Είναι τελικά χριστουγεννιάτικη ταινία το «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει»; Η Fox δίνει οριστική απάντηση! - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:56
19/12

Είναι τελικά χριστουγεννιάτικη ταινία το «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει»; Η Fox δίνει οριστική απάντηση!

Το κινηματογραφικό debate των Χριστουγέννων επιστρέφει.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Στην εποχή που ο κόσμος έχει άπειρο χρόνο για να τσακώνεται για το οτιδήποτε στο internet, ο No1 κινηματογραφικός καυγάς για κάθε Χριστούγεννα εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ, ξεκινά από το πολύ απλό ερώτημα: είναι τελικά το «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει» μια χριστουγεννιάτικη ταινία; 

Με πρώτη προβολή τον Ιούλιο (!) του 1988 το φιλμ του Τζον ΜακΤίρναν είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες περιπέτειες της σύγχρονης pop κουλτούρας. Διαδραματίζεται σε έναν ουρανοξύστη την παραμονή του Χριστουγέννων και περιγράφει μια καλοστημένη απαγωγή που διαλύει ένα εταιρικό πάρτι, με τον αρχηγό των απαγωγέων (Άλαν Ρίκμαν) να μην υπολογίζει την τυχαία παρουσία του Τζον ΜακΛέιν, ενός αστυνομικού (Μπρους Γουίλις) που προσπαθεί να σώσει την σύζυγό του.

Πέρα από μικροαναφορές στα Χριστούγεννα λόγω της ημέρας, το φιλμ μόνο χριστουγεννιάτικο πνεύμα δεν έχει όμως έχει γίνει πλέον μια χρόνια συνήθεια για πολλούς θεατές, με προβολές να οργανώνονται κάθε χρόνο και memes να κατακλύζουν το δίκτυο. Στο ερώτημα για το αν τελικά θεωρείται χριστουγεννιάτικη ταινία ή όχι, ο Μπρους Γουίλις στο παρελθόν είχε απαντήσει αρνητικά, ενώ την τελευταία γνώμη επί του θέματος προσπάθησε να αποσπάσει το Hollywood Reporter μέσω ενός poll. Σύμφωνα με αυτό, που έγινε σε δείγμα 2000 ανθρώπων στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι δεν το θεωρούν χριστουγεννιάτικο, καθώς το όχι κερδίζει και στα 2 φύλα, αλλά και σε όλες τις ηλικίες, με το μεγαλύτερο ποσοστό του «ναι» να βρίσκεται στις ηλικίες 30-44, τη γενιά δηλαδή που μεγάλωσε με τις επαναλήψεις του φιλμ. 

Δείτε παρακάτω τα αποτελέσματα: 

Αν εμπιστευτούμε από την άλλη το μάρκετινγκ, η 20th Century Fox δίνει οριστική απάντηση στο debate με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της ταινίας για την επέτειο 30 χρόνων. Στο «εορταστικό» blu-ray, η συσκευασία που μοιάζει με εποχιακό ugly Sweater δεν αφήνει καμία αμφιβολία και το τρέιλερ που τη συνοδεύει αναφέρεται στην ταινία ως Christmas classic.

Naughty or Nice, εσείς με ποιους συμφωνείτε;