Ναι! Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ επιστρέφει με την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του «Αναλωμένοι» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
15:51
14/10

Ναι! Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ επιστρέφει με την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του «Αναλωμένοι»

Αγαλιάστε! Πέντε χρόνια μετά τον «Οδηγό Ευτυχίας» ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ ετοιμάζει για το Netflix τη μεταφορά του πρώτου του μυθιστορήματος με τίτλο «Αναλωμένοι».

Από τον Πάνο Γκένα

Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ (μας) έχει λείψει. Ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης που διερεύνησε θαρραλέα τα ψυχικά και σωματικά όρια της ανθρώπινης φύσης μέσα από ταινίες ορόσημα όπως τα «Videodrome», «Νεκρή Ζώνη», «Μύγα», «Γυμνό Γεύμα», «Διχασμένοι», αντιμετώπιζε τελευταία όλο και περισσότερα προβλήματα χρηματοδότησης του έργου του με αποτέλεσμα να σκέφτεται σοβαρά να εγκαταλείψει τον κινηματογράφο. Δυστυχώς σε μία βιομηχανία που αξιολογεί την τέχνη με δολάρια, η οπτική τόλμη του Κρόνενμπεργκ δεν επιβραβευόταν στο box office. Αποτέλεσμα; Αλλαγή αφηγηματικής πλεύσης.

Επιβεβαιώνοντας πως η χρυσή εποχή της τηλεόρασης είναι πιο δεκτική σε νέα μονοπάτια, ο σκηνοθέτης αποκάλυψε πως ετοιμάζει τηλεοπτική σειρά που θα βασίζεται στο βιβλίο του «Αναλωμένοι». Πριν από ένα χρόνο ως καλεσμένος στο Φεστιβάλ Βενετίας είχε δηλώσει άλλωστε πως ετοιμάζει κάτι για την μικρή οθόνη, αλλά δεν μπορούσε να πει περισσότερα. Να θυμίσουμε πως ο Κρόνενμπεργκ είχε σκηνοθετήσει στο παρελθόν μεμονωμένα επεισόδια από σειρές («Το Μυστήριο της Παρασκευής», «Scales of Justice» κ.α.), ενώ το 2015 του είχε προταθεί ο δεύτερος κύκλος του «True Detective», που όμως δεν τον ενδιέφερε.

Πριν λίγες μέρες, καλεσμένος στην προβολή της 4Κ αποκατάστασης του σπουδαίου «Crash» στο Μόντρεαλ ο Κρόνενμπεργκ ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί με το Netflix για την παραγωγή της μίνι-σειράς των «Αναλωμένων», βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2014.  Στο μυθιστόρημα, η Ναόμι και ο Νέιθαν, δυο ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, μοιράζονται κοινά πάθη: την τεχνολογία, την αισθητική, το σεξ. Η έρευνα γύρω από έναν φρικτό φόνο θα δράσει ως  καταλύτης στην ανταγωνιστική τους σχέση και ένας ιστός παράλληλων αφηγήσεων θα δώσει ώθηση στο πληθωρικό, προκλητικό και παρθενικό μυθιστόρημα του Κρόνενμπεργκ.

Κοιτώντας αδιάκριτα την κλειδαρότρυπα, ο Κρόνενμπεργκ περιγράφει στο βιβλίο το μεταλλαγμένο (ασφαλώς) αμερικάνικο όνειρο την εποχή των social media. Χωρίς να είσαι ποτέ σίγουρος αν συμπαθεί ή όχι τους χαρακτήρες του, στήνει μία σαγηνευτική πλοκή που αφορά πολύπλοκους ανθρώπους με πλούσιες, αινιγματικές ζωές και διασκεδάζει να τους υπονομεύει ως σαρκαστικός παρατηρητής των δεσμών του πνεύματος και της σάρκας. Πολλές φορές μάλιστα ο αναγνώστης νιώθει πως «διαβάζει» μία ταινία που φέρει αυθεντικά τη σφραγίδα του σκηνοθέτη/συγγραφέα. Και λίγο πριν το τέλος μεταστρέφει δεξιοτεχνικά την αστυνομική ταυτότητα του βιβλίου σε ένα καίριο, αιχμηρό, πολιτικό σχόλιο. Παραφράζοντας τα λόγια του Κρόνενμπεργκ, η ψευδαίσθηση της συνωμοσίας που σε περιβάλει ως αναγνώστη, επιβάλει και τη σπουδαιότητά της ανάγνωσης.

Μέχρι να έχουμε περισσότερα νέα σχετικά με την παραγωγή της σειράς, δείτε την μικρού μήκους «Η Φωλιά» που είχε σκηνοθετήσει ο Κρόνενμπεργκ για την προώθηση των «Αναλωμένων».