Berlinale 2018: Το «Obscuro Barocco» της Ευαγγελίας Κρανιώτη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
13:04
15/12

Berlinale 2018: Το «Obscuro Barocco» της Ευαγγελίας Κρανιώτη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου

Το Πανόραμα, το πιο ενδιαφέρον τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα φιλοξενήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας της Ευαγγελίας Κρανιώτη «Obscuro Barocco».

Από τον Πάνο Γκένα

Η πολυβραβευμένη Ευαγγελία Κρανιώτη, σκηνοθέτιδα του εξαιρετικού και πολυταξιδεμένου «Exotica, Erotica, Etc.», επιστρέφει με ένα νέο ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνει στοιχεία μυθοπλασίας και έχει θέμα τη μεταμόρφωση σε μία πόλη των άκρων: το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η Ευαγγελία Κρανιώτη επικεντρώνεται σε μια τρανς της Βραζιλίας, τη Λουάνα Μουνίζ (1961-2017), μια εμβληματική προσωπικότητα της κουλτούρας του Ρίο, που βρίσκεται ανάμεσα στις πολιτικές συγκρούσεις, τη παραζάλη του καρναβαλιού και μιας μεταμόρφωσης που ξεπερνά τις κοινωνικές επιταγές του προσδιορισμού του φύλου. Η ταινία αναζητά απαντήσεις για την ταυτότητά μας θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την επιθυμία μεταμόρφωσης του σώματος, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Τον Φεβρουάριο του 2018 το Πανόραμα θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το πρόγραμμά του με νέο επικεφαλής του τμήματος τον Παζ Λαζάρο, μαζί με τους Μίκαελ Στουτς και Αντρέας Στακ.

Διαβάστε παρακάτω τους πρώτους 11 επιβεβαιωμένους τίτλους του προγράμματος, από τους οποίους ξεχωρίζουν η νέα ταινία του Τίμουρ Μπεκμαμπέτοφ («Wanted») με τίτλο «Profile» (και συμπαραγωγή ΗΠΑ, Ην. Βασιλείου και Κύπρου) και το «Yocho» του Κιγιόσι Κουροσάβα.

L'Animale – Austria (Katharina Mückstein)
Bixa Travesty (Tranny Fag) – Brazil (Claudia Priscilla, Kiko Goifman)
Ex Pajé (Ex Shaman) – Brazil (Luiz Bolognesi)
Malambo, el hombre bueno (Malambo, the Good Man) – Argentina (Santiago Loza)
Obscuro Barroco – France / Greece (Evangelia Kranioti)
La omisión (The Omission) – Argentina / The Netherlands / Switzerland (Sebastián Schjaer)
Profile – USA / UK / Cyprus (Timur Bekmambetov)
River's Edge – Japan (Isao Yukisada)
That Summer – Sweden / Denmark / USA (Göran Hugo Olsson)
Yocho (Yocho (Foreboding)) – Japan (Kiyoshi Kurosawa)
Zentralflughafen THF (Central Airport THF) – Germany / Brazil / France (Karim Aïnouz)

Η φετινή Berlinale θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 15-25 Φεβρουαρίου 2018, με Πρόεδρο του Διαγωνιστικού τμήματος τον Γερμανό σκηνοθέτη τομ Τίκβερ («Τρέξε Λόλα, Τρέξε»), ενώ η πρεμιέρα του φεστιβάλ θα φιλοξενήσει τη νέα ταινία του Γουές Άντερσον «Isle of Dogs».

Διαβάστε ακόμη:
Το «Isle of Dogs» του Γουές Άντερσον θα ανοίξει την 68η Μπερλινάλε!

Berlinale 2018: Σπάνιες ταινίες από την περίοδο της Βαϊμάρης σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα