Save Filmstruck! Σπίλμπεργκ, Σκορσέζε και άλλοι προσπαθούν να σώσουν τη σινεφιλική πλατφόρμα της Warner - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
14:08
16/11

Save Filmstruck! Σπίλμπεργκ, Σκορσέζε και άλλοι προσπαθούν να σώσουν τη σινεφιλική πλατφόρμα της Warner

Λίγες ημέρες πριν κλείσει οριστικά το Filmstruck, σκηνοθέτες και ηθοποιοί παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Το short version έχει ως εξής: Το Filmstruck είναι (για λίγες μέρες ακόμη τουλάχιστον) μια συνδρομητική υπηρεσία, προϊόν ενός γάμου που έμοιαζε ονειρεμένος. Στην πλατφόρμα της φιλοξενούνται κλασικές ταινίες από το αρχείο της Warner, το TCM και την Criterion Collection. Εξαιρετικά φιλμ, που καλύπτουν χωροχρονικά όλο το φάσμα του κινηματογράφου γίνονταν στιγμιαία διαθέσιμα, συνοδευόμενα από αφιερώματα και ντοκιμαντέρ απκλειστικά φτιαγμένα για την πλατφόρμα. Το κόστος ήταν πολύ μικρό για τους συνδρομητές που έσπευσαν να στηρίξουν την προσπάθεια, κορεσμός δεν υπήρηε σε αυτή τη διετία και όλα έδειχναν πως το project μπορεί να μην κάνει ποτέ κάποιον εκατομμυριούχο, ήταν όμως βιώσιμο. Μέχρι που η «μαμά» Warner κατέβασε αιφνιδιαστικά τα ρολά τον προηγούμενο μήνα, ανακοινώνοντας το οριστικό κλείσιμο της υπηρεσίας στις 29 Νοεμβρίου. 

Οι εξηγήσεις της Warner δεν έγιναν ακριβώς πειστικές. Δεν προέκυψε από πουθενά πως το project της έκανε κακό οικονομικά, αλλά αντιθέτως προτίμησε να το κλείσει γιατί στο τέλος του 2019 ετοιμάζει τη δική της μεγάλη πλατφόρμα, στα πρότυπα του Netflix και της αντίστοιχης που ετοιμάζει η Disney, και θέλει όλο το υλικό να βρίσκεται μέσα σε αυτή. Ως εδώ καλά θα πείτε, όμως το εξοργιστικό ήταν ότι δεν θα μεταφέρει απλά το υλικό του Filmstruck σε κάτι μεγαλύτερο αλλά ίσως ελάχιστα φιλμ από αυτό, καθώς διαφωνούσε με τη λογική του. Το Filmstruck δεν είχε αλγορίθμους που προτείνουν ταινίες αλλά άφηνε τον χρήστη να εξερευνήσει το περιεχόμενό του, να περιηγηθεί μέσα στην ιστορία του σινεμά, και τέτοιες ελευθερίες που δεν φέρνουν πίσω στοιχεία πελατών δεν είναι πλέον αποδεκτές. Το Filmstruck ουσιαστικά πλήρωσε τη δημοκρατία που χάριζε σε ένα εκλεκτικό κοινό, που αντιστοίχως αυτήν έψαχνε.

Σύντομα ήρθαν οι διαμαρτυρίες και τα πρώτα petitions που ζητούν από τη Warner να ανακαλέσει την απόφασή της, όμως γι' αυτήν είναι ζήτημα πολιτικής και δεν φαίνεται ν' αλλάζει. Εκτός αν ένα δυνατό, μαγικό κινηματογραφικό «χέρι» αλλάξει τα πράγματα. Σύμφωνα με το Deadline λοιπόν, ο Τζον Στάνκεϊ (CEO της WarnerMedia) αρχίζει κάπως να το ξανασκέφτεται μετά γράμματα που έφτασαν σε αυτόν από επιφανή ονόματα. Ο Πολ Τόμας Άντερσον, ο Κρίστοφερ Νόλαν, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Μάρτιν Σκορσέζε μεταξύ άλλων του εξέφρασαν προσωπικά την απογοήτευσή τους για αυτή την απόφαση, προσπαθώντας με τον τρόπο τους να αλλάξουν τα δεδομένα. Τα νεότερα είναι πως η απόφαση δεν αλλάζει, αλλά αυτό που αλλάζει είναι η πιθανότητα να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη μορφή του Filmstruck που θα βρίσκεται ενσωματωμένη στη νέα πλατφόρμα της Warner και θα περιλαμβάνει το μεγαλύτερος μέρος όσων υπάρχουν και τώρα. 

Η εκστρατεία συνεχίζεται από επώνυμο και ανώνυμο κόσμο, γράμματα υπογεγραμμένα από σπουδαίες προσωπικότητες του χώρου δημοσιεύτηκαν, ενώ το πιο οργανωμένο petition που έχει γινει ως τώρα, με την υποστήριξη του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο και πολλών γνωστών ακόμη ονομάτων, μετά ως τώρα πάνω από 50 χιλιάδες υπογραφές.