Τρίερ, Γκίλιαμ, Τσεϊλάν: Οι προσθήκες της τελευταίας στιγμής που σώζουν τις φετινές Κάννες - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
13:02
19/4

Τρίερ, Γκίλιαμ, Τσεϊλάν: Οι προσθήκες της τελευταίας στιγμής που σώζουν τις φετινές Κάννες

Όπως αναμένονταν, ο Τιερί Φρεμό άφησε το γλυκό για το τέλος, ανακοινώνοντας τα τελευταία και πιο «βαριά» ονόματα της φετινής διοργάνωσης. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ των Καννών είχε στρώσει ουσιαστικά το χαλί προς τον Λαρς φον Τρίερ πριν λίγες μέρες, δηλώνοντας, με λίγο δραματικότερο τρόπο από όσο έπρεπε πως «ο πρόεδρος του φεστιβάλ κάνει ό,τι μπορεί για να αφαιρέσει τον χαρακτηρισμό «persona non grata», μετά τα όσα ακολούθησαν της προβολής του «Melancholia» στο φεστιβάλ του 2011. Περασμένα, ξεχασμένα λοιπόν όσα ειπώθηκαν και ο Φρεμό καλωσορίζει, μάλλον με ανακούφιση, το «The House That Jack Built» του Δανού σκηνοθέτη, που πρόσφατα δήλωσε ότι θα ασχοληθεί με 10 μικρού μήκους ταινίες μετά την παρουσίαση της νέας του δουλειάς. 

Το «The House That Jack Built» θα εκτείνεται σε μία χρονική περίοδο 12 ετών και ο Τζακ έχει το πρόσωπο του Ματ Ντίλον. Μαζί του συμπρωταγωνιστούν η Ούμα Θέρμαν, που είχε συνεργαστεί με τον Τρίερ στο «Nymphomaniac» και ο Μπρούνο Γκανζ («Η Πτώση», «Τα Φτερά του Έρωτα») στο ρόλο του Βέρτζι, μιας «μυστηριώδους φιγούρας που φέρνει τον Τζακ αντιμέτωπο με τις ενέργειες και τις σκέψεις του».

Ο Ματ Ντίλον στο «The House That Jack Built» του Λαρς φον Τρίερ

Η ανακούφιση προκύπτει από το πρώτο μούδιασμα του κινηματογραφικού Τύπου, μετά την ανακοίνωση του προγράμματος της προηγούμενης Πέμπτης, όταν και έλαμψαν δια της απουσίας τους ονόματα γνωστών σκηνοθετών, στους οποίους συνήθως ποντάρει το φεστιβάλ. Το κλίμα όμως άλλαξε σήμερα, καθώς δεν ήταν μόνο το νέο φιλμ του Τρίερ που ανακοινώθηλε. Ο Τρεμό ανακοίνωσε την ταινία λήξης που θα είναι το πολυθρύλητο «The Man Who Killed Don Quixote» του Τέρι Γκίλιαμ, καθώς τα νομικά προβλήματα που είχε ο τελευταίος φαίνεται πως δεν υφίστανται πλέον - διόλου απίθανο και χάρη στην παρέμβαση του φεστιβάλ. 

Τα δυο αυτά φιλμ θα προβληθούν εκτός διαγωνιστικού, όπως επίσης και το ντοκιμαντέρ του Κέβιν ΜακΝτόναλντ για τη Γουίτνεϊ Χιούστον «Whitney», αλλά και το «Φάρεναϊτ 451» που ετοίμασε το HBO, με τους Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και Μάικλ Σάνον στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Και αν όλα αυτά δείχνουν να υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο το διαγωνιστικό τμήμα, ο Φρεμό φρόντισε και γι' αυτό, προσθέτοντας τρεις ακόμη ταινίες με πιο ηχηρή προσθήκη αυτή της νέας ταινίας του (βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα) Νούρι Μπιλγκέ Τσεϊλάν «The Wild Pear Tree». Πλάι του μπαίνουν τα «Knife + Heart» του Γιαν Γκονζάλες με τη Βανέσα Παραντί να πρωταγωνιστεί, αλλά και το «Akya» του Σεργκέι Ντβορτσεβόι.

Διαβάστε εδώ τα όσα ανακοίνωσε την προηγούμενη Πέμπτη ο Τιερί Φρεμό για το πρόγραμμα του φεστιβάλ.