Ντάγκλας Ρέιν (1928-2018): Σίγησε η φωνή του HAL 9000 - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
14:16
12/11

Ντάγκλας Ρέιν (1928-2018): Σίγησε η φωνή του HAL 9000

Σε ηλικία 90 χρονών, έφυγε από τη ζωή ο Καναδός ηθοποιός που σφράγισε με τη φωνή του το έργο του διασημότερου κινηματογραφικού υπολογιστή. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Ο Ντάγκλας Ρέιν γεννήθηκε στο Γουίνιπεγκ του Καναδά το 1928 και αν θα έπρεπε κάποιος να διαλέξει το μεγαλύτερο επαγγελματικό του επίτευγμα, θα ήταν το γεγονός πως ήταν ένας εκ των συνιδρυτών του θεατρικού φεστιβάλ στο Στράτφορντ, το οποίο υπηρέτησε για 45 περίπου χρόνια. Σεξπιρικός ηθοποιός κυρίως, δημιούργησε το φεστιβάλ το 1952 ως χώρο όπου θα ανεβαίνουν αποκλειστικά σεξπιρικά έργα, αλλά η επιτυχία του οδήγησε σύντομα στη διύρυνση της θεματολογίας. Ο ίδιος πήρε μια υποψηφιότητα για Tony το 1972, για την ερμηνεία του στο «Vivat! Vivat! Regina!» του Ρόμπερτ Μπολτ. 

Η σχέση του με το σινεμά μπορεί να ήταν πολύ μικρότερη, καθώς εκτός του θεάτρου δούλεψε κυρίως για την τηλεόραση (συχνά σε διασκευές θεατρικών), όμως η μικρή αυτή συνεισφορά στο μέσο αντιπαραβάλλεται με έναν κομβικό ρόλο σε μια από τις σπουδαιότερες ταινίες που έγιναν ποτέ - ρόλο φωνητικό μάλιστα. Ο Ρέιν ήταν η φωνή που δεν ξεχνάς ποτέ στο «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», αυτή του HAL 9000, που με περίσσεια αλαζονεία μιλά για τις ικανότητές του, με ολύμπια ψυχραιμία διαχειρίζεται όποιο πρόβλημα υπάρχει και με έναν τρομακτικό κυνισμό μετατρέπεται σε εφιάλτη του πληρώματος.

Ο μονόλογος του HAL την ώρα της αποσύνδεσής του από τον Κιρ Ντούλια, ένας από τους πιο μεγάλους σε διάρκεια αλλά και σπαρακτικούς «φόνους» στην ιστορία του σινεμά, παραμένει αξέχαστος ως σήμερα χάρη στην ικανότητα του Ρέιν να δώσει ανθρώπινη υπόσταση στον ψυχρό υπολογιστή. 

Ο Ντάγκλας Ρέιν πέθανε χθες στο Στράτφορντ σε ηλικία 90 χρονών.