Φεστιβάλ Καννών κανονικό ή καθόλου, δηλώνει ο Τιερί Φρεμό - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:35
8/4

Φεστιβάλ Καννών κανονικό ή καθόλου, δηλώνει ο Τιερί Φρεμό

«Το Φεστιβάλ των Καννών δεν θα ακολουθήσει τον ψηφιακό δρόμο στην περίπτωση αδυναμίας τέλεσης μιας κανονικής διοργάνωσης», επιβεβαίωσε ο Τιερί Φρεμό, διευθυντής του Φεστιβάλ.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Υπερθεματίζοντας τις δηλώσεις του Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, ομολόγου του στο Φεστιβάλ της Βενετίας, ο Φρεμό βαστάει γερά και απολύτως δίκαια τις «Θερμοπύλες» του πώς πρέπει να βλέπεται το σινεμά. Μπορεί να είναι «διάσημα τελευταία λόγια» μιας ασθμαίνουσας κατάστασης στον πόλεμο Εμπορίου-Τέχνης, όμως για την ώρα ο διευθυντής των Καννών προασπίζεται τον δημιουργό.

«Ταινίες του Γουές Άντερσον και του Πολ Βερχόφεν στο κομπιούτερ; Να ανακαλύπτεις το 'Top Gun 2' και το 'Soul' της Πίξαρ κάπου εκτός μιας κινηματογραφικής αίθουσας; Οι ταινίες αυτές ανέβαλλαν την κινηματογραφική τους πρεμιέρα, πώς εμείς θα τις δείξουμε πρόωρα σε μια ψηφιακή συσκευή; Οι δημιουργοί ετοιμάζουν τις ταινίες τους για την αίθουσα, όχι για να καταλήξουν σ' ένα iphone», δήλωσε (με έξοχη ακρίβεια) ο Φρεμό, προϊδεάζοντας για μερικούς από τους τίτλους που παίζουν στη φετινή έκδοση των Καννών. Έκδοση που θυμίζουμε αναβλήθηκε με ανακοίνωση της 19ης Μαρτίου και, υποθετικά, κινείται προς μια ημερομηνία προς το τέλος του Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου.

Όπως προαναφέραμε η δήλωση του Φρεμό απηχεί και πολλαπλασιάζει αυτή του Αλμπέρτο Μπαρμπέρα από τη Βενετία, που επίσης επεσήμανε τη διαφορετικότητα (και τη διαφορά, λέμε εμείς) ενός φεστιβάλ φυσικής υπόστασης από διοργανώσεις που εναγκαλίζονται το ψηφιακό περιβάλλον, όπως το φεστιβάλ του Τορόντο.

Οι δηλώσεις του Φρεμό δεν είναι αποτελούν έκπληξη, καθώς ο άνθρωπος είναι φανατικός υπέρμαχος της αίθουσας, είναι γνωστό στους ενδότερους κύκλους ότι φιλοξενεί ακόμα και το φεστιβάλ «Λιμιέ» στη Λυών, αφιερωμένο στους Γάλλους πρωτοπόρους του Κινηματογράφου.

Τέλος, υπενθυμίζοντας τον ρόλο-κλειδί του Φεστιβάλ των Καννών, όχι μόνο κεφαλαιωδώς στη γαλλική διανομή και αιθουσαρχία (αμφότερες εκφραζόμενες στο ΔΣ του φεστιβάλ), αλλά και σαν εφαλτήριο διεθών παραγωγών βεληνεκούς, να πούμε πως, παρότι η πανδημία έχει φυσικά σταθμεύσει όλη τη χώρα, τα γρανάζια των πωλήσεων εξακολουθούν να λειτουργούν, οι ταινίες υποβάλλονται κανονικά στην επιτροπή επιλογής ταινιών ενώ οι ημερομηνίες υποβολής έχουν παραταθεί για 45 ημέρες. Το Φεστιβάλ απολαμβάνει πλήρους στήριξης από τον Δήμαρχο της πόλης και το Υπουργείο Πολιτισμού που ανακοίνωσε επίσημα κονδύλι στήριξης. Έτσι γίνεται.