Berlinale 2018: Το Φεστιβάλ Βερολίνου άνοιξε αυλαία (κουνώντας την ουρά του) - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
18:12
16/2

Berlinale 2018: Το Φεστιβάλ Βερολίνου άνοιξε αυλαία (κουνώντας την ουρά του)

Το 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ξεκίνησε στην καρδιά του χειμώνα με τη θερμή πρεμιέρα της νέας ταινίας του Γουές Άντερσον «Isle of Dogs».

Αποστολή στο Βερολίνο: Πάνος Γκένας

Η πρεμιέρα της φετινής Μπερλινάλε έγινε με πρωτότυπα, κινηματογραφικά γαβγίσματα μιας και για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, μια ταινία κινουμένων σχεδίων, το «Isle of Dogs» του Γουές Άντερσον (διαβάστε εδώ τη γνώμη του cinemagazine), σήμανε την έναρξη του φεστιβάλ. Οι συνήθεις ύποπτοι των ταινιών του Άντερσον, που δανείζουν τις φωνές τους στα συμπαθή τετράποδα, Μπιλ Μάρεϊ, Μπράιαν Κράνστον, Τζεφ Γκόλντμπλουμ, Τίλντα Σουίντον, αλλά και η υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθεσίας Γκρέτα Γκέργουικ, ο Λιβ Σράιμπερ και ο Μπομπ Μπάλαμπαν, περπάτησαν το κόκκινο χαλί, κηρύσσοντας την έναρξη του φεστιβάλ που θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου. 

Το χαλί που στρώθηκε από νωρίς μπροστά από τη μεγαλοπρεπή αίθουσα του Φεστιβάλ Berlinale Palast, δεν ήταν τελικά μαύρο, αψηφώντας τις 23.000 υπογραφές που είχαν συγκεντρωθεί σε online petition από ακτιβιστές του κινήματος #MeToo. Ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Ντίτερ Κόσλικ, δήλωσε αναφορικά πως «εμβαθύνουμε στο διάλογο, περισσότερο από ένα χαλί. Η τοποθέτηση ενός μαύρου χαλιού στο Βερολίνο δεν είναι το μονοπάτι που έχουμε επιλέξει». Ωστόσο αρκετοί από τους καλεσμένους προτίμησαν να ντυθούν στα μαύρα, συντονισμένοι με την πρωτοβουλία του κινήματος #MeToo, και η παρουσιάστρια της βραδιάς, η τηλεοτπική κωμικός Άνκε Ένγκελκε, σχολίασε χιουμοριστικά στη σκηνή «Ουάου, κοιτάξτε εδώ. Μία αίθουσα γεμάτη με άντρες και γυναίκες! Φίλε είμαστε πολύ μπροστά!».

Στη συνέχεια η Υπουργός Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Μόνικα Γκρούτερς πήρε το λόγο αποτίοντας φόρο τιμής στη θρυλική Μαρλέν Ντίτριχ που έσπασε στυλιστικά τα στεγανά των φύλων, ήδη από τη δεκαετία του 1930. «Είναι κρίμα που αντί να γιορτάζουμε γυναίκες με παντελόνια, ασχολούμαστε με άντρες που φοράνε ρόμπες», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ ο Δήμαρχος της πόλης Μίκαελ Μούλερ σημείωσε πως οι Βερολινέζοι έχουν πλέον ζήσει χωρίς το Τείχος, το ίδιο χρονικό διάστημα που πέρασαν με αυτό.

Το λόγο μετά πήρε ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Ντίτερ Κόσλικ, ο οποίος σύστησε την κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού τμήματος με Πρόεδρο τον Γερμανό σκηνοθέτη Τομ Τίκβερ («Τρέξε Λόλα Τρέξε», «Το Άρωμα») και μέλη την ηθοποιό Σεσίλ Ντε Φρανς (Βέλγιο), την παραγωγό Αντέλ Ρομάνσκι (ΗΠΑ), τον σπουδαίο συνθέτη Ριουίτσι Σακαμότο (Ιαπωνία) και την κριτικό κινηματογράφου Στέφανι Ζάκαρεκ (ΗΠΑ).

Το φετινό Διαγωνιστικό τμήμα αποτελείται από 19 ταινίες, στις οποίες φιγουράρουν τίτλοι όπως το «Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot» του Γκας Βαν Σαντ με τον Χοακίν Φοίνιξ, το «Museum» με τον Γκάελ Γκαρσία Μπερνάλ, το «Eva» του Μπενουά Ζακό με την Ιζαμπέλ Ιπέρ και το «Τransit» του Κρίστιαν Πέτζολντ.

Το 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 15-25 Φεβρουαρίου 2018 και το ΣΙΝΕΜΑ / cinemagazine.gr σας υπόσχεται καθημερινά τις πιο ζεστές ανταποκρίσεις!

Διαβάστε ακόμη:
Berlinale 2018: Who let the dogs out? Μα φυσικά ο Γουές Άντερσον!
Berlinale 2018: Το φεστιβάλ ξεκινά και αυτές είναι οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Berlinale 2018: Το Φεστιβάλ Βερολίνου άνοιξε αυλαία (κουνώντας την ουρά του)
  • Berlinale 2018: Το Φεστιβάλ Βερολίνου άνοιξε αυλαία (κουνώντας την ουρά του)
  • Berlinale 2018: Το Φεστιβάλ Βερολίνου άνοιξε αυλαία (κουνώντας την ουρά του)
  • Berlinale 2018: Το Φεστιβάλ Βερολίνου άνοιξε αυλαία (κουνώντας την ουρά του)
  • Berlinale 2018: Το Φεστιβάλ Βερολίνου άνοιξε αυλαία (κουνώντας την ουρά του)