώσει ως σημαντικό κινηματογραφικό θεσμό και μάλιστα με διεθνή αναγνώριση. Ανέλαβε την καλλιτεχνική του διεύθυνση το 1999 και παρέμεινε στο τιμόνι του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Από το 2003 ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ διετέλεσε επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας Κινηματογράφου του υπουργείου Πολιτισμού από το 1999 έως το 2009 και από το 2005 έως το 2006 συνεργάστηκε με το ΥΠΠΟΑ ως Ειδικός Σύμβουλος Κινηματογραφίας.

Στις 14 Ιανουαρίου, η Εταιρεία Ελλήνων σκηνοθετών βράβευσε τον Αντώνη Παπαδόπουλο για τη σημαντική προσφορά του στον κινηματογράφο και στον χώρο του πολιτισμού. Το τελευταίο διάστημα εργαζόταν πάνω σε μία νέα ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «Άγουρα Πορτοκάλια», βασισμένη στο μυθιστόρημα «10 Ατελείωτες Ώρες» του Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή.

Η κηδεία του θα τελεστεί τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 12.30 στο Κοιμητήριο Παπάγου, αλλά λόγω των μέτρων για τον νέο κορονοϊό δεν μπορεί να είναι περισσότερα από δέκα άτομα μέσα στην εκκλησία.

Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συνεργάτες του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ