Μοντέρ και Καλλιτεχνικοί Διευθυντές βραβεύουν το «Favourite» λίγο πριν τα Όσκαρ - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
13:59
4/2

Μοντέρ και Καλλιτεχνικοί Διευθυντές βραβεύουν το «Favourite» λίγο πριν τα Όσκαρ

Τα Σωματεία των Μοντέρ και Καλλιτεχνικών Διευθυντών στις ΗΠΑ έδωσαν τα δικά τους βραβεία αυτό το σαββατοκύριακο, 20 μέρες πριν τη μεγάλη τελετή στο Dolby Theatre. 

Μαζί με το Σωματείο Σκηνοθετών, που έδωσε προβάδισμα στον Αλφόνσο Κουαρόν για το αντίστοιχο Όσκαρ, άλλες δύο ενώσεις μοίρασαν αυτό το σαββατοκύριακο τα δικά τους βραβεία σε σινεμά και τηλεόραση, χωρίς όμως να δώσουν ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης σε μια συγκεκριμένη ταινία. Οι μοντέρ και οι καλλιτεχνικοί διευθυντές βραβεύουν επιτεύγματα σε διαφορετικά είδη ταινιών, με αποτέλεσμα οι νικητές τους (που παράλληλα διεκδικούν το Όσκαρ) να είναι περισσότεροι από ένας. 

Στην κατηγορία του μοντάζ υπάρχουν πλέον δύο φαβορί. Ο Τζον Ότμαν βραβεύτηκε με το καλύτερο μοντάζ για δραματική ταινία («Bohemian Rhapsody») και ο Γιώργος Μαυροψαρίδης βρεβεύτηκε για καλύτερο μοντάζ σε κωμωδία («The Favourite»). Την τετράδα των κινηματογραφικών νικητών συμπλήρωσε ο Ρόμπερτ Φίσερ Τζ. που κέρδισε το βραβείο μοντάζ για animated ταινία («Spider-man: Into the Spider-verse»), που όμως δεν βρίσκεται στη φετινή οσκαρική πεντάδα, και ο Μπομπ Άιζενχαρντ για το ντοκιμαντέρ «Free Solo».

Λίγο μετά τη βράβευσή του, ο Γιώργος Μαυροψαρίδης δήλωσε: «Προσπαθήσαμε να το κάνουμε να μοιάζει περισσότερο με φιλμ του Λάνθιμου. Το σενάριο ήταν πιο mainstream από αυτά που συνήθως κάνει, οπότε θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα των ταινιών του. Κάναμε πειράματα στη δομή αλλάζοντας τη σειρά των σκηνών και διατηρώντας μια ισορροπία ανάμεσα στους 3 ρόλους. Δουλεύω με τον Γιώργο εδώ και 15 χρόνια, έχουμε αποκτήσει πλέον έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας, όμως παραμένει ένας πολύ απαιτητικός σκηνοθέτης που πρέπει κάθε φορά πρέπει να τον "ανακαλύψω" με κάποιο τρόπο.»

Η Ένωση των Καλλιτεχνικών Διευθυντών (Art Directors Guild) έδωσε και αυτή τα βραβεία της, χωρίζοντας και αυτή τα κινηματογραφικά φιλμ μεγάλου μήκους σε 4 κατηγορίες - Εποχής, Φαντασίας, Σύγχρονο και Animated - τονίζοντας τις διαφορετικές απαιτήσεις που έχει κάθε μία από αυτές. Η Φιόνα Κρόμπι για το «Favourite» ήταν το φαβορί και κέρδισε όντως στην κατηγορία των ταινιών εποχής, έχει όμως ως μεγάλο αντίπαλο στα Όσκαρ την Χάνα Μπίτσλερ του «Black Panther» που κέρδισε στην κατηγορία των ταινιών φαντασίας. «Crazy Rich Asians» και «Isle of Dogs»πήραν τα βραβεία σύγχρονης και animated ταινίας αντίστοιχα. «The Handmaid’s Tale»,  «Glow» και «The Marvelous Mrs. Maisel» κέρδισαν τα βραβεία για τηλεοπτικές σειρές.