11:40
16/7

«Βαβυλωνία»: Ντάμιεν Σαζέλ καλεί Έμα Στόουν (και Μπραντ Πιτ;) για μία επιστροφή στη Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ

Ο Ντάμιεν Σαζέλ, ο νεαρότερος βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης («La La Land»), επιχειρεί μία σινεφιλική βουτιά στο Χόλιγουντ των '20s.

Από τον Πάνο Γκένα

Μετά τα βάσανα της τζαζ («Whiplash», «Guy and Madeline on a Park Bench»), τα μελωδικά σκιρτήματα του έρωτα («La La Land») και ένα ταξίδι στο φεγγάρι («Ο Πρώτος Άνθρωπος»), ο Ντάμιεν Σαζέλ, ο νεαρότερος αποδέκτης του Όσκαρ Σκηνοθεσίας επιστρέφει με ένα φιλόδοξο σχέδιο.

Με τίτλο «Βαβυλωνία» (Babylon), η νέα ταινία του Σαζέλ θα αποτυπώσει το Χόλιγουντ στην Χρυσή Εποχή του, τη δεκαετία του 1920, και συγκεκριμένα το μεταίχμιο αλλαγής από το βωβό κινηματογράφο στον ομιλούντα. Η ανησυχία αλλά και η αδημονία για τις εξελίξεις, η μόδα της εποχής, αστέρες της βιομηχανίας που έχασαν τη λάμψη τους εν μια νυκτί και οι νέες καλιιτεχνικές προκλήσεις αποτελούν πρόσφορο έδαφος για μία κινηματογραφοφιλική ενδοσκόπηση που συνάδει με τις καλλιτεχνικές ευαισθησίες του σκηνοθέτη και φέρνει στο νου - μεταξύ άλλων - το «Τραγουδώντας στη Βροχή» των Κέλι, Ντόνεν, τη «Sunset Boulevard» του Μπίλι Γουάιλντερ και το «The Artist» του Μισέλ Χαζαναβίσιους.

Τίτλος που προϊδεάζει επικά και ίσως κλείνει το μάτι στο περιβόητο, σκανδαλώδες βιβλίο «Hollywood Babylon» του Κένεθ Άνγκερ, το «Βabylon» θα είναι αυστηρώς ακατάλληλο για ανηλίκους. Ο Σαζέλ, αθεράπευτος σινεφίλ σκηνοθέτης με αυτοπεποίθηση στο οπτικό λεξιλόγιο, ωριμότερος (όπως απέδειξε στον «Πρώτο Άνθρωπο» που δυστυχώς δεν «απογειώθηκε» όπως του άξιζε),  έχει κάνει ήδη κρούση στην βραβευμένη με Όσκαρ πρωταγωνίστρια του «La La Land» Έμα Στόουν (η αλήθεια είναι πως τα μάτια και το εκφραστικό της πρόσωπο είναι ιδανικά για την εποχή) σύμφωνα με το Variety, ενώ το Deadline αναφέρει πως ο Μπραντ Πιτ, φρέσκος μετά το επίσης σινεφιλικό «Κάποτε στο Χόλιγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο, ενδιαφέρεται για το πρότζεκτ.

Να θυμίσουμε πως πριν λιγες μέρες ο Ντέιβιντ Φίντσερ ανακοίνωσε τη νέα ταινία του «Mank» με πρωταγωνιστή τον Γκάρι Όλντμαν, η οποία θα εμπνέεται επίσης από το παλιό Χόλιγουντ. Με σαφή ένδεια ιδεών από τα στούντιο στην παρούσα φάση, φαίνεται πως οι ταλαντούχοι καλλιτέχνες του Χόλιγουντ στρέφουν τη δημιουργική ματιά τους σε μία παλιότερη, πιο ένδοξη εποχή.

Η Paramount και η Lionsgate αντιμάχονται αυτή την περίοδο για το ποια θα αναλάβει τη «Βαβυλωνία» του Σαζέλ (ο οποίος παράλληλα ετοιμάζει τη σειρά μιούζικαλ «The Eddy» για το Netflix) κι εμείς ανυπομονούμε για τις εξελίξεις μιας νέας (και τόσο παλιάς) ιστορίας της City of Stars.