Η Κέιτ και η παρέα της! Ανακοινώθηκε η κριτική επιτροπή των φετινών Καννών - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:18
18/4

Η Κέιτ και η παρέα της! Ανακοινώθηκε η κριτική επιτροπή των φετινών Καννών

Το 71ο Φεστιβάλ Καννών θα πραγματοποιηθεί 8-19 Μαΐου 2018.

Από τον Πάνο Γκένα

Σε λίγες εβδομάδες, το διασημότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου ανοίγει αυλαία και μας συστήνει (αργοπορημένα είναι η αλήθεια) τα πρόσωπα της Κριτικής Επιτροπής του Επίσημου Διαγωνιστικού: 5 γυναίκες, 4 άντρες, 7 εθνικότητες και 5 διαφορετικές ήπειροι, κάτω από την προεδρία της Κέιτ Μπλάνσετ!

Φέτος (και μέχρι στιγμής) το επίσημο διαγωνιστικό αποτελείται από 18 ταινίες (ενημερωθείτε αναλυτικά γι' αυτές εδώ) και η Κριτική Επιτροπή θα ανακοινώσει τον Χρυσό Φοίνικα και τα υπόλοιπα βραβεία του φεστιβάλ στην τελετή λήξης, στις 19 Μαΐου.

Αναλυτικά η Κριτική Επιτροπή 2018
Κέιτ Μπλάνσετ - Πρόεδρος (Ηθοποιός, παραγωγός)
Τσανγκ Σεν (Ηθοποιός)
Άβα ΝτιΒερνέ (Σεναριογράφος, σκηνοθέτης, παραγωγός)
Ρομπέρ Γκεντιγκιάν (Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός)
Κάντζα Νιν (Τραγουδοποιός, συνθέτης, τραγουδίστρια)
Λεά Σεϊντού (Ηθοποιός)
Κρίστεν Στίουαρτ (Ηθοποιός)
Ντενί Βιλνέβ (Σκηνοθέτης, σεναριογράφος)
Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ (Σκηνοθέτης, σεναριογράφος)

Κέιτ Μπλάνσετ - Πρόεδρος (Ηθοποιός, παραγωγός)

Η σπουδαία ηθοποιός από την Αυστραλία, βραβευμένη με δύο Όσκαρ («Ιπτάμενος Κροίσος» του Μάρτιν Σκορσέζε και «Θλιμμένη Τζάσμιν» του Γούντι Άλεν) θα είναι η Πρόεδρος του 71ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Η επιλογή της Μπλάνσετ, που έχει παραδώσει σημαντικές ερμηνείες σε ταινίες που βρέθηκαν στο Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ (όπως το «Carol» του Τοντ Χέινς), έρχεται να επισφραγίσει την όλο και αυξανόμενη δυναμική των γυναικών επαγγελματιών της βιομηχανίας και φυσικά αποτελεί σχόλιο για τα πρόσφατα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης που αποκαλύφθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2017. Η Μπλάνσετ είναι η 12η γυναίκα που αναλαμβάνει Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διαγωνιστικού τμήματος των Καννών.

Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Καννών Πιερ Λεσκιούρ και ο γενικός διευθυντής Τιερί Φρεμό, δήλωσαν πως: «Είμαστε ευτυχείς που υποδεχόμαστε μία τόσο σπάνια και μοναδική καλλιτέχνιδα, της οποίας το ταλέντο και οι πεποιθήσεις εμπλουτίζουν την οθόνη και τη σκηνή. Από τις συνομιλίες μας αυτό το φθινόπωρο, ξέρουμε πως θα είναι μία Πρόεδρος πιστή στις δεσμεύσεις της, μια γυναίκα με πάθος και ένας θεατής με μεγάλη καρδιά».

Τσανγκ Σεν (Ηθοποιός)
Ο Τσανγκ Σεν έκανε το ντεμπούτο του με το «A Brighter Summer Day» (1991) του Έντουαρντ Γιανγκ, αλλά οι περισσο΄τεροι τον θυμούνται στο «Τίγρης και Δράκος» του Ανγκ Λι. Ανάμεσα στις σπουδαίες συνεργασίες του ξεχωρίζουν τα «Happy Together», «2046» και «The Grandmaster» του Γουόνγκ Καρ-Βάι, το «Σιωπηλή Δολοφόνος» του Χου Χσιάο-Χσιέν και το «Red Cliff» (2008-2009) του Τζον Γου.

Άβα ΝτιΒερνέ (Σεναριογράφος, σκηνοθέτης, παραγωγός)
Υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα, η Άβα ΝτιΒερνέ («Selma») είναι σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος. Το 2012 κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Sundance με το «Middle of Nowhere» και στη συνέχεια ακολούθησαν (πέρα από το «Selma») το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «13th» και η διασκευή του ομώνυμου βιβλίου φαντασίας «Μια Πτυχή στο Χρόνο» για λογαριασμό της Ντίσνεϊ.

Ρομπέρ Γκεντιγκιάν (Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός)
Γνωστός για την ταινία «Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» (2011), οι κινηματογραφικές καταθέσεις του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν τιμούν τη Μασσαλία, από όπου κατάγεται και χρονολογούνται από τη δεκαετία του '80. Το 1997 κέρδισε με το «Marius and Jeannette» το βραβείο Prix Louis-Delluc, και η φιλμογραφία του περιλαμβάνει τα «Marie-Jo et ses deux amours», «Lady Jane» (2008), «L’armée du crime» (2009), ενώ το «Το Σπίτι Δίπλα στη Θάλασσα», αποτελεί την πιο πράσφατη ταινία του.

Κάντζα Νιν (Τραγουδοποιός, συνθέτης, τραγουδίστρια)
Η μικρότερη μιας οχταμελούς οικογένειας, σπούδασε μουσική από μικρή ηλικία και μετακόμισε από την Αφρική στην Ευρώπη. Συνδυάζοντας ποπ, αφρικανικούς ρυθμούς και ηχοχρώματα της Κούβας, αναγνωρίστηκε με το «Sambolera Mayi Son». Το βίντεο για το τραγούδι της «Mama» σκηνοθέτησε η Ζαν Μορό και το 2016 η Νιν (Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Unicef) κέρδισε το βραβείο «Prix de l’Action Feminine» από την African Women’s League.

Λεά Σεϊντού (Ηθοποιός)
Την γνωρίσαμε από το «The Beautiful Person» του Κριστόφ Ονορέ το 2008, αλλά το μεγαλύτερο επίτευγμα της Σεϊντού είναι ο Χρυσός Φοίνικας που της απονεμήθηκε εξίσου με την Αντέλ Εξαρχόπουλος και τον σκηνοθέτη Αμπντελατίφ Κεσίς για το «Η Ζωή της Αντέλ»(Blue is the Warmest Colour) το 2013. Έχει πρωταγωνιστήσει στο «Αντίο, Βασίλισσά μου» και «Diary of a Chambermaid» του Μπενουά Ζακό, στο «Spectre» του Σαμ Μέντες, το «Ακριβώς το Τέλος του Κόσμου» του Ξαβιέ Ντολάν και φυσικά τον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου.

Κρίστεν Στίουαρτ (Ηθοποιός)
Η Κρίστεν Στιούαρτ που γνωρίσαμε από μικρή ηλικία στο «Δωμάτιο Πανικού» και έγινε διάσημη με το franchise του «Twilight», άφησε πίσω της τις μεγάλες στουντιακές παραγωγές, τολμώντας στο ανεξάρτητο καλλιτεχνικό κύκλωμα. Έχει συνεργαστεί με τον Ανγκ Λι «Long Halftime Walk», τον Γουόλτερ Σάλες «Στο Δρόμο», τον Γούντι Άλεν «Café Society» και τον Ολιβιέ Ασαγιάς «Clouds of Sils Maria» (2014) και «Personal Shopper» (2016). Το 2017 σκηνοθέτησε τη μικρού μήκους «Come Swim».

Ντενί Βιλνέβ (Σκηνοθέτης, σεναριογράφος)
Υποψήφιος για δυο Όσκαρ, ο σκηνοθέτης του «Blade Runner 2049», έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις Κάννες με το «Un 32 août sur terre» το 1998 και επέστρεψε ξανά με τα «Next Floor» (2008), «Polytechnique» και το υποψήφιο για Όσκαρ «Sicario» (2015). Το 2010 υπήρξε υποψήφιος για Ξενόγλωσσο Όσκαρ με το «Μέσα από τις Φλόγες» (Incendies), ενώ η «Άφιξη» προτάθηκε για 8 Όσκαρ και 9 BAFTA.

Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ (Σκηνοθέτης, σεναριογράφος)
Πολυβραβευμένος δημιουργός, και ένας από τους πιο γνωστούς σκηνοθέτες της Ρωσίας, ο Ζβιάγκιντσεφ εντυπωσίασε με το ντεμπούτο του «Η Επιστροφή» το 2003 και κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τις ταινίες «The Banishment» (2007), «Elena» (2011) και «Leviathan» (2014). Η πιο πρόσφατη ταινία του Χωρίς Αγάπη» κέρδισε το Βραβείο Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών το 2017 και υπήρξε υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ.