Η Κέιτ Μπλάνσετ είναι η Πρόεδρος του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:53
17/1

Η Κέιτ Μπλάνσετ είναι η Πρόεδρος του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας

Δυο χρόνια μετά την προεδρία στην Κριτική Επιτροπή των Καννών, η σπουδαία Κέιτ Μπλάνσετ αναλαμβάνει να δώσει το φετινό Χρυσό Λέοντα.

Από τον Πάνο Γκένα

Αν και το φεστιβάλ Βενετίας συνήθιζε να προσφέρει την καρέκλα του Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνιστικού σε νικητή περασμένης έκδοσης, τα τελευταία δυο χρόνια παρατηρείται μία αλλαγή στην παράδοση. Μετά τη Λουκρέσια Μαρτέλ, λοιπόν, η φετινή επιλογή της Κέιτ Μπλάνσετ σηματοδοτεί μόλις την όγδοη φορά που αναλαμβάνει Πρόεδρος μία γυναίκα καλλιτέχνις στα 77 χρόνια του κινηματογραφικού θεσμού. 

Η βραβευμένη με δυο Όσκαρ ηθοποιός από την Αυστραλία, θα διαδεχθεί τις Σούσο Τσέκι Αμίκο, (πρώτη γυναίκα που διετέλεσε Πρόεδρος του Φεστιβάλ το 1980), Ειρήνη Παππά (1987), Τζέιν Κάμπιον (1997), Γκονγκ Λι (2002), Κατρίν Ντενέβ (2006), Ανέτ Μπένινγκ (2017) και Λουκρέσια Μαρτέλ (2019) ως Πρόεδρος της Μπιενάλε.

«Κάθε χρόνο παρακολουθώ τις επιλογές της Βενετίας και κάθε χρόνο είναι μη αναμενόμενες και ξεχωριστές. Η Βενετία είναι ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά Φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο - μια γιορτή πρόκλησης και έμπνευσης, όπως είναι ο κινηματογράφος σε όλες του τις μορφές. Είναι προνόμιο και μεγάλη ευχαρίστηση να είμαι η φετινή Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής», δήλωσε η Μπλάνσετ που δυο χρόνια πριν είχε αναλάβει τον αντίστοιχο ρόλο στο Φεστιβάλ Καννών βραβεύοντας με Χρυσό Φοίνικα το «Κλέφτες Καταστημάτων» του Χιροκάζου Κόρε-Εντα.

Σχετικά με την ανακοίνωση εκ μέρους του Φεστιβάλ (η οποία φέτος έγινε ομολογουμένως πολύ νωρίς) ο Πρόεδρος Αλμπέρτο Μπαρμπέρα συμπλήρωσε για την Μπλάνσετ: «Η δέσμευσή της στον καλλιτεχνικό και ανθρωπιστικό τομέα, στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η υποστήριξή της στη χειραφέτηση των γυναικών της κινηματογραφικής βιομηχανίας απέναντι στις αρσενικές προκαταλήψεις, αποτελούν έμπνευση για την κοινωνία στο σύνολό της».

Να θυμίσουμε πως τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ Βενετίας αποτελεί το οσκαρικό εφαλτήριο πολλών ταινιών, από τη στιγμή που έχει προβάλει/βραβεύσει πολυαναμενόμενες παραγωγές όπως τα «Gravity», «Birdman», «La La Land», «Η Μορφή του Νερού», «Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι», «Roma», «Ευνοούμενη» και πριν μερικούς μήνες το «Joker» (Χρυσός Λέοντας 2019).

Το 77ο Φεστιβάλ Βενετίας θα πραγματοποιηθεί 2 - 12 Σεπτεμβρίου 2020.