Με φόρα ο Γιώργος Λάνθιμος στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου κερδίζοντας σε τέσσερις κατηγορίες - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
14:04
19/11

Με φόρα ο Γιώργος Λάνθιμος στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου κερδίζοντας σε τέσσερις κατηγορίες

Ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί οι πρώτοι νικητές των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με την «Ευνοούμενη» να παίρνει προβάδισμα κερδίζοντας σε Φωτογραφία, Μοντάζ, Κοστούμια και Make-Up.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε σήμερα τους νικητές για τις πρώτες οκτώ κατηγορίες, αυτές που δε θα παρουσιαστούν δηλαδή στην τελετή της 7ης Δεκεμβρίου, με τον Γιώργο Λάνθιμο και την «Ευνοούμενη» να θριαμβεύουν στις τέσσερις από αυτές, παίρνοντας ένα γερό προβάδισμα για το τελικό σύνολο των βραβείων.

Συγκεκριμένα, η ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας για τη δουλειά του Ρόμπι Ράιαν, ο Γιώργος Μαυροψαρίδης τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου μοντάζ, η Σάντι Πάουελ για τα κοστούμια και η Νάντια Στέισι για μακιγιάζ και κομμώσεις. Τα υπόλοιπα τέσσερα βραβεία μοιράστηκαν αντίστοιχα τέσσερις ταινίες, με το «Πόνος και Δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ να παίρνει το βραβείο καλλιτεχνικής διεύθυνσης, το «System Crasher» για καλύτερη μουσική, το «A Twelve-Year Night» για καλύτερο ήχο και το «About Endlessness» του Ρόι Άντερσον για τα καλύτερα ειδικά εφέ. 

Στα σκεπτικά των βραβείων που ανακοινώθηκαν (αναλυτικά εδώ) η «Ευνοούμενη» ξεχώρισε για «τη χρήση του φυσικού φωτός και των ευρυγώνιων φακών που έδιναν μια διαφορετική διάσταση στην εικόνα» στη φωτογραφία, για την «άνετη και φυσική ροή που παρουσίαζε την ταινία ως ένα παιχνίδι με πιόνια» στο μοντάζ, και για την «εικόνα μιας punk rock όπερας» που έδιναν τα κοστούμια.

Θυμίζουμε πως τα υπόλοιπα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου απονεμηθούν στο Βερολίνο στις 7 Δεκεμβρίου. Δείτε εδώ αναλυτικά όλους του υποφήφιους.