Οι Νύχτες Πρεμιέρας σε ειδική προβολή του «Chris the Swiss» για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
16:27
4/12

Οι Νύχτες Πρεμιέρας σε ειδική προβολή του «Chris the Swiss» για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στις 10 Δεκεμβρίου σας περιμένουμε σε μία ξεχωριστή προβολή για να γιορτάσουμε την 70η Επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Είσοδος ελεύθερη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. 

Φέτος, με αφορμή την 70ή Επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ζυρίχης (Human Rights Film Festival Zurich) αποφάσισαν να συνεργαστούν με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, το FLUX Laboratory και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Κρις, Ο Ελβετός» («Chris the Swiss»), ταινία που απολαύσατε πρώτοι το Σεπτέμβρη στις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Λίγα λόγια για την ταινία

Κροατία, Ιανουάριος 1992. Ενώ μαίνεται ο εμφύλιος στη Γιουγκοσλαβία, ο Κρις, ένας 27χρονος Ελβετός πολεμικός ανταποκριτής, βρίσκεται νεκρός υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, φορώντας στολή μισθοφόρου. Η 10χρονη Κόφμελ συγκλονίζεται από τον χαμό του αγαπημένου της ξαδέρφου. Τριάντα χρόνια μετά, αποφασίζει να ακολουθήσει, ως δημιουργός πια, το ματωμένο μονοπάτι του Κρις, σε μία προσπάθεια να ρίξει φως στα μυστικά εκείνου και της οικογένειάς τους.

Εκκινώντας από το διακεκριμένο σπουδαστικό της φιλμ με τίτλο Chris, η Κόφμελ μας συστήνεται συνδυάζοντας αξιοπρόσεκτα animation κι ερευνητικό ντοκιμαντέρ, σ’ ένα βαθιά προσωπικό οδοιπορικό λύτρωσης με κατεύθυνση τα τραύματα και τα ερωτηματικά που σημάδεψαν την παιδική της ηλικία. Συμμετοχή στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών. Νεκτάριος Σάκκας

Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους και στην εκδήλωση θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία (γαλλικά και ελληνικά).

Την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση πάνω στο θέμα «What Image For Human Rights?», στην οποία θα συμμετέχουν οι Γιάννης Μπεχράκης (φωτορεπόρτερ και chief Photographer του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα), Siniša Juričić (συμπαραγωγός της ταινίας «Chris the Swiss»), Werner Van Gen (ανταποκριτής της ελβετικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην Ελλάδα). Η δημοσιογράφος Alexia Kefalas θα συντονίσει τη συζήτηση.

Πληροφορίες
Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου | 19:00
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31)
Η εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό
Περισσότερα: www.facebook.com/events/312387476032697/