Η Σαρλότ Ράμπλινγκ ταξιδεύει στο «Dune» του Ντενί Βιλνέβ - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
14:36
17/1

Η Σαρλότ Ράμπλινγκ ταξιδεύει στο «Dune» του Ντενί Βιλνέβ

Η «βίβλος» της επιστημονικής φαντασίας ανοίγει ξανά στη μεγάλη οθόνη!

Από τον Πάνο Γκένα

Μετά από μία αξιοσημείωτη πορεία στη γη, ο Ντενί Βιλνέβ («Arrival», «Blade Runner 2049») ταξιδεύει πλέον στον πλανήτη Αρράκις και έχει συνεπιβάτες. 

Οι ανακοινώσεις του καστ πληθαίνουν οπότε στους δεδομένους Τιμοτέ Σαλαμέ (Πολ Ατρείδης), Στέλαν Σκάρσγκαρντ (στο ρόλο του κακού Βαρόνου Βλάντιμιρ Χαρκόνεν), Ρεμπέκα Φέργκιουσον (Λαίδη Τζέσικα, μητέρα του Πολ) και Ντέιβ Μπαουτίστα (που ξανασυναντά τον Βιλνέβ μετά το «Blade Runner 2049»), προσθέστε την αξιότιμη κυρία του σινεμά Σαρλότ Ράμπλινγκ στο ρόλο της Σεβάσμιας Μητέρας Γάιους Έλεν Μοχάιαμ.

Ο Βιλνέβ, δηλωμένος θαυμαστής της σειράς των βιβλίων, έχει δηλώσει πως η μεταφορά του θα πλησιάζει μία ταινία «Star Wars». «Θα είναι ένα Star Wars για ενήλικες», είχε πει χαρακτηριστικά ενώ επιβεβαίωσε πως το «Dune» θα κυκλοφορήσει σε δυο μέρη. «Μακάρι να μπορούσα να σκηνοθετήσω και τις δυο ταινίες μαζί, αλλά θα ήταν πάρα πολύ ακριβό. Θα το κάνουμε μία ταινία τη φορά». Ο Βιλνέβ είχε εκφράσει την επιθυμία του να χωρίσει το «Dune» σε δυο ταινίες από τον προηγούμενο Μάρτιο. Καλεσμένος τότε στο Place des Arts του Μόντρεαλ, ο Καναδός σκηνοθέτης είχε κάνει σαφές πως: «Το "Dune" θα χρειαστεί πιθανότατα δυο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Στόχος είναι να κάνουμε δυο ταινίες, ίσως και περισσότερες». 

Το πυκνό μυθιστόρημα του Φρανκ Χέρμπερτ, ένα από τα πλέον πολύπλοκα και πολυεπίπεδα λογοτεχνικά έργα, απασχολεί τον κινηματογράφο εδώ και δεκαετίες. Στα μέσα του '70 ο Αλεχάντρο Χοδορόφσκι είχε δείξει ενδιαφέρον (αξίζει να δείτε το ντοκιμαντέρ «Jodorowsky's Dune» σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετώπισε η παραγωγή), ενώ στις αρχές του '80 ο Ρίντλεϊ Σκοτ είχε απορρίψει την κινηματογραφική μεταφορά του έργου προκειμένου να ασχοληθεί με το «Blade Runner». Τελικά το «Dune» βρήκε το δρόμο του στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1984 με οδηγό τον Ντέιβιντ Λίντς, ο οποίος παρέδωσε ένα αμφιλεγόμενο και σχετικά αδύναμο φιλμ με πρωταγωνιστή τον Κάιλ ΜακΛάχλαν στο ρόλο του Πολ Ατρείδη. 

Το σενάριο της ταινίας θα υπογράφει ο Έρικ Ροθ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος των «Forrest Gump», «The Insider» και «Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον».

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη

Ο Αρράκις, γνωστός και ως Ντιουν είναι το μοναδικό μέρος σε ολόκληρο το γνωστό σύμπαν όπου υπάρχουν φυσικά αποθέματα του μπαχαρικού μελάνζ, της πολυτιμότερης ουσίας στην Αυτοκρατορία. Ο Πολ θα σφραγίσει το μέλλον του πλανήτη και ολόκληρης της Αυτοκρατορίας αναλαμβάνοντας να πάρει εκδίκηση για την συνομωσία κατά της οικογένειας του που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο του πατέρα του.